Näin syntyvät ilmaispelien pahimmat yllätyslaskut

Mobiilipeleissä voi syntyä yllättäviä laskuja lasten käsissä.

Yhä useammat älypuhelimilla ja taulutietokoneilla pelattavat pelit ovat ilmaisia, mutta niiden tuotot tulevat pelin sisäisistä ostoista. Pelaaja saattaa ostaa peliin lisäominaisuuksia tai virtuaalirahaa, jota voi käyttää edelleen vaikkapa hahmonsa varusteisiin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut muutamia yhteydenottoja vanhemmilta, joille on tullut yllätyksenä lapsen aiheuttama satojen eurojen lasku. Nyt virastossa selvitetään näiden tapausten pohjalta sovelluskauppojen toimintaa.

– Selvitämme, millaisia rajoituksia vanhemmat voivat asettaa ja miten niitä voisi parantaa euromääräisillä rajoituksilla ja salasanakyselyillä, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Kuluttajaviranomaisten toimista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kalliita hankintoja pelien sisällä (hinnat punnissa):

The Apathy Bear Gun: 419,94 (ase pelissä Gun Bros)

A Koenigsegg Agera R: 69,99 (auto, Real Racing 3)

Princess Luna's Royal Guard: 41,98 (pegasos, My Little Pony: Friendship is Magic)

Blackbeard's Ship: 27,99 (alus, Playmobil Pirates)

Barney's Bowlarama: 13,99 (rakennus, The Simpsons: Tapped Out)

Lähde: Pocket Gamer

Vanhemmillakin vastuu

Väänänen toteaa, että jättilaskut on yleensä saatu selvitettyä, mutta monet pienemmät tapaukset eivät edes tule viraston tietoon.

Väänänen neuvoo ottamaan laskusta suoraan yhteyttä palveluntarjoajaan, jonka kautta sovellus on ostettu. iPhonen ja iPadin sovellusten kohdalla tämä tarkoittaa Applea.

– Tätä kautta saa edelleen tietoa, mihin pitää olla yhteydessä. Laskun kohtuullistaminen riippuu siitä, millaisessa tilanteessa se on syntynyt.

Yhdessä viraston selvittämässä tapauksessa laskun on saanut aikaiseksi nelivuotias lapsi. Väänänen toteaa, että vanhempien tulisikin kiinnittää huomiota lapsille annettujen laitteiden asetuksiin ja palvelujen ehtoihin.

Hän huomauttaa, että myös palveluntarjoajan tulisi toimia vastuullisesti.

– Jos kyse on pienille lapsille suunnatusta pelistä, voi miettiä, miten suuria ostoksia sen sisällä sallitaan.

Vartissa 2000 euroa

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan ilman vanhempien lupaa tehdyt lisäostot kasvattavat kuukausittaista laskua keskimäärin 40 eurolla.

Telegraph -lehden siteeraamassa tutkimuksessa lisäostojen katsottiin aiheuttaneen yllättäviä kuluja ainakin yli 36 miljoonan euron edestä Britanniassa.

Julkisuutta on saanut tapaus, jossa viisivuotias poika onnistui vartissa tekemään iPad-pelissä yli 2000 euron laskun.

Mitä vastaa suomalainen peliala? Jutun toinen osa ilmestyy huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat