Mainos

Näin pidät huolta intiimihygieniasta – neuvot pesuun ja kuivuuden hoitoon

Erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki neuvoo keinot hyvään, seksuaaliterveyttä tukevaan intiimihygieniaan. Siihen kuuluu esimerkiksi intiimialueen oikeanlainen peseminen ja emättimen tai ihon kuivuuden hoito.

Intiimialueen iho on herkempää kuin muualla kehossa. Kuivuminen ja epämukava tuoksu voivat olla joskus seurausta liiasta pesusta tai liian voimakkaista pesunesteistä. Myös lämmin ilma usein hauduttaa intiimialuetta, jolloin bakteerit lisääntyvät helpommin ihon alueella.

Huono hygienia ja ihon ulkoinen ja sisäinen kuivuus altistavat niin emätin- kuin virtastietulehduksille. Usein intiimialueen kutinan ajatellaan johtuvan hiivasta, mutta esimerkiksi kutina häpyhuulten yläpuolella karvoitusalueella on usein merkki ihon kuivumisesta.

Huonokuntoinen iho on hyvä kasvualusta bakteereille, eli ihon kunnosta ja hygieniasta huolehtiminen ovat tärkeä osa seksuaaliterveyttä.

Ihon kunnosta ja hygieniasta huolehtimiseen löytyy apuja helposti päivittäistavarakaupoista.

Intiimialueen pesu

Liiallinen pesu voi vaikuttaa intiimialueen ihon kuntoon. Tee pesu korkeintaan kerran päivässä. Jos käytät pesunestettä, käytä mielellään intiimialueelle suunnattua pesunestettä. Mieto ja hoitava Intim Daily Wash on maitohappoa sisältävä pesuneste, jota voi käyttää päivittäin luonnollisen pH-tasapainon säilyttämiseksi. Tämä tuote lievittää ihoärsytystä ja säilyttää hyvin ihon kosteuden.

Intiimipesunesteellä on odour block -koostumus, joka ehkäisee kiusallista hajua luonnollisella tavalla ja antaa raikkaan olon koko päiväksi. Tuotteen pH 3,5 ja maitohappo vahvistavat ihon luonnollisia suojatoimintoja, jolloin haitallisten bakteerien on vaikeampi aiheuttaa hajuja, ärsytystä ja häiriöitä.  

Kuivaa iho huolellisesti suihkun jälkeen taputtelemalla (älä hinkkaa herkkää ihoa), ja muista antaa intiimialueen iholle ilmakylpyjä. Nuku ilman alushousuja, jolloin iho saa vapaasti hengittää.

Intiimialueen kuivaa ihoa on hyvä hoitaa

Intiimialueen ihon kuivuutta voi lisätä liiallinen pesu, väärät pesunesteet, liian kireiden hengittämättömien alusvaatteiden käyttö, jatkuva pikkuhoususuojien käyttö tai muut sellaiset asiat, jotka yleisestikin vaikuttavat ihon kuivuuteen.

Huolehdi ihon hyvinvoinnista rasvaamalla sitä. Kaksivaikutteinen intiimivoide Klick Intime Cream on tarkoitettu ulkoisen intiimialueen kuivuuteen. Tuote imeytyy helposti ihoon, lievittää ihoärsytystä ja kosteuttaa. Tuotteen pH 5,5 ja maitohappo vahvistavat ihon luonnollisia suojatoimintoja, jolloin haitallisten bakteerien on vaikeampi aiheuttaa hajuja, ärsytystä ja häiriöitä mikrobitasapainossa.

Mikäli intiimialueen alueen ongelmat eivät poistu tuotteilla, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Intiimialueen ongelmiin voi löytyä syy myös hiivasta, tulehduksista, seksitaudista tai ihon alueen sairauksista.

Emättimen alueen kuivuus

Emättimen limakalvojen oheneminen ja kuivuminen liittyvät usein estrogeenin puutteeseen, ja se liittyy usein vaihdevuosiin ja ikääntymiseen. Tätä samaa ongelmaa voi esiintyä myös imettävillä naisilla. Muita syitä kuiviin limakalvoihin voivat olla sairaudet tai lääkehoito, joskus esimerkiksi ehkäisypillerit.

Emättimen limakalvon yksi tärkeä tehtävä on suojata naista tulehduksilta sekä mekaaniselta kulutukselta. Kuivat limakalvot aiheuttavat kipua, kirvelyä ja yhdyntäkipua sekä altistavat tulehduksille.

Estrogeenihoidon lisäksi on saatavilla hormonittomia vaihtoehtoja. RFSUn Klick Remoist Gel on pitkävaikutteinen emätingeeli, joka palauttaa emättimen kosteuden ja helpottaa oireita. Tuotetta käytetään joka kolmas päivä. Säännöllinen käyttö voi auttaa säilyttämään emättimen terveyden ja tasapainon. Hygieenisten, esitäytettyjen asettimien avulla on helppo annostella emättimeen juuri oikea määrä geeliä.

Tämän tuotteen lisäksi voit tarvittaessa käyttää liukuvoidetta, joka antaa tarvittaessa lisäluistoa seksiin. RFSUn Klick Natural Glide on mieto ja hellävarainen vesipohjainen liukuvoide, jota voi käyttää yhdessä kondomin ja välineidenkin kanssa.

Lääkärille kannattaa mennä, jos itsehoidosta ei ole hyötyä tai kuivuuteen liittyy ylimääräisiä vuotoja tai virtsaamisvaivoja tai oireet viittaavat tulehdukseen. Huolehdi omasta seksuaaliterveydestäsi huolehtimalla intiimialueen kunnosta, sillä se on panostamista omaan seksuaaliterveyteen. 

Lue myös:

    Uusimmat