Näin suunnittelet unelmiesi puutarhan

Kun lunta tupruttaa taivaan täydeltä, suunnittelee innokas puutarhaharrastaja tulevan kesän kukkaloistoa. Mitä toteuttaisit tänä vuonna? Vaikka näyttävän kukka-asetelman tai upean suihkulähteen?

Millaisesta puutarhasta olet aina unelmoinut? Onko se romanttisen vehreä ja villi, vai säntillisten istutusten täyttämä?

Mikäli et ole selvillä siitä mitä etsit, kannattaa käyttää kunnolla aikaa sen selvittämiseen. Kerää kasa puutarhalehtiä, kuvia ja kirjoja, joista voit löytää vastauksen kysymykseesi. Etsi vinkkejä kaikkialta – ehkäpä unelmiesi puutarha löytyy suosikkielokuvastasi tai lapsuuden muistoista.

Kun tiedät, mitä haluat, aloita suunnittelu: kokoa sekalainen valikoima puutarhakirjoja, pihasi pohjapiirros, värikyniä ja kuultopaperia, joiden avulla voit pohtia tulevan kesäsi ulkonäköä.

Kuvittele olevasi kuin arkkitehti, jonka materiaali on harvinaisen oikukasta mutta sitäkin antoisampaa. Kasveilla kun on oma mielipiteensä siitä, miten ja millaisiksi ne haluavat kasvaa.

Puutarhanhoidon parhaita puolia on pienten muutosten ja kukintojen seuraaminen. Anna siis myös suunnitelmallesi tilaa elää, sillä se ei koskaan tule valmiiksi. Opettele tuntemaan kasvisi ja käytä hyväksesi niiden luontaisia taipumuksia.

Puutarha tutuksi

Mitä enemmän olet puutarhassasi touhunnut, sen helpommaksi suunnittelusi muuttuu. Sanonta "työ tekijäänsä opettaa" nimittäin pitää enemmän kuin paikkansa sen hoidossa, sillä jokainen puutarha on yksilöllinen omine piirteineen.

Jokanaisen puutarhakirja vinkkaa hyvän perusohjeen, jonka mukaan hyvässä puutarhassa on paljon samanlaista, vähän erilaista ja hyvä rytmi.

Rytmillä tarkoitetaan eri kasvien ja muiden osien, kuten vesielementtien tai pihapolkujen muodostamaa kokonaisuutta. Hyvä kokonaisuus syntyy näiden osien vuorottelulla ja samojen elementtien toistolla.

Jokanaisen puutarhakirjan mukaan onnistuneen perusohjeen mukaan samanlaista voivat olla esimerkiksi vihreä nurmi tai suuri määrä punaisia kukkia. Erilainen elementti ovat esimerkiksi siniset kukat punaisten keskellä, sileä kivetty polku rehevyyden seassa tai pyöreiden kasvien joukkoon istutetut pitkät ja suipot kasvit.

Mitä enemmän puutarhassasi työskentelet, sitä paremmin opit näkemään onnistuneen sommittelun salaisuuden. Älä pelkää virheiden tekemistä, sillä ensimmäistä kertaa elämässäsi niiden tekeminen on hauskaa!

Unelmat toteen

Älä lannistu, vaikka suunnitelmasi olisivat liian hurjia tai vaikeita toteuttaa. Voit nimittäin aina käyttää niitä, mutta pienemmässä mittakaavassa. Esimerkiksi suuresta suihkulähteestä unelmoiva voi aloittaa tekemällä siitä pienemmän version pihalleen, jo se riittää tuomaan veden rauhoittavat ominaisuudet puutarhaasi.

Älä vähättele taitojasi, mutta muista niiden rajat. Jos viherpeukalosi on vielä tuoretta tekoa, kannattaa aloittaa helppohoitoisempien kasvien ja istutusten avulla.

Lähde: Jokanaisen puutarhakirja/ Rea Peltola ja Vesa Koivu

Kuvat: Shutterstock/ Colourbox

Hannele Lampela MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja