Mainos

Vihreiden ja kokoomuksen vaalivääntö näkyi MTV:n tentissä - "Niinistö haastoi nimeltä mainiten Orpoa"

5:17

Valtakunnan politiikan hallitus-oppositio-asetelma hallitsi MTV:n kuntavaalitentin ensimmäisellä tunnilla, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

1:56:35

– En tiedä, kuinka paljon keskimääräinen katsoja saa apua omaan äänestyspäätökseensä omassa kunnassaan, Jokisipilä sanoo.

Hänen mukaansa hallituspuolueiden puheenjohtajat pyrkivät vaalitentissä tekemään eroa oppositiopuolueisiin talouspolitiikan linjoissa.

– Iso henki oli se, että hallituspuolueiden kolme puheenjohtajaa puhuivat talousrealismin puolesta. Sitten taas ennen kaikkea Ville Niinistö (vihr.) ja Li Andersson (vas.) pyrkivät esittämään sitä, että leikkaukset ovat arvovalinta ja niillä heikennetään pienituloisimpien perheiden asemaa.

Jokisipilän mukaan MTV:n tenttiä, kuten kuntavaalikeskustelua aikaisemminkin, on leimannut soten tuoma epävarmuus.

– Tällaista asetelmaa ei ole ollut ennen, että valitaan edustuksellisesti valtuutetut, ja asetelma muuttuu kesken kauden. Se on tuonut hapuiluvuutta keskusteluun, sillä on isoja epävarmuustekijöitä ja paljon auki.

"Henriksson erottautui rauhallisuudellaan"

Jokisipilän mukaan MTV:n tentissä huomionarvoista oli tapa, jolla vihreiden Niinistö haastoi kokoomuksen Petteri Orpoa.

– Niinistö haastaa nimeltä mainiten Orpoa koko ajan. Siinä näkyy se, että vihreiden ja kokoomuksen vääntö on tiukka ja akuutti monessa isossa kaupungissa.

Jokisipilän mukaan perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin esiintymisessä tuli esille, ettei sote ole tämän vahvinta aluetta. Jokisipilä sanoo, että Soini puolestaan onnistui itsepäisesti dominoimaan varhaiskasvatuskeskustelua tekemällä siitä vastakkainasettelun kotona annettavan hoidon ja päiväkodissa annettavan hoidon välillä. Vastakkainasettelusta Soini sai kritiikkiä muun muassa Anderssonilta ja SDP:n Antti Rinteeltä.

Toisin kuin Soini, Rinne oli Jokisipilän mukaan vahvoilla sotessa, mutta ei pärjännyt keskustelussa koulutusleikkauksista.

– Kristillisten (Sari) Essayah oli äärimmäisen hyvä ja selkeä. Toisin kuin monet muut, hän ei pitänyt pitkiä vaan hyviä ja teräviä puheenvuoroja.

RKP:n Anna-Maja Henriksson erottautui Jokisipilän mukaan rauhallisuudellaan.

– Sipilän esiintymisestä välittyi turhautuneisuus.

Jokisipilän mukaan Orpon valitsema "piinkova talousrealistin linja" on ollut toimiva.

– Muutaman kerran päässyt lyömään herkullisesti oppositiolle vastapalloon siitä, mitä kuka aikanaan leikkasi hallituksessa.

Väsymys alkoi näkyi illan viimeisessä tentissä

Puolueen puheenjohtajilla oli tiistaina kiireinen päivä. Ennen MTV:n tenttiä järjestettiin Helsingin Sanomien kuntavaalitentti, ja päivällä hallitus vastasi opposition välikysymykseen soten valinnanvapaudesta.

Jokisipilän mielestä oli inhimillistä, että puheenjohtajissa alkoi näkyä jo päivän pituus.

– Väsymyksen huomasi siinä, että tuli hyviä puheenvuoroja, välillä vähän huonompia.

Tenteissä kiivaasti keskusteltiin tutuista aiheista, eli kaavoituksesta, päivähoidosta, varhaiskasvatuksesta, sotesta ja valinnanvapaudesta. Puolueen puheenjohtajat kiistelivät myös siitä, mikä hallitus oli leikannut liikaa koulutuksesta.

HS:n kello viidestä seitsemään kestäneessä vaalitentissä puoluejohtajat puhuivat yllättävän vähän toistensa päälle. Illalla MTV:n vaalitentissä puheesta oli välillä vaikea saada selvää päälle puhumisen takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja