Nainen teki rikosilmoituksen raiskauksesta, mutta perui sen ja joutui itse syytteeseen – oikeudessa nainen väitti taas raiskauksen tapahtuneen

Helsingin käräjäoikeus käsitteli loppuvuodesta erikoista tapausta, joka liittyi väitettyyn törkeään raiskaukseen.

Noin parikymppinen nainen teki rikosilmoituksen heinäkuun alussa 2017. Hän väitti miesystävänsä raiskanneen hänet puukolla uhaten. Poliisi otti miehen kiinni ja piti tätä putkassa kaksi päivää.

Kuukauden päästä nainen ilmoitti poliisille, ettei mitään raiskausta tapahtunutkaan, vaan sukupuoliyhteys oli vapaaehtoinen.

Nainen sai syytteen väärästä ilmiannosta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Juttua puitiin nyt joulukuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Nainen kiisti syytteen todeten, että raiskaus olikin tapahtunut.

Väitti miehen uhanneen väkivallalla

Naisen mukaan hänen suhteensa miehen kanssa oli ollut väkivaltainen ja mies oli uhannut pahoinpidellä hänet, jos rikosilmoitusta ei peruta.

Naisen kertoman mukaan he olivat tuolloin kesällä 2017 palanneet yhteen ja mies oli ollut mukana, kun ilmoitus peruttiin. Naisen mukaan miehen naispuolinen kaveri oli uhannut hakata hänet.

Pariskunta ei ole enää yhdessä. Nyt joulukuussa nainen sanoi oikeussalissa, ettei hän on vain halunnut unohtaa asian, eikä siksi ole ilmoittanut rikosilmoituksen peruuttamisen olevan väärinkäsitys.

Oikeus: Kertomus muuttunut

Oikeuden mukaan naisen kertomus on prosessin eri vaiheissa muuttunut useita kertoja.

– Ensin hän on kertonut seksuaalirikoksen tapahtuneen, minkä jälkeen hän on hieman alle kuukauden kuluttua rikosilmoituksen tekemisestä peruuttanut kertomuksensa ja ilmoittanut, että mitään seksuaalirikosta ei ole tapahtunut.

– Käräjäoikeudessa hän on ensimmäistä kertaa esittänyt väitteen siitä, että häntä on painostettu peruuttamaan aiempi rikosilmoituksensa.

Oikeus totesi naisen esittäneen tapahtumista kaksi versiota, jotka voivat molemmat pitää paikkansa.

Painostuksen tueksi ei ollut esitetty näyttöä, mutta sitä ei voitu riittävällä varmuudella sulkea poiskaan.

Oikeuden mukaan asiassa jää epäselväksi mitä todellisuudessa on tapahtunut. Epäselvässä tilanteessa asia on ratkaistava ”in dubio pro reo”-perusteella eli syytetyn eduksi.

Käräjäoikeus hylkäsi naisen syytteen.

Lue myös:

    Uusimmat