Syyttäjä Jari Aarnion vapauttamisesta tutkintavankeudesta: Nämä ovat päätöksen kolme vaihtoehtoista lopputulosta

3:42
Aarnio on kiistänyt murhasyytteen. Näin asiasta uutisoitiin hovioikeuden pääkäsittelyn yhteydessä.

Helsingin hovioikeus päätti tänään vapauttaa murhasta syytetyn Jari Aarnion tutkintavankeudesta. Helsingin huumepoliisin ex-pomo on ollut tutkintavankina vanhaan, vuonna 2003 tapahtuneeseen palkkamurhaan liittyen.

Aarniota syytetään jutussa murhasta, sillä syyttäjän mukaan Jari Aarnio tiesi henkirikoksesta ennalta, muttei poliisina puuttunut siihen. Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion rikoksesta viime vuoden joulukuussa, mutta asia on nyt hovioikeuden käsiteltävänä. Aarnio on kiistänyt rikoksen.

Hovioikeus totesi tänään, että syitä Aarnion vankeuden jatkamiselle ei tältä erää enää ole. Tuomiota se ei kuitenkaan ole murhajutussa vielä antanut, vaan sitä odotetaan ensi vuoden alkupuolelle.

Mitä tämänpäiväinen ratkaisu sitten käytännössä tarkoittaa? Voi olla, että hovioikeus on ennättänyt pohtia tapausta jo niin pitkälle ja päätyä ratkaisuun, jossa syytteet hylättäisiin – tai sitten ei. Pitäviä johtopäätöksiä on ratkaisusta mahdotonta vetää.

"Ei voida muuta kuin odotella ja katsoa"

Tapauksen syyttäjä, valtionsyyttäjä Mikko Männikkö on varovainen arvioimaan hovioikeuden ratkaisun merkitystä:

– En lähtisi tässä vaiheessa oikeastaan arvioimaan, hän aloittaa, mutta jatkaa:

– Kaikki mahdollisuudet on auki. Yksi vaihtoehto on, että hovioikeus on asiaa pitkälle arvioinut ja päätynyt esimerkiksi siihen, että kyseeseen voisi tulla määräaikainen rangaistus. Toinen vaihtoehto on, että ylipäätään vangittuna pitämisestä ei pidetä tarpeellisena, vaikka asian lopputulosta ei olisi päätettykään.

Ääripään vaihtoehto olisi, että ratkaisu ennakoisi syytteiden kaatumista.

– Tietysti toisessa ääripäässä sekin on mahdollista, että asia on jo ajateltu ja päädytty syytteen hylkäämiseen. Mutta kun emme me voi sitä tietää. Ei voida muuta kuin odotella ja katsoa, mitä tuleva tuomio näyttää, valtionsyyttäjä sanoo.

Männikkö korostaa, ettei syyttäjällä ole tapaukseen liittyen "salatietoa", ja että asiasta tiedetään tällä hetkellä konkreettisesti vain se, mitä hovioikeus on tänään julkisuuteen kertonut.

Ei vielä astele vankilan ulkopuolelle

Aarnio vaati vapauttamistaan jo hovioikeuden pääkäsittelyssä, joka päättyi viime kuussa. Hän perusteli sitä ainakin sillä, että hänellä olisi joulukuun puolenvälin jälkeen mahdollisuus hakea pääsyä valvottuun koevapauteen.

Aarnio on istunut siis jo aiemmin vankeusvankina rangaistustaan vanhassa, suuressa huumevyyhdissä, jossa hänet tuomittiin 13 vuoden vankeuteen.

Hovioikeuden tämänpäiväinen ratkaisu ei siis tarkoita vielä sitä, että Aarnio pääsisi kävelemään vankilasta suoraan vapauteen. Hänen asemansa vain muuttuu tutkintavangista vankeusvangiksi, mikä parantaa hänen asemaansa jossain määrin.

Esimerkiksi valvottuun koevapauteen hakeminen olisi ollut Aarniolle mahdotonta, mikäli häntä oltaisiin vielä pidetty tutkintavankina.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kommentoi hovioikeuden tuoretta päätöstä Aarnion puolesta MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa kello 17.05 MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja