Näin UMK:n päätuottaja kommentoi Jesse Markinin viisuboikottia

Näin UMK-finalistit kuvailevat kappaleitaan 2:16
Katso myös: Näin UMK-finalistit kuvailevat kappaleitaan

UMK:n päätuottaja Anssi Autio kommentoi Jesse Markinin päätöstä olla osallistumatta Euroviisuihin, mikäli Israel on mukana.

Uuden Musiikin Kilpailussa mukana oleva artisti Jesse Markin kertoi torstaina Instagramissa, että mikäli UMK-voitto osuu häneen, ei hän aio osallistua Euroviisuihin, jos Israel on mukana viisuissa. 

– En aio osallistua Euroviisuihin, jos Israel osallistuu. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö haluaisi osallistua, mutta koen, että tässä vaiheessa on tärkeämpää tehdä näkyväksi ihmisoikeusasiat, Markin sanoi Instagramiin jakamallaan videolla. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

UMK:n päätuottaja Anssi Autio kertoo MTV Uutisille, että Markin oli kertonut päätöksestään kilpailun työryhmälle jo aiemmin.

– Olemme saaneet heads uppia, hän sanoo.

Autio painottaa, ettei UMK ole yhtä kuin Euroviisut. Hänen mukaansa sekä Markin että muut finalistit ovat sitoutuneet Uuden Musiikin Kilpailuun "110 prosenttia". 

– Täytyy muistaa, että Euroviisuihin lähtee vain yksi seitsemästä UMK-kilpailijasta. Täytyy muistaa myös se, että Uuden Musiikin Kilpailun finaaliin on vielä kuukausi aikaa. Sinä aikana tilanne saattaa muuttua.

Mitä tarkoitat tarkalleen ottaen sillä, että tilanne saattaa muuttua?

– Kuukausi on pitkä aika. Tilanne saattaa muuttua monin tavoin. Mutta kuten sanottu, niin keskitymme todellakin tässä kohtaa ainoastaan UMK:n tekemiseen ja kaikki kilpailijat ovat sataprosenttisesti mukana ja innoissaan, Autio sanoo.

Aution mukaan Markinin päätös olla osallistumatta Euroviisuihin ei tarkoita sitä, etteikö artisti voisi kilpailla UMK:ssa. Kyseessä kun on kaksi erillistä kilpailua. 

Somevideollaan Markin sanoi olevansa sitä mieltä, että kuka Suomen euroviisuedustajaksi sitten valitaankaan, kannattaisi artistin kuunnella suomalaisten ääntä.

– Koen, että moni suomalainen on tästä kyseisestä asiasta samaa mieltä kuin minäkin. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Toivotaan, että EBU tekee jonkinlaisen päätöksen tämän Israelin suhteen ja Suomen kanssa päästään Malmöön kattelemaan meininkejä, Markin sanoo videollaan. 

Autio sanoo, että mikäli muutkin artistit tekevät saman päätöksen kuin Markin, on se "sitten sen ajan murhe". Hän kuitenkin lisää, että lähtökohtaisesti UMK:n voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa.

– Euroopassa on aika monta muutakin euroviisukarsintaa käynnissä. Uskoisin, että muitakin samaa mieltä olevia kilpailijoita on ympäri Eurooppaa, hän sanoo.

EBU vahvisti aiemmin, että Israel saa osallistua vuoden 2024 Euroviisuihin. Myös Yleä on vaadittu vetäytymään Euroviisuista, mikäli Israel on mukana kilpailussa.

Euroopan yleisradiounioni EBU vahvisti Sky Newsille hyväksyneensä Israelin osallistumisen vuoden 2024 Euroviisuihin lukuisista vaatimuksista huolimatta. Useat maat ovat vaatineet Israelin sulkemista Euroviisujen ulkopuolelle Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat