Uskomaton pakotarina: Pakkomielle omasta elokuvasta narautti maailman etsityimmän huumepomon

Maailman etsityimmän huumepomon eiliseen pidätykseen johti osin tämän suuruudenhulluus.

El Chapon kuukausia kestänyt pakomatka päättyi 1:12

Meksikolainen Joaquín "El Chapo" Guzmán oli suunnittelemassa itsestään elämäkerrallista elokuvaa. Guzmán oli lakimiestensä kautta ottanut yhteyttä tuottajiin ja naisnäyttelijöihin, mistä Guzmánin jäljittäjät saivat vihiä.

Guzmán ilmeisesti halusi näytellä elokuvassa itseään, sillä uutisten mukaan hän ei etsinyt miesnäyttelijöitä. Syyttäjäviranomaisten aiemmin tekemän psykologisen profiloimisen mukaan Guzmán on persoonaltaan "viettelevä, avokätinen, ja jonka persoona synnyttää muissa uskollisuutta ja riippuvuutta".

Guzmánia veti puoleensa myös kotiseutu, tuttu ympäristö suojeluverkostoineen Meksikon luoteisosien Sinaloan osavaltiossa, joka rajoittuu lännessä Tyyneenmereen. Se oli myös hänen loukkunsa. 

58-vuotias Guzmán saatiin kiinni Los Mochisin kaupungissa, 200 kilometriä synnyinkylästään Badiraguatosta Läntisen Sierra Madren vuoristossa. 

Guzmán ehti majailla hänelle hankitussa talossa vain hetken. Viranomaiset olivat onnistuneet jäljittämään Guzmánin apureita, jotka etsivät pomolleen sopivia taloja. 

Viranomaisille nöyryyttävä pako

Viranomaisia nöyryyttävällä tavalla sellistään puoli vuotta sitten paennut Guzmán oli tunneli-, auto- ja lentokonematkan jälkeen häipynyt Sierra Madren vuoristoon niin kutsuttuun Kultaiseen kolmioon Sinaloan, Chihuahuan ja Durangon rajaseuduilla. 

Guzmán jäljitettiin tässä vaiheessa eräälle maatilalle Durangon Pueblo Nuevossa. Jumalanseläntakaiseen paikkaan johdattivat lakimiesten yhteydenotot Guzmánin elokuvahankkeeseen liittyen.

Merivoimien erikoisjoukot iskivät, mutta Guzmánin onnistui paeta. Viranomaisten mukaan Guzmán oli tähtäimessä, mutta hänellä on seuranaan kaksi naista ja yksi tyttö, joten sotilaat eivät ampuneet välttääkseen sivullisia uhreja. 

Guzmánin kerrottiin paenneen taas vuoristoon ja vähentäneen turvajoukkonsa määrää ja viestintäänsä ulkomaailmaan. Pikku hiljaa Guzmán kuitenkin halusi hakeutua ihmisten ilmoille. Hän päätyi tällä viikolla Los Mochisiin. 

Erikoisjoukkojen iskussa menehtyi kuusi Guzmánin miestä. Guzmán pakeni viemäristön kautta, jäi siellä melkein kiinni häntä odottaneille sotilaille, nousi maan pinnalle, ryösti auton ja ajoi pakoon - jäädäkseen pian kiinni. Seuranaan Guzmánilla oli pelätty palkkamurhaaja ja Guzmánin turvallisuuspäällikkö Iván "El Cholo" Gastélum.

Sinaloan suuret huumeviljelmät

Sinaloassa on marijuana- ja unikkoviljelmiä kymmenientuhansien neliökilometrien alueella. Kartelli alkoi voimistua 1980-luvulla, kun Etelä-ja Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin menevät huumeet kulkivat Sinaloan kautta. 

Guzmán jäikin kiinni ensimmäistä kertaa 1993 Guatemalassa. Hän pakeni vankilasta 2001, ja saatiin kiinni 2014 Sinalossa ollessaan vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. 

Sinaloan kartelli on rikas, vaikutusvaltainen ja väkivaltainen huumekartelli. Sillä väitetään olevan yhteyksiä Meksikon poliittiseen eliittiin, puhumattakaan poliisi- ja asevoimista. Virkavallan lisäksi se kamppailee väkivaltaista Zetas-kartellia vastaan. Kartelli toimii noin 50 maassa.

Yhdysvallat haluaa Guzmánin tuomiolle. Toistaiseksi Guzmánin asianajajat ovat onnistuneet estämään luovutuksen, mutta asiantuntijoiden mukaan kyse on enää vain siitä milloin hänet siirretään Rio Granden pohjoispuolelle.

Mitä Yhdysvaltoihin luovutuksen jälkeen?

Luovutus saattaa kiihdyttää entisestään huumeväkivaltaa Meksikossa, kostona viranomaispäätökselle, ja kartellien keskinäisenä kamppailuna. Toisaalta spekuloidaan, aikooko Guzmán kertoa viranomaisille sellaista, mikä lyhentäisi hänen aikaansa kalterien takana. 

1980-luvulla Kolumbian huumeparonit onnistuivat vuosia välttämään luovutuksia. Medellínin kartellin pomon Pablo Escobarin mukaan "on parempi hauta Kolumbiassa, kuin selli Yhdysvalloissa". Huumepäälliköiden tuomiot Yhdysvalloissa ovat pitkiä.

Guzmánin lempinimi Chapo merkitsee Pätkää. Paettuaan viime kesänä sellistään tunnelin kautta, hänet tunnetaan myös "Tunnelien herrana".

Huumekulttuuri on juurtunut syvälle populaarikulttuuriin. Monista menestyneistä pomoista on tehty lukuisia kansanlauluja, narcocorridoja. Niiden varjossa on murhattu vähintään kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat