Kylmäävä todiste 12-vuotiaan kuolemaan johtaneen muskeliveneen vauhdista – poliisi julkaisi uutta videomateriaalia

Näin lujaa Hangon veneturman muskeliveneellä pääsi – kylmäävä video kohtalokkaasta turmasta 0:39
Esitutkintamateriaalissa oli mukana video, joka esittelee turmassa törmänneen veneen tehoja ja nopeutta.

Hangon turmaveneen moottorit olivat aiemmin herättäneet huolta veneen edellisessä omistajassa. Hän epäili, ettei uutta omistajaa kiinnosta muu kuin katamaraaninsa nopeus.

12-vuotiaan tytön kuoleman aiheuttanut vene oli epäilemättä poikkeuksellisen tehokas. Tämän myönsi myös sen omistaja kertoessaan käyttämistään suojavarusteista.

– Minulla on ehkä Suomen nopein perämoottorivene, hän totesi poliisille.

Poliisin kuulusteluissa veneen taustasta kertoi myös sen entinen omistaja. Hän kertoi varoitelleensa uutta omistajaa lisäämästä veneen tehoja. Hän oli myös kiinnittänyt huomiota uuden omistajan ajotapaan ja pohtinut, oliko tämä tarpeeksi kokenut veneen käyttäjäksi.

Uudet perämoottorit muuttivat tasapainoa

Edellinen omistaja oli huolissaan, kun mies oli hankkinut kaksi 350 hevosvoiman perämoottoria. 

Ne muuttivat veneen tasapainoa ja nostivat sen huippunopeuden huomattavan korkeaksi. Vanhan omistajan mielestä vene ei soveltunut kahdelle suuremmalle moottorille. Hän katsoi, että jos moottoreita halusi kaksi, olisi pitänyt valita kevyemmät moottorit.

– [Miehelle] oli ollut nopeus kaikkein tärkein, hän arvioi.

Hangon veneturmassa useita rikosepäilyjä – nopeuskilpailussa sattunut törmäys vei lapsen hengen 1:34
Kylmäävä video: Hangossa tytön hengen vienyt veneturma tallentui sivullisen kameraan.

"Sanoin kavereille, että tuo on hengenvaarallinen"

Eräs toinen tapauksessa kuultu todistaja kertoi ihmetelleensä jo aiemmin venettä ja sen moottoreita.

– Sanoin kavereille, että tuo on hengenvaarallinen ja ihmettelin, että oli saanut siihen luvan tuolle teholle, hän kertoi kuulusteluissa.

Toinen todistaja korosti sitä, että pienet, nopeat katamaraanit tarvitsevat kokeneen kuljettajan. Hän oli sitä mieltä, että millekään muulle nopeuskokeeseen osallistuneelle veneelle tilanne ei olisi ollut vaarallinen.

– Muut osallistujaveneet olivat joko nopeita ja isompia tai pienempiä ja hitaita. Bernicon nopeus ja koko teki veneestä äärimmäisen kriittisen ajettavan, johon pienetkin aallot kyseisillä nopeuksilla voivat olla katastrofaalisia.

Todistajan mukaan veneen moottori oli trimmattu niin, että veneen vesilinja on mahdollisimman pieni. Se vaikeuttaa veneen hallittavuutta erityisesti yllättävissä tilanteissa.

Todistajat korostivat erityisesti kaasun käyttöä ja vauhdin hidastamista yllättävissä tilanteissa.

"Seuraava muistikuva ovat nämä veneet edessäni"

Veneen omistaja kertoo, että nopeuskokeessa tilanne tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

– Minulla on niin kova nopeus, että en seuraa sen enempää mitä ympärilleni tapahtuu vaan keskityn veneen kuljettamiseen. Luotin tietenkin ihan täysin siihen, että rata on tyhjä ja minä voin ajaa niin kovaa kun vene kulkee.

Jossain vaiheessa hän muistaa nähneensä vesisuihkun, jonka kuvitteli liittyneen häntä ennen ajaneeseen veneeseen. Kyse oli kuitenkin toisesta veneestä, joka oli kulkenut radalla.

– Seuraava muistikuva on aalto, mihin törmään ja vene heilahtaa. Muistan, että kaaduin matkustajan penkille ja sieltä tulin ylös takaisin kipparin paikalle niin nopeasti kuin mahdollista. Seuraava muistikuva on nämä veneet minun edessäni ja törmään, mies kertoi.

12-vuotias tyttö kuoli Hangon Poker Run -veneilytapahtumassa elokuussa 2020. Yksi aikuinen loukkaantui vakavasti törmäyksessä. Vene kulki törmäyshetkellä arvioiden mukaan noin 100 solmun nopeutta eli yli 170 kilometriä tunnissa.

Oikeudessa syytteessä ovat muskelivenettä ajanut mies, veneen hallinnanmenetykseen liittyvän peräaallon aiheuttaneen veneen kuljettajaa sekä neljää tapahtuman järjestäjää. Rikosnimikkeet vaihtelevat törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Kylmäävät kuvat: Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui 3:02
Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui. Videolla onnettomuus käydään läpi hetki hetkeltä.

Lue myös:

    Uusimmat