Veneturmassa kuolleen tytön isä kertoi poliisille traagisesta hetkestä: "Minulla oli noin sekunti aikaa reagoida"

Kylmäävät kuvat: Tämän takia lapsen hengen vienyt traaginen veneturma tapahtui 3:02

Mies oli lähdössä 12-vuotiaan tyttärensä ja kahden tuttavansa kanssa veneretkelle parinkymmenen kilometrin päässä saaressa sijaitsevaan ravintolaan, kun tytön kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui Hangon sataman edustalla 8. elokuuta 2020.

– Koska oli kaunis ilma ja paljon veneilijöitä liikenteessä katsomassa venetapahtumaa Hangon sataman edustalla, päätimme myös jäädä siihen hetkeksi. 

– Ajatus oli, että katsotaan vain muutaman veneen nopeusajoa, jonka jälkeen jatkettaisiin matkaa, mies kertoi poliisille kuulusteluissa.

Poker Run -tapahtuma oli järjestetty Hangossa jo useiden vuosien ajan. Veneiden nopeusmittausta saattoi pysähtyä seuraamaan omalla veneellä. 

Pysähtyivät vain hetkeksi

Venekunta ajoi yleisölle osoitetulle alueelle. Matkaa veneiden nopeusmittausalueelle oli miehen oman arvion mukaan noin 100 metriä.

Kun neljän hengen seurue saapui veneellään paikalle, ympärillä oli jo useita veneitä. Seurueella oli mukanaan myös tyttären koiranpentu, joka oli Ikea-kassissa lattialla.

Isä oletti, että nopeusajot olivat jo alkaneet, sillä jostain kuului kovaäänisen kilpaveneen ääni.

Hänen 12-vuotias tyttärensä reagoi taas uuteen kovaan ääneen, ja isä oli aikeissa lähteä jatkamaan matkaa heti ensimmäisen veneen jälkeen.

– Mutta silloin oli jo seuraava vene lähtenyt radalle ja tämän takia emme lähteneet vielä siinä vaiheessa. Olisimme joutuneet ajamaan tämän osallistujaveneen eteen.

"Se tulee päälle!"

Isä istui avoveneen ohjauspulpetin kohdalla. Tytät istui oikealla puolella hänen vierellään, koiranpentu jaloissaan.

Yksi matkustaja istui veneen etuosassa ohjauspulpetin edessä olevalla paikalla ja toinen veneen takaosassa.

Isä ja tytär hoitivat koiranpentua ja katselivat alaspäin, kun tapahtumaa seuranneet miehet havaitsivat kohti tulevan veneen.

– Jompikumpi heistä huusi, että "Se tulee päälle". Kun minä nostin pääni, niin tämä kyseinen vene, joka ajoi meidän päälle, oli noin 50 metrin päässä meistä.

Isä yritti laittaa kaasua päälle, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

– Minulla oli noin sekunti aikaa reagoida siitä, kun näin tämän veneen tulevan meitä kohti siihen, että sen ponttoni oli minun yläpuolellani.

"Vene oli yläpuolellamme"

– Seuraava muistikuva minulla on, kun tämä vene on meidän yläpuolella ja näen yhden terävän ponttonin minun yläpuolellani. 

– Olen varma, että tämä vene, joka ajoi meidän päälle, ei ollut ottanut kaasua pois vaan moottorit kävivät vielä siinä vaiheessa, kun vene osuu meidän veneeseen.

Seuraavan kerran isä tuli tajuihinsa vasta, kun häntä siirrettiin satamaan meripelastajien toimesta. Hän sai matkalla sairaalaan kuulla, että hänen veneestä törmäyksen seurauksena lentänyt tyttärensä oli kuollut. 

Isää kuulusteltiin asianomistajana marraskuussa 2020. Myös tytön äitiä on kuulusteltu asianomistajana, mutta poliisi on päätynyt salaamaan kuulustelun kokonaisuudessaan. 

Jutun oikeudenkäynti alkoi tänään. 

Useampaa ihmistä syytetään jutussa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Joukossa on turmaveneen kuljettaja, hetkeä aiemmin nopeusajoväylällä ajanut veneilijä sekä neljä tapahtuman järjestäjää.

Lue myös:

    Uusimmat