Näin viisaat kohtelevat myrkyllisiä ihmisiä

Myrkyllinen ihminen tekee lähestulkoon mitä vain, jotta häntä ei syytettäsi virheestä. Hän käyttää ihmisiä saavuttaakseen oman tavoitteensa. Onneksi myrkyllisyyttä vastaan voi taistella!

Jokaisessa koulussa, työyhteisössä tai kaveriporukassa on yksi sellainen: juoruaja, ilkeilijä, ärsyttäjä. Myrkyllisen ihmisen käsittelyyn on omat taktiikkansa. Lifehack.org listasi tavat, joilla viisas ihminen hoitaa myrkyttäjän.

Lupaa itsellesi: En huomioi ihmistä, joka haluaa huomiotani keinolla millä hyvänsä

Vaikka olisi Raimon syntymäpäivä, Pekka saa huomion kääntymään itseensä. Myrkyllinen ihminen haluaa, että kyse on aina hänestä, oli tilanne sitten mikä tahansa.

Sosiaalisen tilanteen ei kuitenkaan kuuluisi pyöriä aina saman henkilön ympärillä: hyvissä juhlissa kaikki saavat jutella keskenään, ja jokaisella on hauskaa.

Lupaa itsellesi: Vietän aikaa luotettavien ja lojaalien ihmisten kanssa

Viisas ihminen tietää, että rehellinen ystävyyssuhde toimii kuin kaksisuuntainen tie. Hän ymmärtää, että luotettavaa ystävää kannattaa vaalia. Lojaali ystävä ei jaa salaisuuksia suosion toivossa.

Tunnista manipuloiva ihminen kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset:

"Ovatko tunteeni hyvin voimakkaita ja epätasapainossa, kun hän on seurassani? Tunnenko vihaa, ärsyyntymistä, surua, tunnenko, etten ole tarpeeksi?"

"Joudunko pohtimaan, miksi hän sanoi jotakin?"

"Tuntuuko minusta selittämättömästä syystä siltä, että minua petetään?"

Lupaa itsellesi: En vietä aikaa manipuloijien kanssa

Manipuloivat ihmiset pilaavat elämiä. He käyttävät ystävien tai tuttujen tunteita hyväkseen ja edistävät näin omia tavoitteitaan. 

Lupaa itsellesi: Odotan, että valhe paljastuu valheeksi

Myrkyllinen ihminen sanoo yhdelle yhtä, toiselle toista. Ennemmin tai myöhemmin valheita on liikaa, ja muutkin alkavat epäillä myrkyllistä selittäjää ja tämän sanomisia.

Lupaa itsellesi: En lähde mukaan draamaan

Useimmat riitelevät mieluiten yksityisesti. Ystäväsi myrkynkeittäjä on toista maata. Hän haluaa käydä likaiset yksityiskohdat läpi julkisesti ja vaatii, että jokainen riitaa seurannut valitsee puolen.

Jos kaksi myrkynkeittäjää kohtaa, sivulliset jäävät ikävään ristituleen: "Eikö sinustakin Kati ole törkeä, no, eikö ole? Sano nyt, että on!" Ainoa oikea vastaus on: "Anteeksi, mutta tällä asialla ei ole mitään tekemistä kanssani, en siis ota kantaa".

Lupaa itsellesi: En siedä kiusaamista

Rehti ihminen puolustaa heikompaansa eikä saa nautintoa hänen polkemisestaan. Myrkyllinen ihminen saalistaa heikkoja: ujot, sosiaalisilta taidoiltaan kankeat tai fyysisesti heikot kelpaavat, sillä sellaista, joka ei uskalla tai voi sanoa vastaan, on helppo kiusata.

Lupaa itsellesi: En huomioi loukkauksia

”Itse en koskaan olisi keksinyt yhdistää tuollaista paitaa noihin housuihin!”

”Sinä olet niin hauska, etkä edes itse tajua sitä!”

”Tee sinä tämä, sinähän osaat kaiken.”

Myrkyttäjän ovelimmat loukkaukset on naamioitu kehuiksi. Ne kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Lupaa itsellesi: En rohkaise itsesääliin

Pieni itsesääli on ihan ok, mutta liika on liikaa. Myrkyllisen läheisen toiminnalle on aina uusi, säälittävä syy: rahaa ei ole, koska ei ole työtä, jota ei löydy, koska koulussakaan ei pärjännyt tarpeeksi hyvin, mikä kuitenkin oli opettajan vika...

Myrkyllinen ihminen ei koskaan ole syy ongelmiinsa. Hän kerjää sääliä ja odottaa läheisiltään ratkaisua: "Anna vaikka ne velat anteeksi, minulla menee niin huonosti..." Jos ratkaisua tai apua ei tule, läheiset ovat samaa hyväksikäyttävää törkysakkia kuin se opettajakin. 

Lupaa itsellesi: Vaadin suoran vastauksen suoraan kysymykseen

Myrkyllinen läheinen ei anna suoria vastauksia. Hän puhuu sekavasti, hämäävästi, johtaa harhaan eikä sitoudu mihinkään vastaukseen. Syykin on selvä: hän ei halua myöhemmin joutua tilille siitä, että sanoi eri asian kuin mitä lopulta tarkoitti. Hämäävä vastaus varmistaa, ettei selkäänpuukottajaa voi syyttää mistään.

Paras kysymys myrkynkeittäjälle onkin kysymys, johon voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Lupaa itsellesi: En pönkitä ylisuuria egoja

Jotkut ihmiset rakastavat itseään ja omaa ääntään aivan liian paljon. He kalastavat kohteliaisuuksia todistaakseen oman erinomaisuutensa. "Egoisti" hinkuu kehuja ja saattaa anoa niitä avoimesti. On parasta olla huomioimatta ihmistä, joka uskoo olevansa Luojan lahja kaikille muille ihmisille.

Lupaa itsellesi: Kerron, mikä on kenenkin syytä

Myrkyllinen ihminen tekee lähestulkoon mitä vain, jotta häntä ei syytettäsi virheestä. Jos myrkyttäjässä onkin vikaa, hän löytää kyllä jostakusta muusta syyn omalle toiminnalleen. Syyllisyyden välttelyä ei tule hyväksyä.

Lupaa itsellesi: En anna teeskentelyn hämätä

“Epäile alastonta miestä, joka tarjoaa sinulle paitaa.”
– Afrikkalainen sanonta

Jos henkilöllä ei ole asiaa X, hän ei voi lahjoittaa asiaa X muille. Myrkyllinen ihminen yrittää voittaa muut puolelleen jakelemalla kohteliaisuuksia ja kiitoksia. Hän kuitenkin yleensä toivoo vastapalvelusta tai uskoo, että kehujen kohde on uhka, ja siksi tämä kannattaa pitää tyytyväisenä.

Henkilöä kannattaa havainnoida myös muunlaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja selvittää, onko hän kiltti asiakaspalvelijalle, asiakkaalle tai ohikulkijalle. Jos hymy vääntyy kasvoille tietyn pomon tullessa huoneeseen, jossakin on mätää.

Lupaa itsellesi: En jaa salaisuuksiani juorukellolle

Myrkyllinen ihminen kuuntelee Marjatan murheet – ja tuomitsee hänet sitten salaa, selän takana. Sillä, miten hyviä ystäviä olette, ei ole väliä. Jos ihminen juoruaa henkilöistä A, B, C ja D, hän juoruaa myös henkilöstä F – ennemmin tai myöhemmin.

Myrkyllinen juoruaja levittää tietoa ja toivoo, että muut myötäilevät häntä ja ovat samaa mieltä. Seuraavaksi hän käyttää saamiaan kommentteja omiin tarkoitusperiinsä: "Kuuntele nyt, Marjatta, kun ei täällä kukaan tykkää sinusta! Kuulin sen omin korvin!"

Lupaa itsellesi: Hallitsen omat tunteeni

Myrkyllinen henkilö manipuloi työporukan tai ystäväpiirin tunteita saadakseen ihmisryhmän sopimaan omiin tarkoituksiinsa. Siksi viisas ihminen kysyy itseltään, mikä asia tietyn tunteen taustalla on: jos Raija vaikuttaa yhtäkkiä todella ärsyttävältä, johtuuko se siitä, että joku kertoi hänen olevan ärsyttävä?

Tunteiden hallitseminen on hankalaa ja vaatii opettelua. Esimerkiksi tunteikkaat viestit kannattaa lähettää kirjallisina – näin ennen kirjoittamista ehtii ajatella, mitä todella haluaa sanoa.

Lupaa itsellesi: Keskityn ratkaisuun, en ongelmaan

Myrkynkeittäjä jakelee syytteitä heti, kun jokin menee pieleen. Hänelle on äärimmäisen tärkeää, ettei häntä syytetä mistään. Syyttely on helppoa, mutta muutosten tekeminen vaikeaa.

Viisas ihminen keskittyy ongelman ratkaisemiseen sen sijaan, että keskittyisi myrkyllisiin syytöksiin. Hän korjaa viat, vaikkei olisi syypää niihin.

 

Lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat