Näin valmistuu perinteinen lohikeitto – nappaa Kari Aihisen Kaappaus keittiössä -reseptit talteen

Katso Kaappaus keittiössä -sarjan kolmannen jakson reseptit.

Kaappaus keittiössä -kauden kolmannessa jaksossa tavattiin sokerihiiret. Pirjon teini-ikäiset tyttäret nauttivat energiajuomia ja sokeriherkkuja. Äiti itsekin pystyy elämään päiviä kahvilla ja naposteltavilla. Näiden reseptien avulla Kari Aihinen yritti selättää perheen ruoka-ainerajoitteiden ja eriävien makumieltymysten pulmat.

Kaksi maidotonta marjasmoothieta

1.
3 dl mantelimaitoa
1,5 dl mansikoita
1,5 dl pensasmustikoita
sitruunamehua
pieni pala inkivääriä
hunajaa
pieni kourallinen tuoretta sitruunamelissaa

2.
3 dl kookosmaitoa
1,5 dl mansikoita
1,5 dl pensasmustikoita
sitruunamehua
pieni pala inkivääriä
hunajaa
pieni kourallinen tuoretta minttua

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja pyöritä kunnes smoothie on sekoittunut tasaiseksi. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Maista, mausta ja lisää makeutta tai happoa tarpeen mukaan.
 

Pilahviriisi

4 annosta
2 dl pitkäjyväistä riisiä
2 salottisipulia
noin. ½ litraa lihalientä
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipulit.

Lorauta pannulle reilusti öljyä ja paista sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin.  

Lisää riisi sipulien sekaan ja kuullota hetki, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää liemi ja laita kansi päälle.

Vähennä lämpöä ja keitä riisi kypsäksi, anna nesteen imeytyä riisiin rauhassa. Katso kypsymisaika riisipakkauksesta.

Tomaattinen karitsapata

6 annosta
2 porkkanaa
5 perunaa
2 sipulia
1 paprika
400 g luomukaritsan paistia tai entrecote
½ litraa lihalientä
2 tölkkiä kokonaisia säilyketomaatteja
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
tuoretta rosmariinia
tuoretta salviaa

Leikkaa liha isoiksi paloiksi ja paista öljyssä kattilassa/padassa.

Kuori ja paloittele porkkanat, perunat ja sipulit reiluiksi paloiksi. Paloittele myös paprika.

Lisää vihannekset pataan ja paista myös niihin hieman väriä.

Lisää lihaliemi, säilyketomaatit, muutama rosmariininoksia sekä salviaa. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.

Anna hautua miedolla lämmöllä noin 2 tuntia, kunnes liha on mureaa.  

Tarjoile esim. pilahviriisin kanssa.  

Pestopasta

4 annosta
50 g pinjansiemeniä
½ dl parmesan-juustoa
2 valkosipulinkynttä
noin ½ - 1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ruukku tuoretta basilikaa
noin 300 g pastaa

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja keitä pasta hyvin suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori sillä välin valkosipulinkynnet ja raasta parmesan-juusto.

Lisää kaikki ainekset tehokkaaseen blenderiin ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Voit valmistaa peston vaihtoehtoisesti myös sauvasekoittimella tai morttelissa.

Sekoita valmis pesto keitetyn pastan sekaan ja nauti!

Tomaattipasta

2 annosta
250 g kirsikkatomaatteja
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ruukku tuoretta basilikaa
parmesan-juustoa
noin 150 g pastaa

Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi, ja hienonna valkosipulinkynnet.

Paista tomaatteja ja valkosipuli runsaassa oliiviöljyssä miedolla lämmöllä.

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja keitä pasta hyvin suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.  

Kun tomaatit ovat mehustuneet hienonna sekaan ruukku basilikaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kun pasta on kypsää, sekoita se tomaattimuhennoksen sekaan. Maista ja mausta tarpeen mukaan. Viimeistele annokset parmesan-juustoraasteella.

Kvinoa – tabboulehsalaatti

6 annosta
2 dl kvinoaa
1 kurkku
2 tomaattia
1 paprika
1 punasipuli
sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Keitä kvinoa paketin ohjeiden mukaan.

Pilko kurkku, tomaatit, paprika ja punasipuli pieneksi. Hienonna yrtit.

Sekoita keitetty kvinoa ja vihannekset keskenään. Mausta tuoreilla yrteillä, raastetulla sitruunankuorella, sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.

VINKKI: Muista maistaa, maustaa ja lisätä tarpeen mukaan myös lisää öljyä tai sitruunamehua. Tabbouleh-salaatin tulee olla kostea ja maukas!

Corn flakes kanaa

4 broilerin rintafilettä
2 kananmunaa
2 dl maissimuroja
voita
suolaa
mustapippuria

Mausta broilerin rintafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla.

Murskaa maissimuroja pussissa ja kaada kulhoon. Älä kuitenkaan tee niistä jauhoa.

Riko kananmunat toiseen kulhoon.

Pyörittele rintafileitä kananmunassa ja sen jälkeen maissimuroissa.

Sulata pannulla voita ja paista broilereihin kaunis kullanruskea väri. Kypsennä kanat valmiiksi uunissa 200 asteessa noin. 10-12 min.

Savulohimuusi

6 annosta
500 g puikulaperunoita
50 g voita
noin 1 dl punaista maitoa
suolaa
200 g lämminsavulohta
sitruunamehua
ruukku tuoretta tilliä

Kuori perunat ja keitä ne höyrykattilassa tai vaihtoehtoisesti tavallisessa kattilassa hyvin suolatussa vedessä, kunnes ne ovat kypsiä.

Varmista että lohi on ruodoton, poista siitä nahka ja paloittele.

Kun perunat ovat kypsiä murskaa ja lisää voi. Sekoita voimakkaasti ja lisää iso loraus maitoa. Mausta suolalla ja jatka sekoittamista, kunnes muusi on tasainen.

Lisää muusiin paloiteltu kala, mausta sitruunamehulla ja hienonnetulla tillillä.

Maista, mausta tarpeen mukaan ja nauti lisukkeena tai sellaisenaan!

Perinteinen lohikeitto

6-8 annosta
8 kiinteää perunaa
2 sipulia
2 porkkanaa
600 g lohta
noin 1 litra vettä
3 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
2 dl kermaa
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
ruukku tuoretta tilliä

Kuori ja kuutioi perunat, pilko porkkanat ja kuori ja silppua sipulit.

Sulata nokare voita kattilassa ja kuullota vihanneksia kevyesti.

Kaada päälle reilusti vettä, jotta vihannekset peittyvät kunnolla. Lisää laakerinlehdet ja mustapippurit.

Anna keiton kiehua noin 15 minuuttia, ja käsittele sillä aikaa lohi.

Poista lohesta nahka ja tarkista, että se on ruodoton. Leikkaa kala kuutioiksi ja silppua tilli.

Lisää kattilaan purkki kermaa ja anna kiehahtaa muutama minuutti. Tarkista että perunat ovat lähes kypsiä.

Lisää lohikuutiot ja tilli, anna kiehahtaa ja ota kattila pois liedeltä.

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Peitä kannella ja anna keiton vetäytyä noin. 10 minuuttia.

Vihersalaatti

4 annosta
ruukku jääsalaattia
ruukku viinisuolaheinää
ruukku herneenversoa
1 kurkku

Viipaloi kurkku pitkittäissuunnassa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi.

Revi salaatti isoiksi paloiksi ja irrottele viinisuolanlehdet ja herneenversot ruukusta.

Valuta isoon astiaan jääkylmää vettä ja lisää kaikki ainekset veteen. Anna eisoa hetki, vesi tekee salaatista rouskuvan ja raikkaan. Siivilöi vesi pois ja nauti!

VINKKI: Voit myös valmistaa salaatille vinegretin. Ohje löytyy aiempien Kaappaus keittiössä jaksojen resepteistä.

Kaappaus keittiössä torstaisin mtv-palvelussa ja klo 20 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat