Näin paljon Suomessa tehdään ufohavaintoja – Lue yleisimmät selitykset

Useimmille "ufohavainnoille" löytyy luonnollinen selitys.

Suomalaiset ilmoittavat vuodessa 100–200 ufohavainnosta.

– 90 prosentille tapauksista löytyy normaali selitys. Lähtökohtaisesti pitää siis olla kriittinen, ufotutkija Tapani Koivula sanoo.

– Tyypillisimpiä selityksiä ovat tekniset ilmiöt, kuten lentokoneet ja helikopterit, jotka vilahtavat vaikeissa sääolosuhteissa. Maailmalla esimerkiksi Yhdysvaltain ilmavoimien salaisia kokeilulentokoneita on usein luokiteltu ufoiksi.

Myös digikamerat ovat osoittautuneet ufotutkijoiden kiusankappaleiksi.

– Ihmiset ilmoittavat jatkuvasti valopalloista, joita ilmestyy kuviin. Useimmiten niille on aivan normaali selitys: kun kameran eteen tulee esimerkiksi pölyhiukkanen tai lumihiutale, joka ei ole terävyysalueella, linssi hahmottaa sen ympyräksi. Kritiikittömät ihmiset luulevat niitä ufoiksi ja enkeleiksi, Koivula kertoo.

Ufouskovaisia ja skeptikkoja

Vain mielenkiintoisimpia tapauksia mennään tutkimaan paikan päälle.

– Joensuun ja Paasselän järvialueet ovat jo vuosikymmenien ajan olleet jatkuvien ufotapausten havaintokenttinä. Kiinnostavia havaintoja on tutkittu kymmenittäin. Kansa on puhunut kauan "Paasselän piruista".

Koivula myöntää, että joskus yliluonnolliseen halutaan uskoa liiankin epätoivoisesti.

– Niin sanotut ufouskovaiset päästävät mielikuvituksen valloilleen kovin vähillä todisteilla.

– Toisaalta osa ihmisistä ei usko, vaikka itse näkisi. Heitä kutsutaan skeptikoiksi. He elävät siinä naurettavassa uskossa, että koko maailmankaikkeudessa ei ole esiintynyt yhtäkään todistettua paranormaalia ilmiötä, Koivula sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat