Näin Suomi sairastaa: Yleisimmät syyt lääkärikäyntiin vuonna 2013

Suomalaisia ajavat lääkärin vastaanotolle erilaiset flunssa- ja ylähengitystietaudit. Viime vuonna suurin yksittäinen sairauspoissaolojen aiheuttaja oli erilaiset selkäkivut.

Yleisimpiä syitä lääkärikäynnille vuonna 2013 olivat erilaiset flunssa- ja ylähengitystiesairaudet, kuten keuhkoputkentulehdus. Toiseksi yleisimmin vastaanotolle hakeuduttiin selkäkivun takia. Tiedot perustuvat Terveystalon potilastietorekisteriin, jossa on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä. Se on maan suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä.

Kymmenen yleisintä syytä lääkärikäyntiin vuonna 2013:

1) Flunssa / keuhkoputkentulehdus
2) Selkäkipu
3) Krooniset olkapäävaivat
4) Verenpainetaudit
5) Äkilliset polvivammat
6) Korvatulehdus
7) Äkillinen vatsakipu
8) Nivelkipu
9) Hartiaseudun ongelmat
10) Masennus

Yleisimmät syyt sairauspoissaoloille:

1) Selkävaivat
2) Äkilliset ylempien hengitysteiden infektiot eli flunssa
3) Masennus
4) Polvivaivat
5) Olkapäävaivat

Selkävaivat ja masennus työssäkäyvien kiusana

Työterveyspalveluiden puolella suurin sairaspetiin kaataja oli erilaiset selkäkivut, jotka olivat syynä noin 8 prosenttiin kaikista sairauspoissaoloista. Kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi muistuttaa, että todellisuudessa luvut ovat vielä suuremmat, sillä yli 80 prosenttia suomalaisista kärsii elämänsä jossain vaiheissa selkäkivuista ja selkäsairaudet ovat suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä Suomessa. Selkävaivoihin on monia syitä.

– Aikaisemmin selkävaivojen selitettiin johtuvan raskaasta fyysisestä työstä, nykyään syytetään staattista istumatyötä. Totuus kuitenkin on, että fysiikkamme ei ole muuttunut vastaamaan nykyajan elämää. Selän mekaniikka ei yksinkertaisesti välttämättä kestä pystyasennossa kulkemista ja niin pitkää elinikää kuin ihmisillä nykyään on.

Toiseksi yleisin syy sairauspoissaoloon viime vuonna olivat äkilliset ylempien hengitysteiden infektiot eli flunssat. Kolmanneksi yleisin syy on masennus. Metsäniemen mukaan masennus tunnistetaan nykyään paremmin, eikä sairastumiseen enää liity ihmisten mielissä häpeäleimaa, kuten ehkä aiemmin.

Myös toistuva masennus ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriö aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja. Toistuvasta masennuksesta johtuvat sairauspoissaolot ovat keskimäärin lähes tuplasti pidempiä kuin ensimmäinen masennuksen aiheuttama sairauspoissaolo.

– Työpaikoilla pitäisikin kiinnittää huomiota varhaiseen puuttumiseen, masennuksen ennaltaehkäisyyn ja työhön paluun huolelliseen suunnitteluun yhdessä työterveyshuollon kanssa, jotta työntekijän masennus ei uusiudu, Metsäniemi sanoo.



(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Terveystalo

Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

Lue myös:

    Uusimmat