Näin tunnistat nettisaalistajan: Liikaa kehuja ja intiimejä kysymyksiä

Tunnista nettisaalistaja - ja ota yhteyttä viranomaisiin 9:04

Oulussa tutkittavana olevissa seksuaalirikoksissa usein keskusteluyhteys nuoren kanssa on avattu sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukana hälytyskellojen pitäisi soida, kun tuntematon alkaa kehua. Nuorelle ihminen voi olla tuttu, kun tämän kanssa on juteltu kerran.

Huomenta Suomessa vieraillut rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisista sanoo, että epäilyttäviä yhteydenottoja tuntemattomilta saavat tyttöjen lisäksi myös nuoret pojat.

Nuorella tuttuuden käsite hämärtyy yllättävän usein. Siihen riittää yksi keskustelu, sanoo Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras.

– Nuorella voi olla se, että hän on kerran jutellut jonkun henkilön kanssa netissä, niin siitä tulee hänelle jo tuttu. Kun sanotaan, että älä juttele tuntemattoman kanssa, niin se käsite on hyvä tarkentaa nuoren kanssa.

Vaaran tunnistaa

Varsinkin sosiaalisessa mediassa on kuitenkin tarkoituksenmukaistakin keskustella ja kommentoida tuntemattomien ajatuksia. Tiettyjä vaaran merkkejä voi tarkkailla.

– Jos keskustelija lähtee esittämään intiimejä kysymyksiä, tekemään seksiehdotuksia tai kertomaan omaan seksielämään liittyviä asioita, silloin täytyisi miettiä, että mikähän tässä on motiivina, Kirsi Porras sanoo.

Porras myös muistuttaa, että jos keskustelukumppani alkaa kehua ylitsevuotavasti nuorta, motiiveja kannattaa miettiä. Kehuminen voi olla koukku herkästi ulkonäköään seuraavan teinin tai varhaisnuoren houkuttelemiseksi.

Rikoskomisario Asmundela on samoilla linjoilla.

– Ylipäätään näihin some-yhteydenottoihin kannattaisi suhtautua samalla varauksella kuin kasvokkain tapahtuvaan kanssakäymiseen. Jos aivan tuntematon, vieras mies tulee juttelemaan ja kehumaan minun ulkonäköäni kadulla, niin kyllä hälytyskellot soi.

Ei kasvoja ja kehon kieltä

Asmundelan mukaan nettikeskusteluissa täytyisi ottaa huomioon myös se, että keskustelukumppania ei näe ja silloin ei voi varmuudella tietää, onko hän se kuka väittää olevansa.

– Nettikeskustelussa pitäisi olla samat pelisäännöt kuin muissakin ystävyyden keskusteluissakin, Porras sanoo.

Rikoskomisarion mukaan nuoren kyky tunnistaa riskejä on vasta kehittymässä. Amundsela sanoo, että rikoksen tunnusmerkistön täyttävä asia tai kommentointi saattaa nuorelle olla pelkkää vitsiä tai ei sitäkään.

 – Mikään ei estä googlaamasta keskustelijan käyttämää nimimerkkiä tai kysymästä, että, miksi kirjoitat minulle. Viimeistään silloin, kun tulee puhe kuvien lähettämisestä tai keskustelu siirtyy seksuaalissävytteiseen keskusteluun, on hyvä painaa jarrua, rikoskomisario sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat