"Näin opin hallitsemaan kontrolloimattomat tunteenpurkaukseni"

Sirpa Innanen on nuoruudestaan asti etsinyt menetelmää, joka voisi auttaa mielenrauhan saavuttamisessa. Entinen kiukkupussi on vihdoin oppinut hallitsemaan tunteenpurkauksensa.

Sirpa Innanen kertoo, että hän on aina ollut hyvin temperamentikas luonteeltaan ja elänyt tunteidensa armoilla. Sisäinen melske häiritsi, paitsi ulkopuolisia, myös häntä itseään. Terapiasta ei ollut apua.

– Mietin aina, että miksi juuri minä ajaudun ongelmiin elämän kaikissa tilanteissa! Esimerkiksi jos sain ravintolassa huonoa palvelua, vedin sellaiset herneet nenään, että perheenikin oli ihan nolona, Sirpa muistelee.

Muutamia vuosia sitten hän sattui kuulemaan Mindfulness-menetelmästä ja meni mukaan viikonloppukurssille. Sirpa jatkoi myös harjoitusten tekemistä kotonaan, vaikka ei uskonutkaan niiden voimaan.

Puolen vuoden kuluttua hän teki harjoituksia jo säännöllisesti ja huomasi myös alkaneensa pikkuhiljaa rauhoittua.

– Silloin sain kontaktin omaan itseeni ja tajusin, että tässä on se, mitä olen etsinyt.

"Olen itse vastuussa käytöksestäni"

Mindfulnessissa rentoudutaan keskittymällä muun muassa hengitykseen. Harjoituksiin kuuluu joogaa ja meditaatiota. Tarkoituksena on myös olla läsnä kussakin hetkessä.

Sirpan elämässä muutos on näkynyt konkreettisimmin niin, että hän ei enää hermostu samalla tavalla kuin ennen.

– Olen ymmärtänyt, että se ei ole jokin ihmeellinen kohtalo, joka minua riepottaa, vaan luonteeni aiheuttaa kyseisiä tilanteita, jos sitä ei kouli. Minulla itselläni on vastuu käytöksestäni, tunteistani ja reaktioistani. Se on hurjan vapauttava ja avaavaa, Sirpa selittää.

Kenenkään luonne ei kuitenkaan muutu harjoitusten myötä, vaan niiden avulla pystyy tunnistamaan, mitä sisällään tapahtuu ja valitsemaan käytöksensä.

– Kun maltan vähän aikaa odottaa ennen reagoimista, tilanne on jo muuttunut. Aiemmin olin jo saman tien ilmiriidassa jonkun kanssa.

Myöhemmin Sirpa kävi viikonloppukurssin lisäksi vielä peruskurssin sekä vuoden kestävän ohjaajakoulutuksen. Nyt hän on jo vetänyt oman Mindfulness-kurssinsa.

– Itseensä tutustumista ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Keski-ikä on otollinen vaihe, sillä silloin on enemmän aikaa itselleen. Olisi kyllä ihanaa, jos olisin löytänyt tämän silloin, kun lapset olivat pieniä, Sirpa sanoo nauraen.

Studio55.fi/Nina Talmén


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat