Naiset kertovat: Seksuaalinen häirintä lamautti täysin – "Torjumista kannattaa harjoitella"

MTV Uutiset kertoi eilen tapauksesta, jossa elokuvateatterissa mieshenkilö oli alkanut ahdistella nuorta naista kesken näytöksen. Kahvipöytäkeskustelujen perusteella yllättävän moni nainen on joutunut ainakin kerran jonkinasteisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Mutta kuinka ahdistelun kohteeksi joutuneen tulisi toimia tilanteessa?

Olin 17-vuotias ja vaihto-oppilaana Latinalaisessa Amerikassa. Matkustin bussilla 20-tuntista taivalta ja olin todella väsynyt. Nukahdinkin pian. Kesken matkan heräsin omituiseen tunteeseen siitä, että kaikki ei ollut niin kuin piti. Olin hyvin syvässä unessa, ja herääminen kesti jonkin aikaa. Kun viimein olin tajuissani, huomasin, että käsinojallani istui tuntematon mies, joka "paijaili" minua joka paikasta ja suukotteli poskeani. Kukaan ei sanonut mitään. Olin täysin lamaantunut ja sain vain sanottua "No, älä". Loppumatka oli hyvin ikävä, en uskaltanut enää nukkua, mutta eniten harmitti se, etten ollut nostanut asiasta äläkkää.

Ahdistelutilanteeseen joutumisen varalle kannattaa miettiä jo etukäteen toimintamalleja, sanoo Jutta Antikainen, Right to choose -kampanjan koordinaattori.

Right to choose on sisäministeriön kampanja, jolla pyritään vähentämään naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

– Esimerkiksi tässä kampanjassa pyritään nimenomaan siihen, että etukäteen jo mietittäisiin omia rajoja, missä ne menevät, että jos ja kun joku joskus niitä rikkoo, pystyisi reagoimaan, Antikainen kertoo.

Epämiellyttävä tilanne voi tulla joskus niin yllättäen, että ahdistelun kohteeksi joutunut ei osaa reagoida tilanteeseen millään tavalla vaan lamaantuu kokonaan.

– Jos joskus on tällaista tilannetta ajatellut tai jopa harjoitellut, on paremmat mahdollisuudet toimia ilman, että tulee välttämättä totaalinen jäätyminen, Antikainen neuvoo.

Olin interraililla jossain Italiassa ja yöjunassa, ikää oli ehkä 19. Olimme ystävättäreni kanssa löytäneet tyhjän vaunun ja laittaneet penkit nukkuma-asentoon. Keskellä yötä heräsin siihen, että jotain painautui minua vasten ja jonkun käsi alkoi nostaa paitaani. Jäädyin. Sen sijaan, että olisin tyrkännyt ahdistelijan viereltäni, herätin ystäväni, joka onneksi antoi miehen kuulla kunniansa häätäen tämän pois voimakeinoin. Olin jälkikäteen todella pettynyt itseeni ja siihen, etten saanut itse mitään järkevää aikaisiksi. "Voisitteko ystävällisesti poistua" ei oikein ole se reaktio, jota itseltään vastaavassa tilanteessa odottaisi. 

Syitä lamaantumiseen tilanteessa on monia. Teon kohteeksi joutuminen voi herättää pelkoa, häpeää tai epätietoisuutta siitä, miten asiaan tulisi puuttua. Tärkeintä olisikin Antikaisen mukaan varautua etukäteen.

Yölennolla Lontoosta Johannesburgiin vieressä istuva tuntematon mies hipelöi minua, kun luuli minun nukkuvan. Olin niin nuori ja kiltti, että en uskaltanut sanoa mitään, olin valveilla koko matkan.

Kiellä, lähde pois, tee tilanne näkyväksi

Mikäli epämiellyttävä ahdistelutilanne kuitenkin pääsee yllättämään, ohjeistaa Antikainen ensin kieltämään ahdistelijaa sanallisesti tai poistumaan paikalta sanomatta mitään.

Mikäli paikalla on muita ihmisiä, kannattaa epämiellyttävä käytös tehdä heille näkyväksi esimerkiksi pyytämällä apua.

Olin rannalla odottamassa ystäviäni, kun humalainen mies saapui ja ahdisti minut laiturin päähän. Kun en enää päässyt pakoon, hän yritti alkaa riisumaan minua. Onneksi hieman kauempana olleet miehet puuttuivat asiaan ja pelastivat minut.

Ahdistavaan tilanteeseen voi joutua myös silloin, kun paikalla ei ole muita ihmisiä. Esimerkiksi tapauksessa, jossa on lähtenyt ravintolasta uuden tuttavuuden matkaan, ennakointia on voinut tehdä vaikkapa viestittämällä uuden tuttavuuden nimen ja mahdollisen osoitteen ystävälleen.

Lisäksi ystävän kanssa voi sopia erillisestä hälytysviestistä tai soitosta, joka voi olla esimerkiksi tyhjä tekstiviesti, jonka saatuaan ystävä tietää reagoida tilanteeseen.

– Toiminnan voi pysäyttää myös ulkoinen tekijä, (eli) että kaveri esimerkiksi soittaa sinulle takaisin, jolloin toiminta voi tekijän puolelta keskeytyä.

Itseään voi myös puolustaa fyysisesti ahdistelun ja mahdollisen hyökkäyksen laadusta riippuen. Antikainen haluaa kuitenkin painottaa, ettei ahdistelutilanteessa reagointiin ole yhtä oikeaa ratkaisua, joka toimisi kaikissa tilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat