Näin Vladimir Putinista kasvoi diktaattori, joka pitää venäläisiä panttivankinaan vuosikymmeniä kuolemansakin jälkeen

2:37
Putin oli alkuun hiljaa hiipivä diktaattori, jolla ei ollut alkuun karismaa toisin kuin Titolla tai Hitlerillä. Hänen karismansa on kasvanut vallan myötä, kuvailee tietokirjailija Leif Sundström Putinin karisman kasvua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin täyttää tänään 70 vuotta ja on varmasti vaikeammassa paikassa kuin kertaakaan uransa aikana. Vaatimattomiin oloihin syntynyt Vladimir-poika syntyi Leningradissa ja on nyt käytännössä diktaattorin asemassa. 

Tietokirjailija Leif Sundström julkaisi vuosi sitten Rajaton valta – Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong Uniin -teoksen, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin vielä loisti poissaolollaan. Nyt Sundström on valmis nostamaan myös hänet diktaattoreiden joukkoon.

– Hän oli alkuun hiljaa hiipivä diktaattori, jolla ei ollut alkuun karismaa toisin kuin Titolla tai Hitlerillä. Hänen karismansa on kasvanut vallan myötä, kuvailee Sundström Putin karisman kasvua.

Diktaattoreihin liitetään sellaisia määritelmiä kuin arvaamattomuus, rajaton vallanhimo, kyvyttömyys nähdä omia virheitä, arvaamattomuus, narsismi ja psykopaattisuus, näistä tietokirjailija Sundström allekirjoittaa valtaosan.

– Kaikkia muita, paitsi psykopaattisuutta ei ole pidetty Putinin ominaisuutena. Hän on kuitenkin ollut varsin vakaan ja harkitsevan miehen maineessa. Häntä on pidetty aika intohimottomana miehenä. Aivan viimeaikaisissa puheissa on tullut nostalgisuus ja kaipuu Venäjän suuruuden aikaan, joka liittyy hänen persoonaansa. Nyt on vasta alkanut tulla sokeita pisteitä, jotka viittaavat psykopaattisiin piirteisiin, sanoo Sundström.

3:28

Sundströmin mielestä Putin on osoittanut olevansa vahva diktaattori, joka pystyy asettamaan omaa lähipiiriään toisiansa vastaan niin, että hän säilyttää valta-asemansa. Suurta muutosta Venäjän johtoon ei ole luvassa Putinin valtakauden jälkeen.

– Putinin kuolemankin jälkeen Venäjä tulee olemaan pitkään Putinin panttivankina. He joutuvat käymään Putinin valtakautta muutamia vuosikymmeniä. Tarvitaan varmasti jopa sukupolvenvaihdos, jota Putinista päästään lopullisesti yli, ennakoi Sundström.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja