Mainos

Näin MTV:n vaaliasiantuntija arvioi puheenjohtajatenttiä: Lehmänkaupat on tehty ja se näkyy

8:09

MTV Uutisten vaaliasiantuntija professori Kimmo Grönlund arvioi, että SuomiAreenan puheenjohtajatentissä etenkin SDP:n Antti Rinne on saanut esiintymiseensä itsevarmuutta.

– Hän toistaa asiansa tutulla tyylillä. Hän ei ole kovin valovoimainen esiintyjä. Mielestäni esiintyminen on silti parantunut ja gallup-tulokset antavat sitä itseluottamusta.  Eilisen HS-gallupin mukaan SDP on saanut pienen kaulan toisena tulevaan kokoomukseen. Toki se kaula on virhemarginaalin puitteissa, mutta silti se näyttää siltä, että SDP on suurin puolue tällä hetkellä, Grönlund sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli yksi puheenjohtajatentin onnistujista.

– Li Andersson vakuuttaa ja se näkyy myös vasemmistoliiton kannatuksessa tuoreissa gallupeissa.

Grönlund arvioi, että kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä pärjäsivät omalla tavallaan hyvin.

– He ovat hallituksen ydin. Edelleen aika kovalla tarmolla yrittävät viedä sitä maakuntauudistusta läpi. Sipilästä ei näy ollenkaan sellaista hermostuneisuutta gallup-lukujen vuoksi. Hän oli aika rento kesäparrassaan. Orpo on johdonmukainen esiintyjä, joka korostaa liittoutumista.

Sote seuraa puolueita ensi vaaleihin

Professori Kimmo Grönlund muistuttaa, että vaikka sote-keskustelussa hallituspuolueet korostivat valinnanvapautta, niin kyse on nimenomaan lehmänkaupoista, kuten oppositio on sotea kutsunut. Orpon pitkä puheenvuoro ei vakuuttanut.

– Ei hän voinut vakuuttaa muita, koska ne lehmänkaupat on tehty. Sehän on selvä asia ja monet johtavat poliitikot sen myöntävät. Sehän on tämän koko maakunta- ja soteuudistuksen ongelma tällä hetkellä, että se lopputulos ei saa eduskunnassa aitoa kannatusta taakseen. Se on tämän kaupan tulos.

Grönlund arvioikin seuraavien hallitusneuvottelujen olemaan melko vaikeat. Tätä korostaa tuore HS-gallup, joka indikoi puoluekentän suosion olevan aika pirstaleinen. Katso arvio yllä olevasta videosta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja