"Nainen on pääsääntöisesti täysin tietoinen, mitä tulee tekemään täällä" – tällaista paritusrikollisuus on Suomessa

Rahaan kahlitut – millaista on paritus- ja seksirikollisuus Suomessa? 8:50
Miksi seksin ostaminen on kriminalisoitua Ruotsissa? Lasketaanko OnlyFans seksityöksi? Katso koko keskustelu videolta.

Jo eläköityneet konkaripoliisit kertovat Huomenta Suomessa, että paritusrikollisuuteen liittyy edelleen paljon harhaluuloja ja puutteellista tietoa.

Rikostarkastaja (evp) Petri Rainialan mukaan suurin väärinkäsitys paritusrikollisuudesta on, että sen maailma on yksinkertainen. Todellisuudessa rikollisuuden ala on hyvin pirstaloitunut – ja tutkittua faktatietoa aiheesta löytyy hänen mukaansa niukalti.

Tyypillisessä tapauksessa nainen on värvätty ulkomailta Suomeen. Toimintaa voidaan johtaa ulkomailta, eikä parittaja tule välttämättä Suomeen mukaan, kuten ennen saattoi oli tapana.

– Tänä päivänä nainen on pääsääntöisesti täysin tietoinen, mitä tulee tekemään täällä. Ne säännöt, mitä sovitaan omassa maassa, eivät välttämättä ole täällä lainkaan samanlaisia, vaan ne voivat muuttua täysin, pääsääntöisesti naiselle negatiivisesti, sanoo rikosylikonstaapeli (evp) Kenneth Eriksson.

Suomessa prostituutio on laillista, kunhan myyjä on täysi-ikäinen, myynti tapahtuu jossain muualla kuin julkisella paikalla ja myymiseen ei liity paritusta tai ihmiskauppaa.

Parittaja voi olla ainoa turvaverkko

Rainialan mukaan karkea arvio on, että Suomessa on noin 8 000 seksityöläistä ja puolet heistä on ulkomaalaisia.

Hänen mukaansa ulkomailta rahan takomisen perässä tulevilla seksityöläisillä parittaja saattaa olla ainut kontakti Suomessa, joten tilanne on raadollisempi kuin suomalaisilla, joilla on yhteiskunnan turvaverkko tukenaan.

– Suomalaisten keskuudestakin löytyy ihan samalla tavalla uhreja kuin ulkomaalaisten, Eriksson lisää.

Miehiä seksityöalalla on verrattain vähän ja heiltä saatetaan hakea hieman erilaista palvelua.

– Käsitykseni mukaan naiset haluavat enemmän läheisyyttä, läsnäoloa ja keskustelua. Välttämättä seksi ei ole ihan keskeisessä fokuksessa, Rainiala arvioi.

Miksi seksin ostaminen on kriminalisoitua Ruotsissa? Lasketaanko OnlyFans seksityöksi? Katso artikkelin päävideolta koko keskustelu aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat