Mainos

Rakentaako Tesla jättitehtaan Suomeen? KL: Ministeriö lupaa nopeutetun käsittelyn

Vaasan kaupunki tahtoo Teslan jättimäisen tehtaan. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan papereita voidaan pyöritellä nopeutetusti, jos sähköautovalmistaja haluaa rakentaa tehtaansa Suomeen, kertoo Kauppalehti.

Teslan ensimmäinen jättiläismäinen Gigafactory aloitti toimintansa Nevadan autiomaassa viime vuonna. Tehtaan on arvioitu hyödyttävän osavaltiota jopa 100 miljardilla dollarilla.

Nyt sähköautovalmistaja on ilmoittanut haluavansa rakentaa vastaavan laitoksen myös Eurooppaan. Suomi, tarkemmin Vaasa, on yksi vaihtoehto.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoo Kauppalehdelle, että neuvottelut Teslan kanssa alkavat viimeistään helmikuussa. Investointikustannuksia tai tehtaan kaupungille tuomia hyötyjä ei ole kuitenkaan vielä selvitetty tarkasti.

Teslan suunnittelema tehdas keskittyisi autoissa käytettävien akkujen valmistamiseen. Raaka-ainetta ei tarvitsisi Vaasassa kaukaa hakea, sillä noin 150 kilometrin päässä Kaustisilla sijaitsee yksi Euroopan suurimmista litiumesiintymistä. Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, valmistuu Keliberin käsittelylaitos Kaustisille vuoden 2019 lopussa. Laitoksen arvioidaan vastaavan jopa 5 prosentista koko maailman litiumkemikaalituotannosta.

Kauppalehden haastattelema elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo, että mikäli Tesla haluaa rakentaa tehtaansa Vaasaan, voidaan myös Keliberin käsittelylaitoksen rakentamiseen liittyvää byrokratiaa nopeuttaa.

– Näin tehtiin myös Äänekosken biotuotetehtaalla. Nyt on kyse niin isoista vesistä ja kansallisesta vaikutuksesta, että tuotanto voidaan tarvittaessa aloittaa jopa ensi vuonna, Lintilä kertoi lehdelle.

Teslan odotetaan julkistavan tehtaan sijoituspaikan tämän vuoden aikana.

***

2:12

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.