Näin koulukiusaaminen puhuttaa maailmalla – USA:ssa eriarvoisuus kuumempi peruna, Ranskassa tähtäimessä nettikiusaaminen

Koulukiusaaminen on viime päivinä ollu pinnalla tasavallan presidentti Sauli Niinistön edustaman kiusaamisen vastaisen kampanjan myötä.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajat kertovat, että koulukiusaaminen puhuttaa monin eri puolilla maailmaa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Liikanen-Renger kertoo, että Ranskassa kiusaamiseen herättiin suhteellisen myöhään – vasta vuoden 2010 tienoilla. Tutkimusten mukaan Ranskan 3,2 miljoonasta yläasteikäisestä noin seitsemän prosenttia kärsii vakavasta kiusaamisesta ja lukioikäisistäkin viisi prosenttia on joutunut jonkinlaisen kiusaamisen kohteeksi.

Fyysisen ja psyykkisen kiusaamisen ohella erityisesti nettikiusaaminen on herättänyt maassa paljon keskustelua. Toimia kiusaamisen hillitsemiseksi on kuitenkin aloitettu.

– Marraskuussa Ranskassa järjestettiin toista kertaa valtakunnallinen päivä koulu- ja nettikiusaamista vastaan. Sen tarkoituksena on levittää tietoa kiusaamisesta ja sen vaikutuksista, Liikanen-Renger kertoo.

Lisäksi maassa on koulutettu satoja tuhansia opetusalan työntekijöitä toimimaan kiusaamista vastaan, avattu netissä ja puhelimessa toimiva valtakunnallinen palvelu kiusauksesta kärsiville tai siitä tietäville sekä kerätty lukiolaisista kiusaamiseen puuttuvia ”lähettiläs-ryhmiä”. Myös erilaisia kiusaamista vastustavia videokampanjoita on aloitettu.

Koulukiusaaminen on WHO:n tutkimuksen mukaan vähentynyt yläasteilla lähivuosina 15 prosenttia.

USA:ssa eriarvoisuus suurempi kysymys

Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, ettei koulukiusaaminen ole Atlantin toisella puolella yhtä suuresti otsikoissa kuin Suomessa. Sen sijaan muut kouluteemat ovat pinnalla, kuten oppilaitosten eriarvoisuus.

– Köyhemmän ja mustan väestön koulujen opetuksen taso on paikoin heikkoa, eivätkä oppilaat pääse välttämättä läpi kokeita jääden näin luokalle. Yleisesti julkisten koulujen huono taso on otsikoissa, hän kertoo.

Nyt keskustelua on lietsonut presidentti Donald Trumpin uuden hallinnon opetusministeri Betsy DeVos.

– DeVos on herännyt täällä voimakkaita vastareaktioita, sillä DeVos on kannattanut eräänlaista koulujen yksityistämismallia ja moni pelkää opetuksen eriarvoistumisen kasvavan ja jakavan oppilaiden mahdollisuuksia entisestään, Karppinen sanoo.

Liittovaltion tilastojen mukaan viime vuonna joka viides oppilaista koki tulleensa kiusatuksi Yhdysvaltain kouluissa.

Tämän lisäksi otsikoissa ovat ollut seksuaalisen häirinnän yleisyys lukioissa ja yliopistoissa.

– Yllättävän moni lukiolaisnainen kertoi kokevansa seksuaalista häirintää ja otsikoissa oli rumia raiskaamisuutisia koulubileiden yhteydessä.

Yli tuhat koululaista kiusaamista vastaan 1:40


Lue myös:

    Uusimmat