Näin koruttomasti perheenäiti avaa kiristyksen uhriksi joutuneiden tuntoja: "Hävettää, pelottaa, järkyttää ja ahdistaa"

3:46
Henkilötunnusta ei ole helppo vaihtaa, vaikka se olisi joutunut vääriin käsiin. Katso video!

MTV Uutisiin on ottanut yhteyttä lukuisia ihmisiä, jotka ovat olleet psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaita ja saaneet kiristysviestin. Tässä jutussa tuntojaan avaa yksi kiristyksen uhreista.

Yhteistä MTV Uutisiin yhteyttä ottaneiden viesteissä on järkytys siitä mahdollisuudesta, että äärimmäisen yksityiset, luottamuksen ilmapiirissä kerrotut ja hyvinkin arkaluontoiset tuntemukset saattavat levitä kenen tahansa luettaviksi.

Pääkaupunkiseudulla asuva nainen sai kiristysviestin mukavan perheen kanssa vietetyn päivän päätteeksi lauantai-iltana. Näin hän kirjoittaa sen aiheuttamista tuntemuksista:

Kauheaa oli jo pelkästään se, että kiristäjiltä tulleessa sähköpostissa oli otsikkona siviilisäätyni, nimeni ja henkilötunnukseni. Että he tietävät kaiken tämän ja todennäköisesti tietenkin hirveän paljon enemmänkin. 

Tuntuu todella ahdistavalta ja järkyttävältä, että jotkut tuntemattomat ihmiset jossain ovat saaneet lukea potilaskertomuksiani, joita en edes itse ole nähnyt enkä tiedä mitä niissä lukee.

Terapiakäynti on paikka, jossa terapeutille kerrotaan kaikista luottamuksellisempia ja kenties elämän synkimpiä asioita. Ne saattavat olla salaisuuksia, joita kukaan muu ei sinusta tiedä. Kerrot niitä luottaen siihen, että vaitiolovelvollisuus on sataprosenttinen.

Tiedän ihmisiä, jotka ovat kertoneet todella rankoista jutuista lapsuudestaan ja nuoruudestaan, joita heidän perheensäkään eivät tiedä. Minulla ei onneksi ole mitään sellaista, mutta en silti missään tapauksessa haluaisi, että kukaan ulkopuolinen tietää ahdistuksistani ja mielen liikkeistäni.

Tuntuu tosi pelottavalta, että tällaisia tietoja saattaa jo nyt olla minusta liikkeellä netissä. Minun nimelläni ja henkilötunnuksellani. Minua ei edes haittaa ja pelota tässä se, että henkilötunnukseni pyörii nyt jossain julkisena.

Sen sijaan kaikki ne henkilökohtaiset asiat hirvittävät. Ihmiset käyvät lukemassa ja tonkimassa niitä, enkä todellakaan halua, että puolitutut tai kollegat, pomoista puhumattakaan, saavat tietää sellaisia asioita, mitä en ole edes kertonut kaikille ystävillenikään.

Toistan tätä samaa, mutta tämä on kamalan ahdistavaa ja pahinta on, että itse ei voi tehdä mitään muuta kuin odottaa ja yrittää kestää. Tunnustan, että kun kiristyssähköposti saapui, mielessä kävi ihan todella se vaihtoehto, että pitäisikö vain maksaa, jos sillä olisin turvassa.

Kauheaa on myös se, että en tiedä mihin kaikkialle tiedot ovat nyt levinneet ja se, että niitä ei saa koskaan enää takaisin ja turvaan.

Tämä tuntuu niin pahalta petokselta, nöyryyttävältä loukkaukselta. Hävettää, pelottaa, järkyttää ja ahdistaa.

MTV Uutiset on saanut vahvistuksen tekstin kirjoittajan henkilöllisyydestä ja siitä, että hän on yksi Vastaamo-kiristyksen uhreista. Julkaisemme tekstin naisen luvalla ja toiveesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja