Britanniassa surun ja järkytyksen aalto poliitikon murhan takia: "Hän oli joku, joka välitti"

0:46
Britannian parlamentin edustaja Sir David Amess on kuollut puukotuksessa.

Tänään kuoliaaksi puukotetun kansanedustajan kollegat yli puoluerajojen kuvaavat häntä kiltiksi ja välittäväksi ihmiseksi.

Useat Sir David Amessin työtoverit ovat ilmaisseet järkytyksensä hänen kuolemansa johdosta. Eläinten ystäväksi tiedetty parlamentaarikko tunnettiin myös ihmisläheisenä ja kilttinä henkilönä.

Sir Amessin puoluetoveri, konservatiivien kansanedustaja David Davis kertoi Sky Newsille hänen olleen ennen kaikkea kiltti ja kunnollinen.

Davis ehti tuntea Sir Amessin 30 vuotta ennen tämän kuolemaa.

– Hän oli joku, joka selvästi välitti suuresti ihmisistä.

Brittiparlamentin alahuoneen puhemies, työväenpuolueesta lähtöisin oleva Sir Lindsay Hoyle sanoo olevansa uutisesta sokissa ja syvästi järkyttynyt.

– David oli ihastuttava mies. Hän oli omistautunut perheelleen, parlamentille ja äänestäjäkunnalleen, hän sanoi.

– Hän oli erittäin pidetty edustajakollegoiden ja parlamentin työntekijöiden keskuudessa. Hän maineensa ystävällisenä ja anteliaana ihmisenä rakentui täällä hänen liki 40-vuotisen uransa aikana.

Turvallisuus puhuttaa

Sir Amessin murha on nostattanut huolta poliitikkojen turvallisuudesta Britanniassa laajemmin. Monella on tuoreessa muistissa vain viisi vuotta sitten murhatun työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murha.

Sir David Amessin edeltäjä hänen vaalipiirissään, Harvey Proctor, esitti monen muun joukossa tänään surunvalittelunsa.

– David otti paikkani Basildonin edustajana vuonna 1983. Ajatukseni ovat hänen vaimonsa Julian ja hänen lastensa ja heidän perheidensä luonaan, Proctor sanoi.

– Nyt on aika harkita uudelleen kansanedustajien turvallisuutta, erityisesti silloin, kun he ovat mukana järjestetyissä tapahtumissa, kuten äänestäjätapaamisissa.

Sir David Amess oli naimissa Julia Arnoldin kanssa. Heillä oli viisi lasta.

Poliittiselta linjaltaan konservatiivi Sir Amess tunnettiin pitkän linjan euroskeptikkona ja Brexitin puolustajana. Hän teki useita lakiesityksiä eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Roomalaiskatolisen kasvatuksen saanut Sir Amess kampanjoi vahvasti aborttioikeutta vastaan, mistä hänet myös tunnettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja