Näin toimivat pimeän verkon pedofiiliringit – korona-aika lisäsi lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivaltamateriaalin livestriimausta

Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riskiä syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin 2:21
Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riskiä syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin – katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.

Verkossa toimii satojatuhansia ihmisiä käsittäviä kansainvälisiä verkostoja, joissa jaetaan lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia. Koronapandemia lisäsi laittoman materiaalin tuottamista livestriimeinä.

Tuntematon ihminen liittyy yhteisöön. Hänestä ei tiedetä mitään. Henkilön täytyy voittaa yhteisön luottamus puolelleen ja todistaa, että hänkin on pedofiili.

Näin kuvailee pimeässä verkossa toimivia pedofiiliverkostoja tutkija ja projektipäällikkö Salla Huikuri poliisiammattikorkeakoulusta.

– Henkilön täytyy todistaa, että hänellä on jotain annettavaa yhteisölle.

Kanssakäyminen luo muiden jäsenten luottamusta, passiivisuus taas herättää epäilyksen siitä, että ryhmään on liittynyt poliisin edustaja. Mitä enemmän materiaalia jakaa, sitä suurempaa luottamusta yhteisön sisällä nauttii.

Luottamuksen kasvaessa voi nousta yhteisön hierarkiassa ylemmäs ja päästä käsiksi harvinaisempaan sisältöön tai päättämään esimerkiksi yhteisön säännöistä.

Suorat lähetykset lisääntyneet

Laittoman sisällön livestriimaus eli lähettäminen suorana lähetyksenä on lisääntynyt etenkin koronapandemian aikana. Seksiturismi on vähentänyt pääsyä kontaktiin lasten kanssa, mikä on näkynyt livestriimien kasvavana määränä.

Livestriimaus on joillekin myös elinkeino. Etenkin kehittyvissä maissa vanhemmat käyttävät lastaan fyysisesti hyväksi kameran edessä asiakkaan toiveen mukaan.

– Se on perheille tapa ansaita rahaa. Vanhemmat tai sukulaiset myyvät lasta useimmiten länsimaiselle asiakkaalle, Huikuri kertoo.

Toiveet siitä, mitä aikuiset lapselle tekevät, ovat hyvinkin yksityiskohtaisia.

– Se on raakaa toimintaa.

Livestriimausta tapahtuu Huikurin mukaan etenkin Aasiassa, josta hän mainitsee Filippiinit ja Kaakkois-Aasian maat. Lisäksi Europol sai hiljattain kiinni Romaniasta ringin, jossa striimausta tapahtui.

Striimaus vaikeuttaa lasten suojelua

Koronan vaikutus striimauksen suosioon on noteerattu myös Suojellaan Lapsia -yhdistyksessä, jonka tuore kyselytutkimus paljastaa hätkähdyttäviä tietoja lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sisältävän kuvamateriaalin käyttäjistä.

Kyselyyn vastanneista jopa 45 prosenttia kertoi katsovansa livestriimattua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Teknologian kehittyessä livestriimien tekemisestä on tullut helpompaa, mikä vaikeuttaa lasten suojelua verkkoväkivallalta. Korona on pahentanut ongelmaa, sillä lapset ovat viettäneet enemmän aikaa älylaitteillaan.

– Matkustusrajoitusten vuoksi tekijät eivät ole päässeet fyysisesti kohdistamaan seksuaaliväkivaltaa lapsia kohtaan, joten livestriimaus on ottanut siinä enemmän roolia, kertoo yhdistyksen lainopillinen asiantuntija Anna Ovaska.

Suojellaan Lapsia -järjestön kyselyyn tuli 10 000 vastausta 12 eri kielellä. Tutkimuksen yhteydessä vastaajalta kysyttiin, haluaako hän apua ongelmaansa. Suurin osa vastasi haluavansa apua.

Lisää tutkimuksesta voit lukea alla olevasta linkistä.

Apua lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sisältävästä materiaalista kiinnostuneille antaa muun muassa Suojellaan Lapsia järjestön ReDirection-projekti, joka löytyy Mielenterveystalon sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat