Näin sisäministeri Rantanen selittää, miksi väistelee rajakeinojen kertomista: "Ei koskaan kannata näyttää vastustajalle kortteja”

Mikä on itärajan tilanne, sisäministeri Rantanen? 7:05
Mikä on itärajan tilanne, sisäministeri Rantanen?

Voisiko Suomi estää ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua, kysytään Asian ytimessä -ohjelman Ukraina-erikoislähetyksessä.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi tiistaina, että tällä hetkellä rauhallinen tilanne Suomen ja Venäjän rajalla muuttuu, kun sää muuttuu.

– Kaikki me tiedämme, että kun tulee kevät ja lumet sulavat, maastomme on silloin helpompi ylittää.

Rantasen mukaan Venäjän puolella tiedetään olevan satoja, ellei tuhansia henkilöitä odottamassa mahdollisuutta päästä Suomeen.

Kansalainväliset sopimukset velvoittavat Suomen ottamaan vastaan turvapaikkahakemukset, jos rajalle saapuvat ihmiset sellaista hakevat. Venäjä näyttää käyttävän tätä hyväkseen.

Sisäministeriö on kertonut valmistelevansa uutta lakihanketta välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Mitä ne keinot ovat, sitä ministeri ei ole suostunut kertomaan tarkemmin.

Kuuluuko lakihankkeeseen siis muutos, jonka avulla Suomi voisi estää ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua?

– Jos toimittaja tässä viittaa säädöshankkeeseen, joka sisäministeriössä on käynnissä, me varmasti tiedotamme siitä heti kun tiedotettavaa on. On selvää, että tällaisista asioista täytyy käydä avointa keskustelua, Rantanen sanoo.

– Eihän koskaan kannata näyttää vastustajalle kortteja, ennen kuin koko käsi on valmis, Rantanen selittää.

Miten sisäministeri perustelee uutta lakihanketta? Katso Rantasen haastattelu kokonaisuudessaan videolta artikkelin alusta.

Katso koko Ukraina-erikoislähetys Asian ytimessä -ohjelmassa MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat