Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi etenee eduskuntaan

Terhokodin pitkäaikainen johtaja kertoo mielipiteensä eutanasiasta 7:48
Katso myös: Terhokodin pitkäaikainen johtaja kertoo mielipiteensä eutanasiasta.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi on kerännyt tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, eli aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

 Eutanasiaa edistävä yhdistys Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry kertoo tiedotteessa, että nimien keräämistä jatketaan vielä jonkin aikaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että Suomeen säädettäisiin eutanasiaa sekä lääkäriavusteista lääkkeellistä kuolemaa koskeva laki. Tavoitteena on, että eutanasia ja avustettu kuolema laillistettaisiin Suomessa.

Kansalaisaloitteessa eutanasialla tarkoitetaan ihmisen elämän päättämistä suoneen annettavalla lääkeaineella hänen omasta pyynnöstään. 

Edellytyksenä olisi, että pyynnön esittävä ihminen sairastaa kuolemaan johtavaa tautia ja kokee siihen liittyen sietämätöntä kärsimystä. Lisäksi edellytettäisiin, että pyynnön esittävä henkilö on kykenevä tekemään itseään koskevia päätöksiä.

Käsitelty eduskunnassa aiemminkin

Eutanasiaa edistävää kansalaisaloitetta käsiteltiin eduskunnassa myös vuonna 2018. Silloin aloite hylättiin, mutta sosiaali- ja terveysministeriö asetti kuitenkin asiantuntijaryhmän pohtimaan eutanasian laillistamista.

Elokuussa vuonna 2021 antamassaan loppuraportissa työryhmä totesi, ettei se löytänyt yksimielistä näkemystä eutanasian laillistamiskysymykseen.

Muun muassa Suomen Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa asiantuntijaryhmässä.

Suomen Lääkäriliiton ja Tampereen yliopiston tutkimuksen ennakkotulosten mukaan eutanasian laillistamisen kannatus suomalaisten lääkäreiden keskuudessa on kasvanut. 

Tutkimukseen osallistuneista lääkäreistä noin 55 prosenttia oli joko täysin tai osittain samaa mieltä sen väittämän kanssa, että eutanasia tulisi laillistaa. 

Tampereen yliopiston professori Juho Lehto sanoo tammikuussa julkaistussa tiedotteessa, että parantumattomasti sairaita potilaita eniten hoitaneet lääkärit vaikuttavat suhtautuvan eutanasiaan muita kriittisemmin.

Tutkimukseen vastasi noin 9  000 lääkäriä tai opintojensa loppuvaiheessa olevaa lääketieteen opiskelijaa.

Lue myös:

    Uusimmat