12-vuotias tyttö kuoli, kun muskelivene suistui reitiltään Hangossa – tapahtuman järjestäjät kiistävät vastuun

Kylmäävät kuvat: Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui 3:02
Katso videolta, kun tutkinnanjohtaja Kai Valonen käy turman hetki hetkeltä läpi.

Alakouluikäinen tyttö kuoli Hangon Poker Run -veneilytapahtumassa elokuussa 2020. Asiaa puitiin keskiviikkona merioikeudessa Helsingissä. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä. 

Lapsi kuoli Hangon edustalla järjestetyssä tapahtumassa, kun tapahtumaan osallistunut tehokas vene suistui reitiltään ja törmäsi suoraan huviveneeseen, jonka kyydissä lapsi oli. 

Ennen törmäystä turmavene oli osunut toisen edellä kulkeneen muskeliveneen aiheuttamaan peräaaltoon. Kuljettaja oli menettänyt veneen hallinnan ja ajautunut reitiltään.

Nyt useampaa ihmistä syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta. Joukossa on turmaveneen kuljettaja, hetkeä aiemmin nopeusajoväylällä ajanut veneilijä sekä neljä tapahtuman järjestäjää. 

Turmasta syytettyä veneilijäkaksikkoa syytetään lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä törkeästä vammantuottamuksesta. 

Huviveneessä oli lapsen lisäksi muita matkustajia. Yksi kyydissä olleista aikuisista loukkaantui tilanteessa vakavasti.

Syyttäjä: Törkeää huolimattomuutta

Syyttäjä vaatii rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta molemmille muskeliveneitä ajaneille miehille, sillä syyttäjän näkemyksen mukaan molempien käytöksellä oli vaikutusta onnettomuuden syntyyn. 

Onnettomuus sattui pian sen jälkeen, kun Poker Run -tapahtumassa oli aloitettu nopeusajot. 

Hangon sataman edustalta oli varattu tilaisuutta varten noin kilometrin mittainen merialue, jolla oli määrä testata tapahtumaan osallistuvien muskeliveneiden nopeutta. 

Yleisöä oli sekä maalla että merellä. Vesiltä tilaisuutta seuranneet pääsivät veneillään aivan nopeusajoradan vierelle, sillä yleisöaluetta ei ollut erikseen rajattu. 

Nopeusajojen aluksi radalle ampaisi kolme muskelivenettä. Tämän jälkeen radalle ajoin yleisön läpi neljäs vene, jota oli nopeusajoen alkaessa vielä tankattu satamassa. 

Neljäs vene kiihdytti vauhtiaan voimakkaasti ja aiheutti suuren peräaallon.

Viides nopeusajoradalla ajanut vene osui peräaaltoon ja suistui reiteiltään. Tehokas katamaraani törmäsi aivan radan vierellä tilaisuutta seuranneeseen huviveneeseen jopa noin 150 kilometrin tuntivauhdilla. Yleisöveneen kyydissä ollut lapsi kuoli. 

Syyttäjän mukaan sekä neljännen että viidennen veneen kuljettajat toimivat tilanteessa törkeän huolimattomasti.

Kiistävät kaiken 

Molempien veneilijöiden olisi syyttäjän mukaan täytynyt ymmärtää olosuhteet ja kiinnittää enemmän huomiota siihen, ettei veneellä ajosta synny vaaraa muille.

Veneilijät kiistävät kaikki syytteet. 

Peräaallon aiheuttanut mies vetoaa oikeudessa muun muassa siihen, ettei hän ole edes voinut olettaa, että huomattavasti hänen perässään tullut toinen vene voisi joutua ongelmiin hänen peräaaltonsa takia. 

Puolustuksen mukaan siinä ei ole mitään yllättävää tai poikkeuksellista, että merellä voi olla aaltoja.

Turman ajanut veneilijä puolestaan puolustautuu esimerkiksi sillä, että hän osallistui maksavana asiakkaana tapahtumaan, jonka saattoi olettaa olevan laillisesti ja turvallisesti järjestetty ja valvottu. 

Puolustuksen mukaan mies ei voinut nopeusajon lähtöpaikalta tehdä havaintoja yleisön sijoittumisesta radan varrelle. Mies oli myös välittömästi peräaallon nähdessään pyrkinyt hidastamaan aluksensa vauhtia. 

Syyttäjä haluaa myös järjestäjät vastuuseen

Syyttäjä vaatii rangaistusta myös neljälle Poker Run -tapahtuman järjestäjälle. 

Syyttäjän mukaan järjestäjät laiminlöivät tapahtuman turvallisuusjärjestelyt.

Tapahtumassa ei pidetty huolta esimerkiksi siitä, että nopeusajoradan ja yleisön väliin jää turvallinen välimatka. 

Syyttäjä vetosi muun muassa siihen, että jos tapahtuma olisi suunniteltu turvallisesti, onnettomuudelta olisi voitu välttyä siinäkin tapauksessa, että tilaisuudessa oli sattunut vastaava ulosajo. 

Syyttäjän mukaan koko tapahtuman turvallisuussuunnitelma oli puutteellinen, valvonta puutteellista, eikä riskiarvioita ollut tehty lainkaan.

Myös kaikki järjestäjät kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Puolustus vetoaa muun muassa siihen, että tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2006 saakka ja nopeusajoja vuodesta 2009, eikä järjestelyihin tai turvallisuuteen ole puuttuttu koskaan aiemmin.

Puolustuksen mukaan tapahtumaa on järjestetty hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, ja paikalla oli myös onnettomuusvuonna esimerkiksi meripelastusseuran veneitä, jotka olivat apuna tilaisuuden turvallisuuden takaamisessa.

Myös Otkes teki tutkimuksia

Oikeudenkäyntiä varten on varattu seitsemän istuntopäivää ja lisäksi kaksi varapäivää. 

Tänään oikeudessa luetaan syytteet ja kuullaan asianomistajien vaatimukset, rikoksista syytettyjen vastaukset sekä osapuolien asiaesittelyt. 

Myöhempinä istuntopäivinä oikeudessa kuullaan muun muassa kuolleen lapsen vanhempia.

Jutun esitutkintavaiheessa poliisi arvioi, ettei vastaavasta onnettomuudesta ole juurikaan ennakkotapauksia. 

Poliisin lisäksi onnettomuutta on tutkinut Onnettomuustutkintakeskus. 

Juttua päivitetty kauttaaltaan oikeudenkäynnin annin perusteella 23.8. kello 10.03.

Juttua muokattu 24.8. kello 14.00: Aiemmin jutussa viitattiin kahteen onnettomuuteen liittyvään veneeseen kilpaveneinä. Kyse ei kuitenkaan ollut kilpailusta. 

Hangon veneturmassa useita rikosepäilyjä – nopeuskilpailussa sattunut törmäys vei lapsen hengen 1:34
Turma tallentui videolle. Videon voi katsoa yllä olevasta MTV Uutiset Liven lähetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat