Näin pienellä äitiysrahalla Suomessa voi joutua pärjäämään – tamperelaisyrittäjä Salia sinnittelee satasilla: "Starttirahaa sain 600 euroa kuussa, ja äitiyspäiväraha tulee olemaan samaa luokkaa"

Tamperelainen matkailualan yrittäjä Salia Binaud on ison elämänmuutoksen edessä. Hän jää ensi vuoden helmikuussa äitiyslomalle ja alkaa saada äitiyspäivärahaa. Koska perheeseen tulee yksi jäsen lisää, vähäiset tulot tuovat tuoreen yrittäjän perheeseen ja työasioihin myös epävarmuutta.

Syntyvyys romahtaa, mutta kannattaako tilannetta korjata? Aluetutkija kertoo, mitä lapsiluvun eteen voidaan tehdä. Katso video!

Syntyvyys romahtaa, mutta kannattaako tilannetta korjata? Aluetutkija kertoo, mitä lapsiluvun eteen voidaan tehdä 12:54

Salia kertoo saaneensa tähän saakka starttirahaa vuoden ajan. Hän uskoo, että hänen äitiyspäivärahansa tulee määräytymään minimaalisten tulojen mukaan.

– Starttirahaa sain 600 euroa kuussa, ja ilmeisesti äitiyspäiväraha tulee olemaan suunnilleen saman verran, hän kertoo.

Hänen mukaansa äitiyspäiväraha on siis 27 euroa arkipäivältä ja siihen lasketaan lauantait mukaan.

Tukena ja turvana hänellä on äitiysloman koittaessa myös puoliso, jonka tulot ovat Saliasta poiketen säännölliset.

Työkuviot auki 

Salian yrityksessä on kaksi päätoimista yrittäjää. Hänen yhtiökumppaninsa on ollut äitiyslomalla ja hoitovapaalla viimeisen vuoden ja työskentelee osa-aikaisena omien aikataulujensa mukaan.

Salia uskoo, että pian hänelläkin on edessä samankaltainen tilanne.

– Yrityksen hoito tulevan äitiyslomani aikana on vielä hieman auki. Haluaisin kuitenkin ensimmäiset kuukaudet olla kotona niin, ettei tarvitse silloin tehdä töitä, hän kertoo.

Epävarmasta taloustilanteesta huolimatta Salia ei anna stressille valtaa, vaan hän pyrkii ajattelemaan positiivisesti.

– Luulen, että kotona tilanne stressaa minua vähemmän kuin miestäni. Tietysti tilanne asettaa miehelleni enemmän paineita, kun hänen on pakko tuoda tuloja kotiin. Olemme muutenkin pariskuntana sellainen, että olen itse se optimistisempi osapuoli, hän nauraa.

Puoliso halusi odottaa

Salia valmistui yliopistosta tänä keväänä. Hän kertoo haaveilleensa lapsesta jo pitkään, mutta hänen miehensä halusi odottaa ensin, että hänellä olisi työpaikka. Asiaan tuli kuitenkin muutos Salian ryhtyessä yrittäjäksi.

– Silloin sovimme, että kunhan toisella meistä on säännölliset tulot, alamme tekemään lapsia.

Hän kertoo olevansa eniten huolissaan siitä, miten työasiat järjestyvät äitiysloman aikana. Yhtiökumppani on kuitenkin ollut ymmärtäväinen perheenlisäyksen suhteen.

– Syksyllä tehdään tosi paljon töitä, mutta kevään suhteen ei ole vielä suunnitelmia. Olemme online-yritys, eli tapaamme toisiamme henkilökohtaisesti hyvin harvoin, Salia kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat