Naispapin syrjinnästä sakkoja

Suomen Evankeliumiyhdistyksen miespastori kieltäytyi keväällä yhteistyöstä seurakunnan naispapin kanssa. Pastori tuomittiin syrjinnästä, lisäksi sakot rapsahtivat kirkkoherran viransijaiselle sekä Sleyn paikallisosaston puheenjohtajalle.

Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut kolme ihmistä sakkoihin naispapin syrjinnästä. Tuomio liittyy Hyvinkään kirkon maaliskuisiin tapahtumiin. Kirkossa vieraillut Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) miespastori Ari Norro kieltäytyi yhteistyöstä seurakunnan oman naispapin Petra Pohjanraidon kanssa.

Pohjanraidon piti toimia aamujumalanpalveluksessa Norron ehtoollisavustajana. Hiukan ennen jumalanpalveluksen alkua sakastissa kuitenkin syntyi kinkkinen tilanne: Norro kieltäytyi työskentelemästä naispapin kanssa.

Norro kertoi oikeudessa, että työskentely naispapin kanssa olisi ollut hänen uskonvakaumuksensa ja omantuntonsa vastaista. Norro sanoi käsityksensä olevan se, ettei nainen voi toimia pappina.

Esimiehellä velvollisuus ratkaista

Tilanne laukesi, kun naispappi lähti paikalta ja jätti työnsä sikseen. Pohjanraito kertoi tehneensä poistumispäätöksen henkisesti painostettuna ja ilman vaihtoehtoja. Oikeus katsoi, ettei naispapilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin poistua sakastista ja jättää virkatehtävänsä hoitamatta.

Oikeus tuomitsi Norron ja Sleyn paikallisosaston puheenjohtajan Pirkko Ojalan syrjinnästä. Oikeuden mielestä he asettivat naispapin sukupuolensa perusteella eriarvoiseen asemaan. Oikeuden mukaan Norro ja Ojala toimivat sakastissa yksituumaisesti aloittaessaan keskustelun siitä, ettei Norro voisi toimia naispapin kanssa.

Norroa ei ole toistaiseksi tavoitettu kommentoimaan tuomiota.

Kirkkoherran viransijainen Tauno Tuominen sai puolestaan tuomion työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus katsoi, että hänellä olisi ollut esimiesasemansa takia velvollisuus ratkaista tilanne. Tuominen ei kuitenkaan puuttunut asiaan millään lailla.

Hänen olisi pitänyt estää se, että Pohjanraitoa syrjittiin sukupuolen takia. Tuomisen mukaan tilanne oli hänelle hämmentävä ja poikkeuksellinen.

Ensimmäinen syrjintä oikeudessa

Hyvinkään käräjäoikeuden ratkoma tapaus oli ensimmäinen naispapin syrjintäjuttu oikeudessa. Nyt oikeus viestitti, että syrjintä sukupuolen perusteella on tuomittavaa samalla tavoin kirkossa kuin muissakin työpaikoissa.

Piispainkokous päätti jo viime vuonna, ettei seurakuntien työvuoroja saa enää järjestellä sukupuolen perusteella. Lisäksi päätettiin, ettei pappi voi kieltäytyä yhteistyöstä sukupuolen perusteella.

Oikeus langetti Norrolle 20 päiväsakkoa, josta tuli 320 euron lasku. Ojala sai 15 päiväsakkoa, josta lankesi maksettavaa 120 euroa. Tuomiselle tuli 20 päiväsakkoa eli 600 euron lasku.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat