Mainos

Näin parhaat pitävät työntekijöistään huolta: Ketutusliina kaulaan ja pleikkaa pelaamaan

Suomen parhaiden työpaikkojen kärkeen valitut kertovat muun muassa järjestäneensä työpaikoille hyvinvointihuoneita, hierontapisteitä ja Play Station -pelikonsoleita.

Great Place to Work on julkaissut Suomen parhaat työpaikat -listauksen 13. kertaa. Lista jaetaan kolmeen eri sarjaan: yleinen sarja sekä suurten ja pienten organisaatioiden sarjat. MTV Uutiset kysyi yleisen ja pienten sarjan kärkiyhtiöiltä mitä ne tekevät oikein.

Johtajien mukaan pelejä ja juoma-automaatteja tärkeämpää on saada työntekijä innostumaan työstään, sillä innostuneena ihminen tekee parasta jälkeä.

Yleisessä sarjassa toisella sijalle nousseen muovi- ja putkituotevalmistaja Pipelifen toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää paljastaa, että joka ikinen päivä ei tarvitse olla innostunut.

– Aina ei tarvitse olla se maailman ihanin ihminen. Meillä on työpaikoilla käytössä punaiset ja keltaiset kaulaliinat. Jos on aamulla huono päivä, voi laittaa punaisen liinan kaulaan. Se tarkoittaa: "Tänään on niin huono päivä, että en voi osallistua hyvän työpaikan rakentamiseen. Älä tule edes lähelle".

– Keltainen liina tarkoittaa, että "Lähesty minua varoen. Sinulla on mahdollisuus kääntää päiväni hyväksi tai huonoksi".

Kedonpää sanoo huonojen päivien sallimisella olevan iso merkitys.

– Muuten voi yhtenä huonona päivänä tuhota sen, mitä on kolme kuukautta rakentanut.

Koko sakki ulkomaille viikoksi

Yleisessä sarjassa parhaaksi työpaikaksi valittiin ohjelmistoyritys Vincit. Henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen kertoo työntekijöiden haaveilevan ääneen.

– Ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että ammatillisista haaveista keskusteltaisiin. Olemme käyttäneet apuna valokuvaprojekteja. Esimerkiksi on kysytty, että jos vuonna 2020 tiimin kaikki jäsenet olisivat onnistuneet tavoitteissaan, niin miltä se tilanne näyttäisi. Siitä on lavastettu tilanne, josta on otettu valokuva. Sen kautta on purettu yhteistä visiota. Eivät nämä projektit loppujen lopuksi vie edes paljon aikaa, sanoo Pystynen.

Vincit tarjoaa työntekijöiden käyttöön päivittäin myös Play Station -pelikonsolin, hierontapisteen ja hyvinvointihuoneen.

– Hyvinvointihuone on mietitty yhdessä työntekijöiden kanssa. Siellä on verenpainemittari, sähköinen hierontapöytä, shakkilauta ja hyvinvointiin liittyvää kirjallisuutta.

Vincit vie myös kerran vuodessa työntekijät matkalle ulkomaille. Tämän vuoden kohde on vielä salaisuus. 130:n työntekijästä 80 on ilmoittautunut mukaan.

Yhteisiä aamukahveja

Pienten organisaatioiden sarjassa parhaaksi valitun lääkeyritys Amgenin maajohtaja Matti Arvela sanoo hyvän tekemisen meiningin syntyvän lopulta yksinkertaisista asioista.

– Olen koulutukseltani biologi ja ajattelen asioista pragmaattisesti ja maalaisjärjellä. Ensinnäkin kerron työntekijöille kaiken mahdollisimman avoimesti, ellei kyseessä ole luottamuksellinen asia. Avoimuudesta kumpuaa luottamus. 

– Meillä ei ole käytössä myöskään kellokorttia, ja etätöitä saa tehdä tarvittaessa. 

– Yksi yhteishengen luoja on aamun yhteinen kahvihetki, joka on lähes pakollinen kaikille läsnäolijoille. Silloin saatetaan puhua tärkeistä työasioista tai sitten vaan selata Seiska-lehteä. Yhteinen nauru on tärkeää, sanoo Arvela.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja