Näin kunnioittavin sanoin Italian presidentti muistelee Martti Ahtisaarta

Presidentti Sauli Niinistö on kiittänyt tiedotustilaisuudessa Italian presidenttiä Sergio Mattarellaa siitä, että Italia hyväksyi niin nopeasti Suomen liittymisen Natoon. Niinistö kuvailee Italian ja Suomen välejä erinomaisiksi, mutta katsoo, että välejä voidaan entisestään syventää.

Niinistö ja Mattarella keskustelivat tänään muun muassa Ukrainan tukemisesta, Israelin ja Gazan tilanteesta sekä maahanmuutosta.

Niinistön mukaan on välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö tekee parhaansa, jotta tilanne Lähi-idässä muuttuisi.

Niinistö puhui myös ilmastonmuutoksesta. Hänen mukaansa haasteet ilmastonmuutoksessa edellyttävät globaalilla tasolla yhteisymmärrystä enemmän kuin koskaan.

– On iso paradoksi, jos samaan aikaan maapallo jakautuu, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan keskusteluita voi käydä kunnioittavasti, vaikka ajateltaisiinkin eri tavalla. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäys Ukrainaan näytti sen, että yhteenliittyminen on mahdollista, kun se on elintärkeää.

Niinistö aloitti tänään valtiovierailun Italiaan puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

"Ahtisaari suuri Euroopan puolestapuhuja"

Presidentti Niinistön ja Italian presidentti Mattarellan yhteinen lehdistötilaisuus keskittyi vahvasti rauhaan. Mattarella muisti puheessaan edesmennyttä Martti Ahtisaarta.

–  Haluaisin muistaa tässä Martti Ahtisaaren, joitain päiviä sitten kuolleen Suomen presidentin ja rauhannobelistin, antamaa panosta. Paitsi että hän oli suuri rauhantekijä, hän oli suuri Euroopan puolestapuhuja, jonka kaudella Suomi liittyi EU:hun, Mattarella sanoi Quirinale-presidentinpalatsissa pidetyssä tilaisuudessa.

Mattarella kertoi keskustelleensa Niinistön kanssa muun muassa siitä, miten tehdä EU:sta vahvempi ja vahvistaa sen äänivaltaa, jotta EU voi edistää arvojaan kuten rauhaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Nopeat muutokset maailmalla tarvitsevat nopeita ratkaisuja ja vaativat EU:lta siksi tehokkuutta ja yhtenäisyyttä, Mattarella painotti.

Mattarellan mukaan Niinistön valtiovierailu oli suunnitteilla jo kolme vuotta sitten, mutta lykkääntyi koronapandemian takia. Sittemmin maailma on muuttunut huonompaan suuntaan, Mattarella sanoi viitaten sekä Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan että Hamasin terrori-iskuun Israelia kohtaan.

– Kaikki tämä teki minulle tapaamisesta arvokkaan ja odotetun, tuntien presidentti Niinistön viisauden ja kokemuksen ja tietäen Suomen kansainvälisen roolin, Mattarella sanoi.

Mattarella kertoi arvostavansa Suomen kansan vankkumatonta tukea Ukrainalle ja painotti sen olevan keino tukea rauhaa, kansainvälistä oikeutta ja valtioiden itsemääräämisoikeutta.

– Italia tekee samoin, Mattarella vakuutti.

Huomenna vierailu jatkuu Napolissa

Niinistö tapaa Mattarellan lisäksi maan pääministerin Giorgia Melonin. Presidenttien välisissä keskusteluissa esillä ovat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset aiheet sekä Suomen ja Italian kahdenväliset suhteet. Pääministeri Melonin kanssa Niinistö keskustelee työlounaalla.

Presidenttiparin ohjelmassa on myös seppeleenlasku tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkille.

Vierailu jatkuu huomenna Napolissa. Napolissa Niinistö vierailee Naton yhteisoperaatiojohtoportaassa ja tapaa sen komentajan, amiraali Stuart B. Munschin.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Italiassa Euroopan presidenttien Arraiolos-kokouksessa vuonna 2021. Italian presidentti Mattarella teki valtiovierailun Suomeen vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat