Hangon lapsen kuolemaan johtanut veneturma nosti esille uuden huolen huippunopeista moottoriveneistä

Kylmäävät kuvat: Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui 3:02
Katso videolta, kun tutkinnanjohtaja Kai Valonen käy turman hetki hetkeltä läpi.

Hangon sataman edustalla järjestetyssä Poker Run -veneilytapahtumassa tapahtui viime kesänä lapsen kuolemaan johtanut veneturma. Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) antoi tänään suosituksensa vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi.

Lauantaina 8. elokuuta sattuneessa onnettomuudessa nopeusmittausajoon osallistunut vene lähti noin 100 solmun nopeudessa kuljettajan hallinnasta ja ajautui katsojaveneiden joukkoon.

Otkes toteaa, että yleisötapahtumien suunnittelua ja järjestelyä on parannettava.

– Tapahtuman järjestäjältä vaaditaan asiakirjoja sen asianmukaisesta suunnittelusta. Poker Run -nopeusmittausajoa varten ei ollut kirjallista suunnitelmaa, toteaa Otkesin johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.

Hänen mukaansa tapahtumien järjestäjiltä vaaditaan monipuolista osaamista niiden suunnittelusta ja järjestelystä. Vaatimuksia tulee Otkesin mukaan liikaa eri suunnilta, eivätkä viranomaisetkaan tunne kunnolla toistensa valvontamenettelyjä ja vaatimuksia järjestäjille.

Hangon onnettomuus tapahtui, kun nopeusmittausajoon osallistunut vene lähti kovassa vauhdissa kuljettajan hallinnasta ja ajautui katsojaveneiden joukkoon.

Osallisina kolme venettä

Asiaa on tutkittu myös poliisissa, jonka esitutkinta on loppusuoralla. Nopeusajossa olleen veneen kuljettajaa ja hetkeä ennen onnettomuutta nopeusajoväylälle ajaneen veneen kuljettajaa epäillään kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Voi sanoa, että osallisena on ollut kolme venettä. Eli tämä vapaa-ajan vene, joka oli katsomossa, vene, joka tuli väylää pitkin kovalla vauhdilla, ajautui pois väylältä ja törmäsi vapaa-ajan veneeseen, ja niiden lisäksi vene, joka hetkeä ennen törmäystä ajoi sinne väylälle aiheuttaen aaltoja, sanoi STT:lle tutkinnanjohtaja Markus Ramstedt. Kahden veneen kuljettajan lisäksi rikoksista epäillään neljää tapahtuman järjestäjää. Heidän kohdallaan rikosepäilyssä on kyse kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.

Tilaisuudessa Kai Valonen kertoo, että nopeusajoon osallistunut katamaraanivene oli osunut toisen veneen aiheuttaman peräaallon muutettua sen kurssia kesken ajon.

Veli-Pekka Nurmi kertoo, että Otkes toistaa uudelleen kolme aiemmin antamaansa suositusta liittyen yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Tilaisuuksien viranomaisvaatimukset pitää saada yhden luukun periaatteeksi ja yksinkertaistaa prosessia niin, jotta ydinasia, eli tilaisuuden turvallisuuden turvaaminen varmistetaan. Otkesin mielestä tulisi perustaa tapahtumatietokanta, johon kerätään tapahtuman turvallisuussuunnittelutiedot niiden suunnittelua varten. Lisäksi tarvitaan koulutusaineistoja ja kursseja tapahtumajärjestäjille.

Lisäksi Otkes tuo esille uuden suosituksen liittyen nopeiden veneiden kasvavaan määrään liikenteessä.

– Ministeriön tulee ottaa huomioon liikenteen turvallsiuusstrategiassa, vesiliikennelain uudistuksissa ja muissa tulevissa ratkaisuiss trendin, jossa nopeita veneitä on hitaamman liikenteen joukossa yhä enemmän. Asia vaatii aktiivista seurantaa ja mahdollisesti jotain turvallisuutta parantavia toimia.

Hangon veneturmassa useita rikosepäilyjä – nopeuskilpailussa sattunut törmäys vei lapsen hengen 1:34
Hangon veneturmaa tutkitaan myös rikoksena. Näitä rikosnimikkeitä asiassa epäillään.

Lue myös:

    Uusimmat