Näin sukupuolitaudit testataan – "Seksitaudit usein oireettomia"

Pitääkö seksitautitartunnasta kertoa kumppanille? 4:14
Miksi seksitautitartunnasta täytyy kertoa kumppaneilleen? Seksuaaliterveyden asiantuntija Sami Tuunainen Hivpointilta vastaa.

Kaikki seksitaudit voivat olla täysin oireettomia tai niin lieväoireisia, ettei niitä osaa yhdistää seksitautioireiksi. Siksi seksitautitesteihin kannattaa hakeutua aina, jos on mahdollista, että olisi saanut seksitautitartunnan.

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa.

– Seksitaudit ovat usein oireettomia ja siksi on tärkeintä tietää, onko ollut riski tartuntaan eli käytännössä, onko ollut suojaamatonta seksiä satunnaisten kumppaneiden kanssa. Testeihin kannattaa hakeutua näiden tietojen perusteella, eikä jäädä odottelemaan oireita, muistuttaa seksuaaliterveyden asiantuntija Sami Tuunainen Hivpointilta.

Miksi seksitautitartunnasta täytyy kertoa kumppaneilleen? Katso vastaus yllä olevalta videolta.

Tautitestit seksitavan mukaan

Klamydia ja tippuri voidaan testata virtsanäytteestä, mutta on tärkeä muistaa, että seksitaudit tarttuvat kaikenlaisissa seksitavoissa, ei vain penetraatiossa.

Virtsatesti kertoo, onko virtsaputkessa ja genitaaleissa tartunta. Jos on harrastanut suuseksiä tai anaaliseksiä, on syytä ottaa näyte nielun tai peräaukon limakalvolta, sanoo Tuunainen.

Hiv ja kuppa taas testataan verinäytteestä.

Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat hyvin, mutta eivät 100 prosenttisesti

Oikein käytettynä kondomi suojaa seksitaudeilta ja ei toivotulta raskaudelta 98 prosenttisesti.

Seksin jälkeen on hyvä tarkistaa, että kondomi on pysynyt ehjänä ja paikoillaan.

Jos kaikki seksin osapuolet eivät ole tautitestattuja tai kumppaneiden seksitautitilanteesta ei voi olla varma, on ainoa tapa suojautua taudeilta kondomin käyttö.

Kondomia ja suuseksisuojaa tulisi käyttää kaikissa seksitavoissa, mutta ei se haittaa tee, jos välillä käy seksitautitesteissä kondomin käytöstä huolimatta, Tuunainen vinkkaa.

Kesä ja kuumat tunteet! Voiko helle kuivattaa vulvan? Entä voiko huuliherpes tarttua suuseksissä?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan muun muassa kesään liittyviin seksiuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ravitsemusterapeutin, ihotautilääkärin ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat