Poliisi paljasti yhden Suomen laajimmista paritusvyyhdeistä, pääepäilty noin 30-vuotias nainen – Tshekistä tuotiin Suomeen kymmeniä prostituoituja

0:39
Näin parittajat nykyään toimivat? Kuuntele videolta rikosylikomisario Hannu Kortelaisen tiivistys rikollisten toimintatavoista.

Helsingin poliisi on tutkinut yhteistyössä Tshekin viranomaisten kanssa parituskokonaisuuden, johon liittyy yhteensä noin sata prostituoitua Suomessa ja Tshekissä.

– Kyse on tiettävästi Suomen laajimmasta paritusvyyhdistä, tutkinnanjoihtaja rikosylikomisario Hannu Kortelainen sanoo MTV:n Rikospaikan haastattelussa.

Suomea koskevassa osuudessa pääepäiltynä törkeästä parituksesta on noin 30-vuotias tsekkiläinen nainen, entinen prostituoitu. Nainen oli tutkintavankeudessa pari kuukautta. Hänen lisäkseen jutussa on kaksi muuta epäiltyä.

Esitutkinnan mukaan Suomeen tuotettiin viime vuosien aikana noin 30 prostituoitua Tshekistä. He ovat myyneet seksipalveluja kymmenissä kaupungeissa ympäri Suomea.

– Oikea uhrien lukumäärä on todennäköisesti paljon suurempi, koska toiminta jatkui useita vuosia, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Seksityöntekijät työskentelivät tavanomaisesti Suomessa kahdesta kolmeen viikon ajana, mutta osa työsknteli myös tätä pidempään. He vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen neljän päivän välein, mutta isoissa kaupungeissa työskentely saattoi jatkua myös pidempään.

Parittaja vie ison siivun tuloista

Samaan tutkintakokonaisuuteen liittyen parituksen kohteena Tshekissä on epäilyjen mukaan ollut noin 70 prostituoitua. 

Tutkinta on alkanut 2017 ja rikosepäilyt ulottuvat vuoteen 2022.

Suurin osa uhreista, eli paritetuista seksityöläisistä, on kotoisin Tsekistä. Asianomistajien joukossa on kuitenkin myös Slovakian, Unkarin, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Puolan ja Saksan kansalaisia.

Suomessa pääepäiltynä oleva nainen on saanut tutkinnan mukaan noin 300 000 euron laskennallisen rikoshyödyn. Seksimyynnin liikevaihto Suomessa on ollut 1,3 miljoonaa euroa.

Parittaja otti seksinmyynnillä saaduista tuloista tyypillisesti 25–30 prosenttia, mutta poliisi sai tutkinnassa viitteitä myös suuremmistakin osuuksista.

"Moderni paritusmalli"

Poliisi kuvaili tiedotteessaan, että paritusrinki oli toiminut niin kutsutun modernin pairtusmallin mukaisesti. Siinä paritus tehdään pääosin ulkomailta niin, että apuna käytetään verkko- ja teleyhteyksiä. Vain seksipalveluiden tarjoaminen tapahtui lähtökohtaisesti kasvotusten Suomessa.

Mallissa parittaja ohjaa uhria ja hallinnoi asiakasliikennettä ulkomailta käsin. Seksinmyynti-ilmoituksessa yhteystiedoksi annetaan esimerkiksi suomalainen prepaid-liittymä, jota parittaja hallinnoi ulkomailta. Saatujen viestien perusteella hän ilmoittaa asiakkaista seksityöläiselle.

– Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä on osoittanut tarpeellisuutensa juuri laajojen tapausten tutkinnassa, joissa paritusringit tapahtuvat usean poliisilaitoksen alueella tai ympäri maata, sanoo tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.

Poliisi on selvittänyt tutkinnassa myös laittoman maahantulon järjestämistä.

Asiasta ja paritusrikollisuudesta kerrotaan laajemmin illan Rikospaikassa MTV3 klo 22.35.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja