Mainos

Näin saat ryhtiä rintoihin

Liikunta ja laadukkaat rintaliivit – siinä kaksi parasta kotikonstia poven kaunistamiseen. Kaunis silhuetti syntyy ylväästä ryhdistä ja oikein valituista rintaliiveistä.

Naisen elämänkaari heijastuu rintoihin. Elämäntavat näkyvät niissä väistämättä, mutta rintojen muoto ja koko ovat pitkälti perinnöllisiä. Rinnat ovat rasvakudosta, mikä tarkoittaa, ettei niitä juurikaan voi muokata muuten kuin kirurgisilla toimenpiteillä. Omia rintojaan pitäisikin arvostaa sen sijaan, että vertaisi niitä jatkuvasti filmitähtien ja huippumallien kiinteisiin poviin.

Rintoja voi tehokkaasti kaunistaaa valitsemalla rintaliivit omien, yksilöllisten mittojen ja kulloisenkin asun mukaan. Jo pelkästään rintaliiveihin panostamalla moni suomalaisnainen pystyy loihtimaan itselleen poven, jota ei Hollywoodissa olla nähty sitten aistikkaan Sophie Lorenin.

Rintojen ulkonäköä voi myös kohentaa lihaskuntotreenillä ja muulla liikunnalla. Hyvä olo heijastuu myös ryhtiin ja sitä kautta rintoihin.

Ryhtiä rankaan

Rintojen kauneuden kannalta ryhti on avainasemassa.

– Rintojen ulkonäkö kohenee etenkin syviä selkälihaksia ja yläselän asentoa treenaamalla sekä huolehtimalla yleisestä lihaskunnosta, liikunnanohjaaja Sini Reini Kuntokeskus Positivesta Jyväskylästä sanoo.

Monella naisella rintalihakset ovat usein hyvin heikot, ja ylävartalon lihakset ovat epätasapainossa. Tietokoneen edessä töitä tekevän hartiat valahtavat usein eteen ja selkä köyristyy. Pitemmän ajan kuluessa lihakset veltostuvat ja ryhti kärsii. Eteenpäin vajonnut ylävartalo saa myös rinnat näyttämään veltoilta.

Rintojen ulkonäköön vaikuttavat paitsi yläselän ja rintakehän lihasten vahvuus, myös keskivartalolihasten hyvä kunto. Kapea vyötärö ja kiinteä vatsa tuovat rinnat esiin, mikä luo illuusion suuremmista ja terhakammista rinnoista.

Kuntosali ja kotijumppa eivät ole ainoita keinoja kohentaa kehon sivuprofiilia.

– Myös pilates harjoittaa tehokkaasti keskivartalon syviä lihaksia, sillä hengitystekniikka tehostaa liikuntasuoritusta, Reini vinkkaa.

Hyvää ryhtiliikuntaa on myös uinti, sillä se aktivoi kaikkia kehon lihaksia. Kuntouinnissa tekniikan on kuitenkin oltava kohdallaan, muuten syntyy helposti rasitusvammoja, eikä ryhtikään korjaannu oikealla tavalla.

Lisää lihasta rinnan alle

Rasvakudosta ei voi muokata, mutta sen sijaan lihasta voi. Rintalihasta voi kasvattaa tehokkaasti kuntosalilla tai kotona.

– Hyviä perusliikkeitä yläselän harjoittamiseksi kuntosalilla ovat esimerkiki kulmasoutuliikeet, ylätaljan vedot ja rintalihasliikkeet, training support päällikkö Marjo Perälä Turun Elixiasta sanoo.

Myös Perälä neuvoo kaunista povenkaarta tavoittelevia kiinnittämään huomiota ryhtiin ja selän terveyteen. Harjoitukset on syytä opetella tekemään oikein ammattilaisen opastuksella.

– Esimerkiksi ylätaljan vedossa liike lähtee hartioista. Ensin vedetään lapaluut ja hartiat alas ja vatsa piukaksi. Liikettä ei tehdä vain käsillä, Perälä neuvoo.

Penkkipunnerrus petraa poveakin

Naisenkaan ei kannata kavahtaa miesten suosikkilaitetta, perinteistä painonnostopenkkiä. Se kannattaa hankkia myös kotiin, sillä kunnon penkin ja levytangon avulla pystyy kotioloissakin viemään läpi kokonaisvaltaisen lihaskuntotreenin.

Painonnostopenkkejä voi ostaa tavaratalojen urheiluosastoilta tai tilata suoraan kotiinkuljetettuina postimyynnistä. Penkkipunnerruspenkkejä löytyy esimerkiksi Anttilan, Intersportin ja Hobby Hallin valikoimista.

Penkkipunnerrus on hyvä perusliike, joka aktivoi suuria lihasryhmiä. Kun haluaa kasvattaa lihaksia, keskipitkä tai hieman lyhyempi sarja on hyvä. Penkkipunnerrusharjoitukseksi kotona tai salilla sopii kaksi tai kolme 8–12 toiston sarjaa. Penkkipunnerrus on myös erinomainen ryhtiliike, joka vahvistaa tehokkaasti yläselän lihaksia. Jos ei pidä kolisevista painoista, punnerrukset voi sisällyttää vaikka juoksulenkin lomaan sykettä nostamaan.

Penkkipunnerruksen voi kotijumpassa tehdä myös käsipainoilla. Kun kunto ja koordinaatio riittävät, alle kannattaa vielä ottaa jumppapallo tehostamaan liikettä, jolloin myös vartalon syvät lihakset aktivoituvat.

Liiveistään nainen tunnetaan

Liikunnan lisäksi rintojen ulkonäköön voi vaikuttaa laadukkailla rintaliiveillä. Hyvät liivit ovat tärkeät myös liikkuessa.

– Liivien valinta ei perustu vain kuppikokoon, vaan myös rinnan muoto ja asu ratkaisevat, suunnittelija Anne Järnstedt Diamina Oy:stä ohjeistaa.

Rintaliivejä hankittaessa on mietittävä, mitä ominaisuuksia liiviltä haetaan. Tärkeää on myös tietää, tarvitaanko tukea erityisesti alhaalta ylöspäin vai sivuilta keskelle, halutaanko povea korostaa vai luoda kuva pienemmistä rinnoista.

Povekkaan naisen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että liivi tukee tarpeeksi, eikä hierrä. Lycran laadussa ei kannata pihistellä. Huonoissa liiveissä kankaan jämäkkyys kärsii jo ensimmäisessä käsinpesussa. Huonolaatuinen materiaali lyhentää väistämättä myös alusvaatteen käyttöikää.

Rintavan naisen liiveissä kuppi on riittävän korkea niin, että se peittää koko rinnan hyvin. Myös olkainten on hyvä olla leveät, sillä ne jakavat kuormituksen tasaisesti ja vähentävät selän rasitusta.

Romanttinen balconette-liivimalli sopii usein keskikokoiselle tai hieman runsaammalle, täyteläiselle povelle. Malli kohottaa rintoja kauniisti, minkä vuoksi se on hyvä valinta juhla-asun alle. Lisää muotoja saa nopeasti push up -liiveillä, jotka tukevat rintoja alhaalta ja sivuilta. Niille, jotka haluavat korostaa poveaan, löytyy sopivia vaihtoehtoja esimerkiksi Figura Shopin basic- ja muotimallistoista.

Rintaliivien ostamista voi pitää jopa taiteena.

– Valittavana on liivejä kokovälillä AA-J, joista on lisäksi tarjolla lukuisia eri malleja ja leikkauksia, Järnstedt sanoo.

Liivejä ostaessa kannattaakin ujostelematta kääntyä ammattitaitoisen myyjän puoleen ja kysyä rohkeasti, minkälainen malli itselle sopisi.

Kokonaisuus ennen kaikkea

Naisenkin keho on kokonaisuus, jonka eri osasten pitää olla tasapainossa. Kauneus ei ole vain sitä, mitä peilistä näkyy. Ihmisen pitäisi opetella luottamaan oman persoonansa viehätysvoimaan. Hyvä olo synnyttää myös tunteen siitä, että on kaunis ja viehättävä.

Ihastuttavat alusasut, liikunta tai kosmetiikka eivät ole vartalon vikojen peittelyä tai poiskitkemistä varten, päinvastoin. Kyse on siitä, kuinka niiden avulla voidaan korostaa oman vartalon parhaita puolia. Tarvitsee vain valita, mikä itselle sopii.

Teksti: Riina Mäentausta

Kuvat: Kuntokeskus Positive, Hobby Hall ja Diamina Oy/Figura Shop, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.