Naisleijonat kiinnosti yleisöä, mutta MM-kisat jäivät yleisötavoitteestaan

Suomi ylitti Espoossa pelatuissa jääkiekon naisten MM-kilpailuissa edellisten kotikisojen yleisömäärät, mutta Jääkiekkoliitto jäi silti yleisötavoitteestaan.

- Uskoin, että olisimme saaneet 80  000-100  000 katsojaa, mutta tiesin tavoitteen kovaksi. Emme pääse siihen. Luulen, että olemme 50  000–60 000 nurkilla, MM-kilpailujen pääsihteeri Tuula Puputti kertoi STT:lle.

Ennen sunnuntain pronssiottelua ja loppuottelua peleissä oli ollut yhteensä 42 900 katsojaa.

Suomen otteluiden yleisökeskiarvo oli 4 225 ennen loppuunmyytyä Suomen ja Yhdysvaltojen välistä loppuottelua. Lukema on komea, mutta ylitti vain noin 300 katsojalla per ottelu vuoden 1999 Espoon MM-kilpailujen lukemat.

Tasa-arvoistuneen maailman ja naiskiekkoilun kahdella vuosikymmenellä pidentyneen historian myötä lukemat olisivat voineet olla kovemmatkin.

Puputti mainitsi, että aiempiin MM-kilpailuihin jaettiin Suomessa runsaasti ilmaislippuja, joten eri aikakausien kisat eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Nollatulos oli tavoitteena

Jääkiekkoliitto odotti etenkin Suomen lauantain välieräottelusta loppuunmyytyä, mutta yleisömäärä jäi reiluun 4 300 katsojaan. Ennen loppuottelua kovin lukema oli alkusarjan Suomi–Venäjä-ottelun 5 723. Puputti ei vielä halunnut tarkasti arvioida, tekevätkö MM-kilpailut taloudellista tappiota vai tavoitellun nollatuloksen.

- Tiesimme, että kisojen talous on tiukka. Kisajärjestäjä kustantaa kolmannesta päivästä alkaen kaikki joukkueiden kulut, Puputti avasi.

Nyt MM-kilpailuissa oli kymmenen joukkuetta eli kaksi enemmän kuin aiemmin. Lisääntynyt ottelumäärä kasvatti kokonaiskatsojamäärää, mutta myös järjestäjän kuluja.

- Nollatulos oli tavoite, mutta tiesimme mahdollisuuden jäädä pakkaselle. Lopulliset numerot tiedetään, kun pääsemme laskemaan lipunmyynnin viikonlopusta. Sitten katsomme myös, onnistuimmeko kulunhallinnassa kisojen aikana.

Miten iso taloudellinen tappio voisi siis olla odotettavissa, tonneja, kymppitonneja vai satojatuhansia?

- Kuusinumeroisesta summasta ei ole kyse, Puputti uskalsi jo sanoa.

Espoossa järjestettyjen MM-kilpailujen kokonaisyleisömäärä ylitti joka tapauksessa kansainvälisestikin muutamien edellisten MM-kilpailujen lukemat.

- Yhdysvaltain Plymouthissa (vuonna 2017) kokonaismäärä oli noin 20 000. Vuonna 2015 Ruotsissa oli 15 000 katsojaa. Kanadan Kamloopsissa (2016) pelimäärä oli pienempi kuin Espoossa, mutta katsojia oli 40 000, Puputti vertaili. 

Lue myös:

    Uusimmat