Naisagentti vietteli mahtavan huumelordin – Näin Ecuadorin "Pablo Escobar" narahti klassiseen houkutuslintuansaan

Vajaassa kolmessa vuodessa 250 tonnia kokaiinia Yhdysvaltoihin salakuljettanut ecuadorilainen Édison Washington Prado Álava luovutettiin toissa viikonloppuna Yhdysvaltain viranomaisille Kolumbiassa. Lempinimellä "Gerald" tunnettu huumelordi ehti rakentaa poikkeuksellisen vahvan salakuljetuskoneiston.

Kolumbian viranomaiset Yhdysvaltojen tuella 1990-luvulla hajottivat Pablo Escobarin johtaman Medellínin ja kilpailevan, Rodríguez Orejuelan veljesten, Calin kartellit.

Huumekauppa pirstaloitui ja verkostoitui. Huumeiden tuotanto, valmistus, salakuljetus ja myynti, sekä näihin liittyvät toimijat kokaviljelijöistä ja pikavenekuljettajista kirjanpitäjiin, juristeihin ja palkkamurhaajien väkivaltakoneistoon, atomisoituivat useiden tekijöiden ja järjestöjen käsiin.

Nyt 35-vuotiaan "Geraldin" onnistui luoda imperiumi, joka muistutti 1980- ja 90-luvun kolumbialaisia kartelleja, sanovat sekä Ecuadorin että Kolumbian viranomaiset.

"Hallitsi ketjun jokaista lenkkiä"

– Jotta hänen ei tarvinnut olla riippuvainen muista järjestöistä, hän päätti hallita ketjun jokaista lenkkiä: tuotantorakenteen, logistiikan, merireitit, kokaiinin toimittamisen ja lastien myynnin, totesi Kolumbian rikospoliisin johtaja, kenraali Jorge Vargas viime huhtikuussa kolumbialaiselle viikkolehti Semanalle.

Vertaus vuonna 1993 surmattuun Pablo Escobariin voi helposti ontua, sillä Escobar paitsi hallitsi massiivista huumetuotantokoneistoa, sai Kolumbian polvilleen armottomalla väkivallalla palkkamurhaajista pommeihin, ja lahjuksin ja uhkauksin ulottamalla lonkeronsa politiikan ylätasolle asti.

Vertaus Escobariin ei liioiteltua

Viime huhtikuussa ecuadorilaisessa El Universo -päivälehdessä maan syyttäjälaitoksen jäsen Thania Moreno kuitenkin totesi, ettei vertaus ole liioiteltua.

Yllä mainitun tuotantoketjun lisäksi Washington Prado ehti parissa vuodessa pystyttää palkkamurhaajajoukon, ostaa tai uhata viranomaiset hiljaiseksi ja välikäsien kautta vaikuttaa poliitikkoihin.

Miten "Gerald" onnistui rakentamaan järjestönsä? Siitä tuonnempana, kunhan ensin kerrotaan, miten Ecuadorissa "capoksikin" kutsuttu mies jäi kiinni viime vuoden pääsiäisviikolla. Washington Prado nimittäin narahti klassiseen houkutuslintuansaan.

Washington Prado oli kyennyt toimimaan pitkään Kolumbian puolella Tumacon rannikkokaupungissa, missä hän kulki ympäriinsä panssaroiduissa autoissa, esittäen menestyvää kalastusalan liikemiestä. 

Yhdysvallat pääsi "Geraldin" jäljille

Yhdysvaltain viranomaiset olivat kuitenkin päässeet Washington Pradon jäljille, koska hänen organisaationsa, joka tunnettiin nimellä Las Orejas (Korvat), oli jo salakuljettanut tonneittain kokaiinia Yhdysvaltoihin. 

Yhdysvallat vinkkasi Kolumbialle "Geraldista", jonka poliisille mies oli tuntematon. Kun "Gerald" sai tästä vihiä, hän siirtyi Kolumbiasta Ecuadoriin.

Toisin kuin Kolumbia, Ecuador ei luovuta kansalaisiaan Yhdysvaltoihin oikeuteen. Viranomaisten ongelmaksi jäi, miten huumepäällikkö saataisiin takaisin Kolumbian maaperälle. 

Houkuttimeksi naisagentti

Semana-lehden mukaan Kolumbian poliisi lähetti Ecuadoriin naisagentin, joka esitti olevansa kotoisin Calin miljoonakaupungista, ja etsivänsä maasta parempia työmahdollisuuksia.

Nainen hakeutui paikkoihin, missä Washington Pradolla oli tapana käydä, kuten kuntosalilla. Muutaman viikon jälkeen nainen onnistui kiinnittämään "Geraldin" huomion.

Mies viehättyi naisesta, ja he alkoivat tutustua paremmin. Kolumbialaisessa folkloressa calilaisia naisia pidetään erityisen kauniina. Washington Prado oli myös viettänyt aikaa Calissa, joten heillä oli heti yhteinen puheenaihe. 

Muutaman kuukauden jälkeen nainen kertoi palaavansa Caliin perhesyiden takia. "Gerald" ja poliisiagentti pitivät yhteyttä puhelimitse, ja nainen sai puhuttua miehen ympäri ja vierailemaan Kolumbian puolella pääsiäisviikolla.

Pidätettiin pian rajan ylitettyään 

Washington Prado ylitti maiden välisen rajan laittomasti panssaroidussa pakettiautossaan. Ratissa oli hänen luottohenkilönsä, kartellin kakkosmies. Joitakin kilometrejä Kolumbian puolella autoa odotti poliisin tiesulku. 

Pian tämän jälkeen poliisi pidätti Ecuadorissa kartellin napahenkilöitä, ja löysi kotietsinnöissä kätköistä miljoonia dollareita käteistä. Kokaiinia ei löydetty. 

Ecuadorissa Washington Prado sai syytteet ihmisten ja huumeiden salakuljetuksesta, murhista ja murhayrityksistä. Yhdysvalloissa hän joutuu vastaamaan kokaiinin salakuljetussyytteisiin.

Piti itseään sissinä välttääkseen luovutuksen 

Ollessaan pidätettynä Kolumbiassa Washington Prado yritti esittää itsensä poliittisena toimijana, ei huumekauppiaana. Viranomaiset eivät uskoneet, että hän olisi kuulunut vasemmistolaiseen Farc-sissiliikkeeseen, joka on laskenut aseensa osana maan vuonna 2016 sovittua rauhanprosessia. Farcin jäsenenä hän olisi päässyt osaksi armahdusohjelmaa.

"Gerald" päätynee selliin loppuiäkseen, mutta Ecuadorissa ja Kolumbiassa hän oli tehokkaasti ja kovaotteisesti kyennyt rakentamaan tehokkaan rikollisjärjestön.

Hän vaikutti näiden maiden Tyynenmeren rannikkoseudulla, joka on tärkeä huumeiden salakuljetusreitti.

Herätti huomion taitavana venemiehenä

Semanan mukaan vuonna 2004 Washington Prado herätti huomiota taitavana veneiden kuljettajana vaikeilla vesillä Mantassa Ecuadorissa. (Mantassa olevassa lentotukikohdassa toimi vuoteen 2009 asti Yhdysvaltain ilmavoimien kalustoa ja miehistöä, jotka tukivat Ecuadorin ja Kolumbian hallitusta huumeiden vastaisessa taistelussa.) 

Hän vei huumeita Kolumbian puolelle ja pohjoisemmaksikin, ansaiten jopa 50 000 dollaria venelastillisesta. Sen huomasivat kolumbialaiset huumejärjestöt kuten Los Rastrojos ja Norte del Vallen järjestön jäsenet.

Washington Prado siirtyi toimimaan heidän leipiinsä. Kolumbian ja Yhdysvaltain viranomaiset onnistuivat ajamaan järjestöjä ahdinkoon, ja "Gerald" näki hetkensä tulleen.

Vuosien mittaan hän oli oppinut tuntemaan oikeat ihmiset ja toimintatavat, ja saanut toimijoiden luottamuksen, tarvittaessa väkivallalla tai sen uhalla.

Hallitsi kauppaa eteläisessä kolumbiassa

Vuonna 2010 hän asui Calissa, ja hallitsi huumekauppaa eteläisessä Kolumbiassa, kirjoittaa El Universo -lehti. Washington Prado oli saanut taivuteltua jopa meksikolaiset huumeparonit hyväksymään sen, että hän hallitsi huumereittejä Kolumbiasta Meksikoon.

"Geraldin" väitetään lähettäneen Tumacon seudulta viikoittain voimakasmoottorisilla pikaveneillään eteenpäin toistakymmentä lastia, kussakin veneessä 800 – 1 000 kiloa kokaiinia. 

Hän myös lainasi go fast -nimellä kulkeneita veneitään toisille huumekauppiaille hyvään hintaan: 2 000 dollaria per kilo, jos lasti pääsi Costa Ricaan tai Hondurasiin asti. 

Rahoillaan Washington Prado vahvisti järjestöään, mutta osti myös luksusasuntoja itselleen ja perheelleen Guayaquilissa. Se on Ecuadorin suurin kaupunki, yli kaksi miljoonaa asukasta, ja maan tärkein satamakaupunki.

Pidätettiin kolmesti, lahjoi itsensä pois

Tämä ei enää jäänyt huomaamatta viranomaisilta. Semanan mukaan "Gerald" pidätettiin Ecuadorissa kolmesti, mutta lahjomalla ja uhkailemalla pääsi aina pois sellistä.

Vuosina 2015-2017 Washington Pradon väitetään salakuljettaneen lähes 250 tonnia kokaiinia, lähes kaikki Yhdysvaltoihin. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat rikollisjärjestöltä näiden vuosien aikana noin 150 tonnia kokaiinia, ja pidättivät lähes 80 järjestön jäsentä.

Ecuadorin, Kolumbian ja Yhdysvaltain viranomaiset käynnistivät lokakuussa 2016 yhteisen tutkinnan saadakseen "Geraldin" kiinni. Hän ajoi Kolumbian poliisin ansaan puoli vuotta myöhemmin, eikä päässyt koskaan Caliin tapaamaan ihastuttavaa naista, joka osoittautui poliisiksi.

Huumetuotanto ei ole kadonnut

Kokaiinin tuotanto Andeilla pohjoisessa Etelä-Amerikassa ei loppunut Washington Pradon pidätykseen. 

Huumeen kysyntä on niin suurta, ja sen tuomat tulot niin valtavia, että yksi "perinteisellä" organisaatiolla toimivan ison päällikön kiinni jääminen ei romahduta rikollista kauppaa. 

Kolumbiassa yksi huumekauppaan osallistunut tekijä oli sissijärjestö Farc. Rauhansopimuksen myötä sen käymä huumekauppa siirtyi toisiin käsiin, kuten esimerkiksi The Ulkopolitist kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut muun muassa Kolumbiaa Washingtonin huumeiden vastaiseen kamppailuun antaman avun katkaisemisella tai jäädyttämisellä, jos kokapensasviljelmiä ei tuhota nykyistä tehokkaammin. Trumpin mukaan jotkut maat, joissa huumeita tuotetaan, "nauravat" Yhdysvalloille.  

USA: kokapensaiden viljely lisääntynyt

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kokan viljely on kasvanut Kolumbiassa roimasti kahden viime vuoden aikana noin sataantuhanteen hehtaariin. Myös satojen tuottavuus hehtaarilta on kasvanut. 

Merkittävä osa viljelmistä, yli 20 000 hehtaaria, on "Geraldin" entisellä toiminta-alueella Tumacossa. Huumekauppaa käyvien organisaatioiden keskinäinen väkivalta repii Tumacon seutua. 

Maan hallitus pyrkii tänä vuonna tuhoamaan kokapensasviljelmistä 65 000 hehtaaria, joko levittämällä lentokoneista kasvimyrkkyä tai käsin maasta repimällä, kertoi Economist-lehti viime viikolla. 

Kolumbiassa kokapensaita viljellään ja huumekauppaa käydään vaikeassa tilanteessa, rauhanprosessista huolimatta, tai myös siitä johtuen. 

Hallitus yrittää saada entiset sissit integroitua yhteiskuntaan, samalla kun yhä moni vastustaa koko rauhanprosessia ja sitä, että entiset sissit osallistuvat politiikkaan parlamenttia myöten.

Mistä ja miten kokapensaille korvike 

Myös kokapensaiden kasvattamisen korvaaminen muilla hyödykekasveilla on työlästä, sillä lukuisat pienviljelijät saavat kokasta vakaampaa ja kohtuullista tuloa, parempaa kuin monesta muusta viljelykasvista. Osa viljelijöistä istuttaa uusia kokapensaita tuhottujen tilalle. 

Siirtymistä pois kokasta haittaa hidas byrokratia. Ja ennen rauhansopimuksen solmimista osa kokapensaskasvattajista istutti niitä lisää saadakseen valtiolta korvauksena rahaa siirtymisestä vaihtoehtoisiin kasveihin.  

"Kriittinen aika rauhalle"

– Tämä on kriittistä aikaa rauhanprosessille. Kolumbialaisista tuntuu, ettei Trumpin hallinto ymmärrä omaa etuaan, vielä vähemmän Kolumbian äärimmäistä tuen tarvetta, analysoi Los Angeles Timesissa tutkija Bruce Bagley Miamin yliopistosta helmikuun alussa.

Kokaiini on välttämättä osa politiikkaa myös kokan suurtuottajamaassa Kolumbiassa niin kauan kun pensaita kasvatetaan paljon.

Tähän ei tarvita Prado Washingtonin tai Pablo Escobarin kaltaisten huumeparonien lonkeroita poliitikkojen työhuoneissa.

Lue myös:

    Uusimmat