Raahen Halloween-murhaaja tuomittiin tahdonvastaiseen hoitoon – oli syyntakeeton

Video: Raahen teinimurhasta epäilty mies tuli ilmoittautumaan poliisiasemalle iso veitsi kädessään 1:20
Henkirikoksen jälkeen teinimurhan tehnyt 19-vuotias ilmoittautui läheiselle poliisiasemalle. Tilanne tallentui valvontakameraan.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut parikymppisen nuorukaisen psykiatriseen hoitoon syyntakeettomana tehdystä murhasta. Kyse oli Raahen niin sanotusta Halloween-murhasta. 

Henkirikos tapahtui viime syksynä Halloween-viikonlopun alla, perjantaina 28. lokakuuta. 

Halloween-kauhuelokuvasarjan fiktiiviseksi sarjamurhaajaksi Michael Myersiksi pukeutunut 19-vuotias mies surmasi 17-vuotiaan kaverinsa veitsellä uhrin kotitalon pihassa Raahessa. 

Hyökkäys pahaa-aavistamattoman uhrin kimppuun oli yllättävä. 

Teon jälkeen mies meni läheiselle poliisiasemalle ja tunnusti tekonsa. 

Oulun käräjäoikeus katsoi teon murhaksi, sillä teko oli tehty vakaasti harkiten sekä se oli erityisen raaka ja julma. Tekoa oli suunniteltu ennalta. Mies oli muun muassa hankkinut naamiaisasun sekä suuren veitsen henkirikosta ajatellen.  

Käräjäoikeus otti asiaa kokonaisuudessaan harkitessaan huomioon myös teon yllätyksellisyyden sekä sen, että 17-vuotias joutui henkirikoksen uhriksi kotipihassaan. 

Viisi murhan yritystä

19-vuotias tuomittiin murhan lisäksi viidestä murhan yrityksestä. 

Henkirikoksen yhteydessä miehen tarkoituksena oli surmata myös 17-vuotiaan uhrin muu perhe, joka oli tapahtumien aikaan nukkumassa sisällä talossa. 

Mies ei kuitenkaan päässyt sisään ja teko jäi yritykseksi. 

Miehelle tehtiin henkirikosoikeudenkäynnin aikana mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli tapahtumien aikaan syyntakeeton. 

Tästä syystä hänelle ei määrätty käräjillä rangaistusta, vaan hänet passitettiin tahdonvastaiseen psykiatriseen hoitoon. 

Henkirikosoikeudenkäynnin aikana nuorukainen myönsi tappaneensa uhrin, mutta kiisti tehneensä murhan. Puolustuksen mukaan teko oli yllättävä, eikä erityisen raaka tai julma. 

Puolustuksen mukaan syytetty oli jo aiemmin viime syksynä kertonut lääkärille ja psykologille tappoajatuksistaan. Puolustuksen mukaan tähän ei kuitenkaan ollut reagoitu tarpeeksi voimakkaasti. Syyttäjä kiisti väitteen oikeudenkäynnin yhteydessä.

Nuori mies osallistui oikeudenkäyntiin etäyhteydellä sairaalasta. Oikeudessa mies kertoi itse, ettei osaa katua tekoaan.

Lue myös:

    Uusimmat