Näin marjanpoimijat kertoivat karusta ruokatilanteestaan – asiantuntijan mukaan lohenpääkeitto sopi "alimmista alimmille"

Lapin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan suurta ihmiskauppavyyhtiä, jonka uhreina on kymmenittäin thaimaalaisia marjanpoimijoita.

Marjayhtiö Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasuntaa syytetään 62 törkeästä ihmiskaupasta ja hänelle vaaditaan vähintään 3–4 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syytteessä on myös hänen thaimaalainen liikekumppaninsa.

Marjanpoimijat saapuivat Suomeen kolmella eri lennolla heinäkuussa 2022. Lentokentältä heidät kuljetettiin linja-autoilla yli kymmenelle eri leirille eri puolilla Suomea.

Leireillä olosuhteet eivät olleet sitä, mitä poimijat olivat odottaneet, tai mitä heille oli Thaimaassa järjestetyissä perehdytystilaisuuksissa kerrottu.

Etenkin ruoan määrä ja laatu tuli monelle yllätyksenä. Perehdytyksissä oli kerrottu, että ruokaa riittäisi syötäväksi niin paljon kuin kukin poimija jaksaa.

Todellisuudessa ruoka oli esimerkiksi lohenpäistä tehtyä keittoa ja päitä oli varattu yksi per ruokailija.

Siitä ei riittänyt juurikaan syötävää, eikä lisää saanut. Yksi poimija sanoi kuulusteluissa, että lohenpään ja liemen lisäksi tarjolla oli kaksi kananmunaa.

– Paitsi, että jos halusi sitä lisää, niin täytyi viedä kokille jotain vaihtokaupaksi jotain, jotain tavaraa tai jotain, jotain sellasta, niin sitten saattoi saada häneltä lisää. Mutta sitä ei muuten, muuten saanu mitää lisäannosta, yksi poimijoista kertoi esitutkinnassa.

– Siellä oli esimerkiksi lohenpääsoppa ja sitten kananjalkasoppa ja oli sitten bambusoppa ja sitten oli possusoppa, toinen poimija luonnehti ruokia.

Kun poimijalta kysyttiin, millaista ruoka oli ja riittikö se, tämä vastasi, ettei sitä voinut syödä.

Me sitten omia ruokiamme söimme, söimme, mitä, mitä meillä oli mukana. Esimerkiksi se riisi, mitä, mitä saimme mukaamme, niin se, se kovettui sellaiseksi siellä, että, et ei sitä, ei sitä pystyny syömään, että teimme sillä tavalla, että heitimme sen menemään. 

Toinen poimija kuvaili lohenpääkeittoa tarkemmin.

– Siellä esimerkiksi ne keittää tuota öö lohenpääkeitto, niin siinä oli kaalia ja muuta seassa, ja sitten tota noin niin kanan sisälmyksiä ja kanaa, ne keittää kaikki sekaisin, ja sitten tuota noin niinku säilykebambu myös ne teki, mutta mä en pysty syömään.

Poimijoiden mukaan ruokaa oli tarjolla kolmesti päivässä ja sama menu pyöri päivästä ja viikosta toiseen. Aamulla poimijat ottivat ruokaa mukaan marjametsään ämpäreissä. Kylmän ilman vuoksi se muuttui hyytelöksi.

Asiantuntija: ruoka sopi "alimmista alimmille"

Koska Thaimaan kulttuuri eroaa huomattavasti suomalaisesta, poliisi pyysi tutkintansa tueksi asiantuntijalausunnon University of London -yliopistossa toimivalta suomalaiselta filosofian tohtorilta.

Hän totesi, että thaimaalaiset arvostavat suuresti hyvää ruokaa. Se näkyy jopa thainkielisessä tervehdyksessä, joka kääntyy suomeksi "oletko jo syönyt".

– Thaimaalaisten mielestä mikään ei ole niin säälittävää kuin ihminen, joka joutuu syömään yksin ja vieläpä huononlaatuista ruokaa. Alimmista alimmilla eli vangeille tarjotaan kalanpääsoppaa huonolaatuisen riisin kanssa.

Esitutkinnassa selvisi, että marjayhtiö oli hankkinut kalanpäät kalaa käsittelevältä yritykseltä, jonka prosessissa niitä jäi sivutuotteiksi. Valtaosa Suomessa tuotetuista lohenpäistä menee eläinruokatehtaisiin, joissa niistä valmistetaan koirien ja kissojen kuivaruokaa.

Poliisi kysyi yrityksen pääomistajalta, millaisia määriä lohenpäitä myydään ihmisravinnoksi. Tämä vastasi, että käytännössä vain marjayrityksille.

Lohenpäiden suurin ostaja marjanpoiminta­yrityksistä on pääomistajan mukaan ollut toinen marjayhtiö Polarica. Myös sen entiselle toimitusjohtajalle ja hänen thaimaalaiselle liikekumppanilleen vaaditaan myöhemmin erillisessä oikeudenkäynnissä rangaistuksia 77 törkeästä ihmiskaupasta.

Lue myös:

    Uusimmat