Näin nainen miellytti miestä: 1930-luvulla vaimoille annettiin riisuutumisoppia

Kurvikas nainen ei ollut 1930-luvulla suosiossa. Lama-aikana ihailtiin litteää vartaloa ja elokuvatähti Greta Garboa. Miehen miellyttämistä pidettiin naisille tärkeänä ominaisuutena. Kodinhengettärille annettiin jopa oppitunteja vaatteiden oikeaoppiseen riisuutumiseen.

1930-luvun naiskuva oli varsin erilainen kuin nykyään. Opetustyöt, sairaanhoito ja toimistotehtävät työllistivät naisia, mutta suurin osa vaimoista ei käynyt töissä kodin ulkopuolella. Kotona naiset siivosivat, hoitivat lapsia, laittoivat ruokaa ja miellyttivät miestä.

Miehen tarpeisiin vastaaminen oli vuosisadan alussa niin tärkeää, että naisia opastettiin jopa riisuutumaan elegantisti. Life-lehti ehdotti vuonna 1937, että kömpelösti riisuutuvat naiset ovat syy kasvaneisiin avioerotilastoihin. Vaatteiden oikeaoppista riisumista opetettiin muun muassa School of Undressingissä New Yorkissa, jossa erityisesti pään yli huolimattomasti vedettyä mekkoa kauhisteltiin. Suoranainen katastrofi oli, jos nainen oli niin epäelegantti, että hame jäi päähän jumiin. Kuusi pukeutumiseen liittyvää oppituntia sai 30 dollarilla.

Nainen ei saanut olla suttuinen

Muoti oli 1930-luvulla konservatiivisempaa kuin edellisellä vuosikymmenellä. Trendeihin vaikutti etenkin 30-luvun suuri lama, jonka takia naisilla ei ollut varaa ostaa uusia vaatteita. Monet tuunasivat vaatteensa itse vanhoista kankaista. Esikuvana pidettiin erityisesti Hollywood-tähti Greta Garboa. Aikakauden suosituimmat vaatemateriaalit olivat villa, silkki, puuvilla ja viskoosi.

Naisihanne ei ollut mikään kurvikuningatar, vaan alusvaatteissakin haluttiin nimenomaan peittää rintojen muoto. Kurvikkuus tuli uudelleen muotiin vasta 1940-luvulla.

Aikakauden vaatimukset olivat naisille kovat. Bath Chronicle -julkaisussa kerrottiin vuonna 1930, että naisen ei tulisi valittaa miehestään ikinä edes äidilleen. "Mikään ei pilaa avioliittoa enemmän kuin laiska ja suttuinen vaimo", lehdessä kirjoitettiin.

Kotioloissa miestä odottikin kotiin yleensä siisti ja mekkoon puettu nainen. Parhaimmillaan hän osasi käyttäytyä elegantisti myös riisuutuessaan.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja