Yhä useampi työikäinen kärsii mielenterveyden ongelmista – masennus, ahdistus ja unihäiriöt lisääntyvät vauhdilla

3:05
Video: Mielenterveysjärjestöt ajavat terapiaa kaikille sitä tarvitseville.

Mielenterveyssyyt ovat syynä yli neljäsosaan sairauspoissaoloista koulutus-, terveys- ja sosiaalialoilla työskentelevillä, kertoo Terveystalon tekemä selvitys.

Masennus, ahdistus ja unihäiriöt ovat vauhdilla nousemassa tuki -ja liikuntaelinsairauksien rinnalle, mitä tulee Suomen yleisimpiin syihin sairauspoissaoloille. 

Terveystalo kokosi potilastietojärjestelmästä 1,2 miljoonan 20–69-vuotiaan ihmisen potilasdatan, jonka perusteella havaintoon päädyttiin. Datan perusteella mielenterveysongelmien nopea yleistyminen yhdistää 20–49-vuotiaita alaan ja sukupuoleen katsomatta.

Myös kolmi-nelikymppisten ikäluokissa mielenterveysongelmista johtuvien sairauspoissaolojen määrässä on tapahtunut kasvua kolmen viime vuoden aikana.

  • Mielenterveyden ongelmista aiheutuneiden sairauspoissaolojen määrä on kasvanut 35 prosentilla vuosina 2016–2018.
  • Tarkoittanut työnantajille laskennallisesti yli 160 miljoonan euron kustannuksia.

Lähde: Terveystalo

Nuoret aikuiset elävät kuormittavaa vaihetta

Pari-kolmekymppisille elämän murrosvaiheet yhdistettynä työelämän koventuneisiin vaatimuksiin voi olla haastava yhtälö. Myös työyhteisön tuen puute voi alati itsenäistyvän työn maailmassa lisätä mielenterveysongelmien riskiä.

– Nuoret aikuiset elävät psykososiaalisesti kuormittavaa vaihetta, kun he samaan aikaan raivaavat omaa paikkaansa työelämässä, etsivät kumppania tai perustavat perhettä, Terveystalon työterveyden ylilääkäri Unto Palonen sanoo tiedotteessa.

Mielenterveysongelmat nousussa etenkin palvelualoilla

Mielenterveysongelmien jatkuva kasvu yhdistää monia eri aloja, vaikka sairastamisessa on niiden välillä eroavaisuuksia. Datan mukaan miehillä ongelmien määrä kasvaa aivan yhtä nopeasti kuin naisilla.

– Samaan aikaan tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat pysyneet ennallaan tai kääntyneet hienoiseen laskuun. Näyttääkin siltä, että sairastamisessa olemme siirtymässä fyysisistä vaivoista psyykkisiin ongelmiin, ylilääkäri sanoo.

Palvelualoilla mielenterveysongelmat ovat nousseet viime vuosina toiseksi surimmaksi sairauspoissaolojen syyksi.

Erilaiset vammat sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat yleisimpiä sairausloman syitä rakentamisen ja teollisuuden aloilla, joilla muutenkin mielenterveysongelmat olivat vasta neljänneksi suurin aiheuttaja.

Koulutuksessa, tieteellisessä toiminnassa sekä terveys- ja sosiaalialoilla mielen pahoinvointi aiheutti viime vuonna jo lähes yhtä paljon poissaoloja kuin tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.

Terveystalon tiedot toimialoittain perustuvat yhteensä noin 360 000 työterveysasiakkaan tietoihin vuosilta 2016–2018.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja