Mainos

Näin saattaa pian käydä sinunkin säästöillesi - 5 asiantuntijaa arvioi

Onko asuntovelka jo maksettu ja säästöjäkin kertynyt jo jonkin verran? Euroopan keskuspankki saattaa pian yrittää ratkaista eurokriisiä lisäämällä rahan määrää markkinoilla. Jos EKP ryhtyy setelirahoitukseen, inflaatio saattaa kiihtyä eli rahan ostovoima heikentyä.

MTV3 Uutiset kysyi viideltä eri asiantuntijalta näkemyksiä siihen, miten käy säästöjen, jos setelirahoitukseen päädytään.

– Kun rahan määrä lisääntyy, eikä hyödykkeiden määrä lisäänny samassa suhteessa, on painetta hinnannousuun. Sen takia setelirahoitusta varotaan tekemästä kovin mittavasti. Mutta se ei tarkoita, etteikö setelirahoitus jossain tilanteessa voisi olla perusteltua, sanoo toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Veronmaksajain Keskusliitosta.

Vaikka inflaatio ei välttämättä olekaan lähivuosien ongelma, on erittäin todennäköistä, että se on edessä, kun euromaiden talouskasvu lähtee käyntiin.

– Siinä menee vuosi tai pari. Kun akuutti kriisin vaihe on ohi, ongelmamaat alkavat toipua. Tämä ei tapahdu ainakaan ensi vuonna, voi mennä jopa vuoteen 2015 saakka, sanoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

OP-Pohjola -ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan inflaation uhka on kuitenkin 5–10 vuoden päässä. Lähivuosina Eurooppa pinnistelee talousongelmiensa kanssa.

Inflaatio ei ole säästäjälle hyvä uutinen.

– Inflaatioympäristössä säästöt yleensä menettävät arvoaan. Tämä riippuu siitä, kuinka suurella viiveellä korot paranevat, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

Alhaisilla koroilla pankkitilillä olevalle omaisuudelle tulee vain vähän tuottoa ja säästäjä voi joutua jopa tappiolle.

– Jos inflaatio on esimerkiksi 5 prosenttia, niin nimelliskoron pitäisi olla 6 prosenttia, jotta saisi edes yhden prosentin tuoton pääomalleen. Liian korkea inflaatio ei kenenkään ystävä, varsinkaan pääoman, kertoo finanssineuvos Mika Kuismanen Valtiovarainministeriöstä.

Yleensä korkean inflaation vallitessa kannattaa olla sijoittamisessaan aktiivinen, sillä ilman tuottoa pääoman arvo alenee. Säästäjän on syytä pohtia kunnolla, kannattaako varansa sijoittaa johonkin vai jättää pankkitilille. Sijoitusten hajauttaminen kannattaa.

– Patjaan piilotettujen seteleiden arvo ei säily pitkällä aikavälillä. Tällä hetkellä on erittäin haastavaa löytää hyviä säästö- ja sijoituskohteita. Olemme nähneet, kuinka pörssikurssit menevät ylös ja alas. Asunto voi olla hyvä sijoituskohde, jos se on kohtuuhintainen, muttei ylihintaista kannata ostaa, Teemu Lehtinen huomauttaa.

Myös Matti Inhan mielestä kasvukeskuksessa olevan asunnon ostaminen on turvallisimmasta päästä oleva sijoituskohde. Vaikka pörssiosakkeita saakin nyt halvalla, Inha ei osaa sanoa kannattaako niihin sijoittaa. Toisaalta jos inflaatio kiihtyy, pankkien korot nousevat perässä ja pankkitilillä oleville säästöilleen saa paremmat tuotot.

Aki Kangasharjun mukaan inflaatio-oloissa sijoittajalla on huonot ajat.

– Kannattaisi sijoittaa sellaisin tuotteisiin jotka ovat inflaatiolta suojattuja, esimerkiksi arvopapereihin. Kun talousmarkkinat lähtevät nousuun, voi katsoa, voiko osakkeisiin sijoittaa.

Mika Kuismanen muistuttaa, että mihin tahansa rahansa sijoittaakin, kannattaa miettiä esimerkiksi vanhuudenpäiviensä kulutusmahdollisuuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.