Mainos

Syöpäsairaan uupumusta helpottaa liikunta ja psykologinen tuki

Syöpäpotilaat kokevat usein voimakasta väsymystä ja uupumusta, joka ei lähde tavallisella levolla. Tuoreen tutkimuksen perusteella parhaita keinoja uupumuksen hoitoon ovat liikunta ja psykologinen tuki tai niiden yhdistelmät. Lääkkeillä ei päästä samanlaisiin vaikutuksiin.

JAMA Oncology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 113 tutkimuksen ja lähes 12 000 syöpäpotilaan tietoihin. Tutkimuksissa uupumusta oli hoidettu liikunnalla, psykologisilla menetelmillä, niiden yhdistelmällä tai lääkkeillä.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, nähtiin, että potilaiden uupumus hoitojen aikana sekä niiden jälkeen lievittyi liikunnalla, psykologisilla hoito-ohjelmilla ja jossain määrin myös niiden yhdistelmillä. Lääkehoidot eivät vähentäneet väsymystä tai uupumusta.

Syöpäpotilaiden kokema uupumus ja väsymys liittyvät itse sairauteen, mutta myös syöpähoitoihin, jotka voivat uuvuttaa monellakin tapaa.

Noin joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään elämänsä aikana. Uusia tapauksia todetaan runsaat 30 000 joka vuosi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

XL5:stä tuttu Jake sairastui syöpään – ”Tuli ihan puskista”

Huomenta Suomessa jututettiin maaliskuussa 2017 menneiden vuosien suosikkiyhtye XL5:stä tuttua Jake Jokivallia. Jokivallilla todettiin vuonna 2014 sigmasyöpä. Nyt hän tähtää uinnin SM-kisoihin.

6:19

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.