Mainos

Näin pelastaudut uppoavasta autosta – hätänumeroon soittamisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Tiedätkö, miten toimia, jos olet ajanut autosi esimerkiksi järveen?

Floridalaisen Islamoradan pelastuslaitoksen Jason Lyman kertoo vinkit, jotka kannattaa painaa visusti mieleen.

Tosipaikan tullessa on helpompi pysyä rauhallisena, kun tietää, että tilanteesta on mahdollista selvitä tekemällä oikeita asioita.

1. Kaikkein tärkeintä on olla panikoimatta. Vaikka tilanne on pelottava, avain selviytymiseen on rauhallisuus. Turha hätäily hukkaa aikaa, jota ei olisi varaa hukata.

2. Hätänumeroon soittaminen ei ole oikea ratkaisu, jos auto on uppoamassa. Pelastajat eivät todennäköisesti ehdi ajoissa paikalle ja hukkaat jälleen aikaa, jota ei ole liialti.

3. Auton sähköjärjestelmät pimenevät nopeasti, mutta ennen kuin niin tapahtuu, avaa ovien mahdollinen lukitus ja sytytä auton sisälle valot. Mikäli saat ikkunan auki, voit yrittää paeta sen kautta autosta. Mikäli et, käytä vähiin käyvä aika hyödyllisesti esimerkiksi riisumalla raskaat vaatekappaleet. 

4. Mikäli ikkuna ei aukea, voi sen yrittää rikkoa. Siinä auttaa lasin rikkomiseen tarkoitettu pelastusvara, jollainen on hyvä löytyä esimerkiksi hanskalokerosta tai muusta paikasta, johon on helppo päästä käsiksi auton sisältä. Tuulilasiin vasara ei pure, mutta useimpien autojen sivuikkunoista ei ole sille vastusta. Joissain uusissa autoissa myös sivuikkunoissa on tuulilasin tapaan laminointi, jolloin vasarasta ei ole apua. 

5. Mikäli et saa ikkunaa auki etkä rikki, on viimeinen vaihtoehtosi poistua oven kautta. Niin pelottavalta kuin se kuulostaakin, odota rauhassa ennen kuin yrität avata ovea. Oven avaaminen ei onnistu ennen kuin auto on täysin upoksissa, koska nouseva vesi painautuu sitä vasten. Kun auto on veden alla, onnistuu oven avaaminen helpommin. 

6. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Tutustu autosi ominaisuuksiin ja harjoittele lasivasaran käyttöä. Esimerkiksi autoromuttamoilla on hyvin todennäköisesti mahdollisuus kokeilla, miten vasara toimii oikeaan lasiin.

***

2:09

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.