Näin tapahtumat etenivät brittipoliitikon murhassa: Veitseniskuja jopa yli tusina, tutkinta terrorismiosastolle – suurin kysymys yhä auki

0:46
Britannian parlamentin jäsen Sir David Amess on kuollut puukotuksessa.

MTV Uutiset kokosi, mitä kansanedustaja Sir David Amessin murhapäivän tapahtumista tällä hetkellä tiedetään. Suurin auki oleva kysymys on motiivi.

Miksi konservatiivien kansanedustaja Sir David Amess surmattiin? Tämä on kysymys, joka mietittää monia. Eikä vähiten hänen poliitikkokollegoitaan, joista moni pelkää nyt oman turvallisuutensa vuoksi.

Henkirikoksen tutkinta siirrettiin illalla terrorisminvastaiselle yksikölle, mutta poliisi korosti pitävänsä kaikki tutkintalinjat motiivin suhteen avoinna.

Poliittisella väkivallalla on Brittein saarilla surullisen paljon perinteitä. Edellisen kansanedustajan väkivaltainen kuolema on yhä lähihistoriaa, eivätkä kaukana ole IRA:n poliittisen terrorin vuodetkaan.

Työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox kuoli äärioikeistolaisen murhamiehen käsissä vuonna 2016, ja sitä edeltävä kansanedustajan murha tapahtui 1984, kun konservatiivien Sir Anthony Berry kuoli IRA:n pommi-iskussa.

Motiivi auki

Sitä ei toistaiseksi vielä tiedetä, oliko surma terrorismia. Edes sitä ei tiedetä varmaksi, liittyikö Sir Amessin tappaminen politiikkaan.

Jotain voi päätellä siitä, että tutkintaa tulevat johtamaan vastaterrorismiviranomaiset. Essexin poliisipäällikkö tähdensi kuitenkin illalla, että viranomaiset tulevat pitämään mielen avoimena puukottajan motiivin suhteen, ja että tutkinta on vasta hyvin alkuvaiheessa.

Tapahtumat viittaavat kuitenkin siihen, että teko on ollut harkittu. Siitä kielii myös poliisin tutkintanimike murha, joka edellyttää vakaata harkintaa tai erityisen julman väkivallan käyttöä.

Jos tavoitteena on ollut aiheuttaa pelkoa suurelle yleisölle ja sillä on tavoiteltu vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon, on murha sanakirjamääritelmän mukaan terrorismia.

Amessin olinpaikka yleistä tietoa

Sir Amessilla oli tapanaan kertoa avoimesti etukäteen, kun hän oli äänestäjiensä tavattavissa. Näitä yleisötilaisuuksia hän piti kahdesti kuussa, jokaisen kuun ensimmäisenä ja kolmantena perjantaina.

Hänen nettisivuiltaan käy ilmi, että tänä kohtalokkaana perjantaina hän tulisi olemaan Belfairsin metodistikirkon tiloissa kello 10.00–13.00.

Tappaja siis tiesi missä ja milloin iskeä.

Tappaja käveli luo ja puukotti

Tapahtumien tarkka kulku on vielä auki, sillä viranomaiset eivät ole toistaiseksi siitä tarkemmin kertoneet. Jotain kuitenkin tiedetään.

Poliisin mukaan puukotus tapahtui välittömästi puolen päivän jälkeen. Poliisin paikalle saapumisessa kesti muutama minuutti. Puukottamisesta epäilty otettiin kiinni paikan päältä.

Kenenkään muun ei tiedetä saaneen vammoja, joten vaikuttaa selvältä, että kohde oli kansanedustaja Sir Amess, joka oli tunnettu paitsi valtakunnallisesti, myös erityisesti Essexin alueella, jossa puukotus tapahtui.

Sir Amess sai useita vammoja teräaseesta. Häntä hoidettiin ja elvytettiin pitkään tapahtumapaikalla, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Mediatietojen mukaan iskuja olisi ollut enemmän kuin tusina, mikä kertoo vakaasta tappamistarkoituksesta.

Epäillystä niukasti tietoa

Poliisi kertoo epäillyn olevan 25-vuotias mies. Poliisi on kertonut selväsanaisesti, että ketään muuta ei tekoon liittyen enää etsitä.

Poliisi ei ole kertonut mitään muuta epäillystä kuin sukupuolen ja iän. Asuinpaikkaa tai edes kansalaisuutta ei ole viranomaisten taholta kerrottu.

Sky News tosin kertoi illalla, että epäilty on Britannian kansalainen. BBC:n hallituslähteestä saaman tiedon mukaan hän olisi Britannian kansalainen, jolla olisi juuria Somaliassa.

Tapahtumapaikalta löytyi veitsi. Silminnäkijöiden mukaan sen toi paikalle kiinni otettu 25-vuotias mies, joka käveli Sir Amessin luo ja alkoi puukottaa häntä.

Sitä ei vielä tiedetä, miksi poliisi näin nopeasti päätyi epäilemään vain yhtä ihmistä. Terrorisminvastainen osasto varmasti selvittää tämänkin perin pohjin.

Pelko leviää

Pian murhan jälkeen on Britanniassa on alettu esittää vaatimuksia poliitikkojen turvallisuuden parantamisesta. Vaikka tämän päivän tapahtumien perimmäinen syy on vielä auki, monet näkevät tässä jatkumon viisi vuotta sitten monia järkyttäneelle Jo Coxin murhalle.

Konservatiivipoliitikot lopettivat tänään poliittisen kampanjoinnin ”toistaiseksi”.

Suru ja pelko eivät ole jääneet Sir Amessin oman puolueen sisälle, vaan pidettyä poliitikkoa ovat surreet kollegat ja kansalaiset poliittisten jakolinjojen yli.

– Koko maa tuntee tämän syvästi, ehkä juuri siksi, että me olemme olleet tässä tilanteessa sydäntäsärkevästi aiemminkin, sanoi työväenpuolueen johtaja Sir Keir Starmer.

Päivitys kello 23.57: Juttua täydennetty uusilla tiedoilla epäillystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja