Mainos

Näin neljän suurimman puolueen kenttä arvioi puheenjohtajiaan - vain yhdelle sadan prosentin aplodit

MTV Uutisten piirihallituskyselyssä Juha Sipilän katsoo onnistuneen puheenjohtajana hyvin täydet sata prosenttia keskustan vastaajista.

Timo Soinin ja Antti Rinteen katsoo hoitaneen tehtävänsä hyvin yli 90 prosenttia omasta kenttäväestä. Alexander Stubb jää tässä vertailussa viimeiseksi, vain kaksi kolmesta kokoomusvastaajasta katsoo hänen onnistuneen puheenjohtajana hyvin.

MTV Uutiset pyysi neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäseniä arvioimaan, kuinka hyvin oman puolueen puheenjohtaja on tehtävässään onnistunut. Keskustan kentän vastaus on yksimielinen: Juha Sipilä on onnistunut hyvin näin vastaavat kaikki kyselyyn osallistuneet. Peräti 90 prosenttia heistä sanoo Sipilän onnistuneen tehtävässään vieläpä erittäin hyvin ja loput 10 prosenttia hyvin. 

– Hän on hyvä johtaja, luotettava johtaja ja hän on saanut meidät keskustalaiset puhaltamaan yhteen hiileen, sanoo Helsingin piirin varapuheenjohtaja Anne Kettunen.

Sipilä valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2012. Siitä lähtien hänen arvostuksensa kentällä on ollut vankkumaton. Vuoden 2012 piirikyselyssä hänen katsoi onnistuneen hyvin 99 ja kevään 2014 piirikyselyssä 100 prosenttia.

– Sipilä tuli puheenjohtajaksi tavallaan "puskista". Mikä on hyväkin, hänellä ei ollut mitään rasitteita, sanoo Mikko Männikkö Etelä-Pohjanmaan piiristä. 

– Hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi aallonpohjassa ja hän on tuonut uutta virtaa puolueeseen ja johtanut keskustan nousuun.

Nyt kentällä on vahva luottamus siihen, että Sipilä johdattaa joukot vaalivoittoon.

– Kaikki puolueet ovat keskustalle kovia vastustajia, varsinkin gallupeissa seuraavat kolme eli kokoomus, demarit ja perussuomalaiset, toteaa Anne Kettunen.

Puoluesihteeriin keskustakenttä on myös tyytyväinen. Timo Laanisen katsoo onnistuneen tehtävässään hyvin 76 prosenttia vastaajista.

Rinne pitää yhteyttä piiriväkeen

Osa pelkäsi demarikentän hajaantuvan, kun Jutta Urpilainen hävisi niukasti puheenjohtajavaalin viime keväänä. Näin ei MTV Uutisten piirikyselyn perusteella ole käynyt. Antti Rinteen katsoo onnistuneen puheenjohtajana 96 prosenttia vastaajista.

– Hän on tuonut ryhtiä toimintaan, sanoo Jani Kokko Keski-Suomen piiristä. Huomaa, että hänellä on johtajakokemusta.

– Hän on lähempänä  kenttää kuin Urpilainen, sanoo puolestaan Kristiina Kotaoja Satakunnan piiristä.

– Mielipiteitä kuunnellaan enemmän.

Myös puoluesihteeri Reijo Paananen saa kohtuullisen hyvät arviot, hänen katsoo onnistuneen työssään hyvin lähes kolme neljäsosaa vastaajista.

Soinin asema ei horju eikä heilu

Timo Soinin katsoo onnistuneen puheenjohtajana hyvin 93 prosenttia perussuomalaisten kyselyyn vastanneista piirihallitusten jäsenistä.

– Soini on onnistunut puheenjohtajana hyvin, toteaa Ari Kaunisaho Pohjois-Savon piiristä.

– Väki ehkä liikaakin odottaa, että hän ehtisi joka paikkaan itse. Kun puolue on kasvanut ja Soinilla on merkittäviä vastuita eduskunnassa, se ei ole enää mahdollista eikä tarpeellistakaan. Ei puheenjohtajan tarvitse joka pikkuasiaan puuttua.

Kentän arvio on pysynyt vuodesta 2011 suurin piirtein samana. Vuonna 2014 Soinin katsoi onnistuneen hyvin 96 prosenttia, vuonna 2012 93 prosenttia ja vuoden 2011 lopussa ”jytkyn” jälkimainingeissa peräti 98 prosenttia.

– Soini osaa kiittää silloin kun on tarve ja esittää kritiikkiä kun on tarve, sanoo Mira Katajamäki, Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja.

– Välillä on tarpeen "potkaista väkeä persuuksille", jos on päästy laiskistumaan.

Soini on johtanut puoluettaan vuodesta 1997 eikä haastajista ole ollut tunkua.

– En tällä hetkellä näe, että hänelle löytyisi sellaista haastajaa, joka pystyisi ottamaan puolueen haltuun, sanoo Katajamäki.

Perussuomalaiset ovat myös tyytyväisiä puheenjohtajan aisapariin, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloon. Hänen katsoo onnistuneen tehtävässään lähes 90 prosenttia vastaajista. Tämä on korkein lukema puoluesihteerille tämän kevään piirikyselyissä.

Stubb ei miellytä kaikkia - edes omiensa joukossa

Kokoomuksen piirikyselyissä puheenjohtajan arviot ovat yleensä olleet huikeita. Viime keväänä Jyrki Kataisen katsoi onnistuneen hyvin puheenjohtajana yli 90 prosenttia vastanneista. Loppuvuodesta 2012 Kataisen katsoi onnistuneen hyvin 97 prosenttia ja vuotta aiemmin 95 prosenttia. Kokoomuksella meni niin hyvin monta vuotta peräkkäin, että puheenjohtaja ja lähes kaikki ministerit saivat osakseen lähinnä hehkutusta.

Nyt on toisin. Alexander Stubbin katsoo onnistuneen puheenjohtajana hyvin 69 prosenttia vastaajista, saman verran kuin pääministerinä. Neljännes katsoo hänen onnistuneen tyydyttävästi ja melkein joka kymmenes jopa huonosti.  

Kainuun piirin varapuheenjohtaja Jaakko Kyllönen näkee Stubbissa paljon hyvääkin.

– Kyllä hän on hyvin lähestynyt, jopa yksittäisiä jäseniään. Ei hän sillä tavalla etäinen ole ollut. Toki tämä helsinkiläisyys täällä alueella kieltämättä pikkuisen on tällainen "tilanne". Me toivoisimme, että hän katsosi myös tuonne maaseudulle enemmän.

Parikymppinen Nea Lehmussaari on Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja. Hän pitää Stubbia innostavana puheenjohtajana.

– Kuulee todella paljon kentältä oman ikäisiltä, että hän on tosi hyvä puheenjohtaja, että Alexander Stubb on hyvä äijä.

Lehmussaari uskoo, että kentän konservatiivisiipi ei samalla tavalla Stubbia hehkuta.

– Varmaan sukupuolineutraali avioliittolaki on ollut se, joka kaivertaa.

Myöskään vielä tuoreempi puoluesihteeri Minna Arve ei ole täysin vakuuttanut kenttäväkeä. Hänen katsoo onnistuneen hyvin vain hieman alle puolet vastaajista.

Näin vastattiin 

% vastaajista
Kokoomushyvintyydyttävästihuonosti
Miten Alexander Stubb on onnistunut tehtävässään puolueenne puheenjohtajana?  69 %23 %8 %
Miten Minna Arve on onnistunut tehtävässään puoluesihteerinä?  49 %43 %8 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely kokoomuksen  piirihallitusten jäsenille n=109, vastausprosentti 70
% vastaajista
SDPhyvintyydyttävästihuonosti
Miten Antti Rinne on onnistunut tehtävässään puolueenne puheenjohtajana?  96 %4 %0 %
Miten Reijo Paananen on onnistunut tehtävässään puoluesihteerinä?  72 %21 %7 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely SDP:n  piirihallitusten jäsenille n=105, vastausprosentti 67
% vastaajista
Keskustahyvintyydyttävästihuonosti
Miten Juha Sipilä on onnistunut tehtävässään puolueenne puheenjohtajana?  100%0 %0 %
Miten Timo Laaninen on onnistunut tehtävässään puoluesihteerinä?  76 %22 %2 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely Keskustan  piirihallitusten jäsenille n=244, vastausprosentti 69
% vastaajista
Perussuomalaisethyvintyydyttävästihuonosti
Miten Timo Soini on onnistunut tehtävässään puolueenne puheenjohtajana?  93 %7 %0 %
Miten Riikka Slunga-Poutsalo on onnistunut tehtävässään puoluesihteerinä?  87 %9 %4 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely Perussuomalaisten piirihallitusten jäsenille n=221, vastausprosentti 62


Näin kysely tehtiin

MTV Uutiset kysyi neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäseniltä ajankohtaisista asioista.

Kysely lähetettiin kaikille piirihallitusten jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli saatavilla. Kyselyyn vastattiin nimettömästi sähköisesti eikä MTV Uutiset nähnyt kenenkään yksittäisen vastaajan vastauksia.

Kokoomuksen osalta vastausprosentti oli 70 ja SDP:n 67, keskustan 69 ja perussuomalaisten 62. Kyselyn toteutti MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories 24.2.-12.3. välisenä aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.