Näin käy suomalaisten ostovoimalle: Asuntovelallinen häviää tänä vuonna, ansiosidonnaisen saaja ensi vuonna

Taantuma painaa – vieläkö yrityksissä kaivataan uutta työvoimaa? 9:47
Taantuma painaa – vieläkö yrityksissä kaivataan uutta työvoimaa?

Korkojen nousu kurittaa erityisesti asuntovelallisen perheen ostovoimaa tänä vuonna. Ensi vuonna puolestaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavan työttömän ja asumistukea saavan yksinhuoltajan tulot pienenevät voimakkaasti. Tiedot ilmenevät työn ja talouden tutkimus Laboren esimerkkiperhelaskelmista.

Labore seuraa seitsemän kuvitteellisen esimerkkiperheen avulla muun muassa perheiden tulojen, verojen ja ostovoiman kehitystä.

Aiemmista vuosista poiketen laskelmien yhteydessä tarkastellaan nyt myös asumismuodon vaikutusta palkansaajaperheiden ostovoimaan.

Nyt julkaistu raportti tarkastelee vuosia 2023–2025. Esimerkkeinä ovat hyvätuloinen perhe, toimihenkilöperhe, työntekijäperhe, yksinhuoltajaperhe, työmarkkinatukea saava yksin asuva työtön, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saava työtön sekä eläkeläispariskunta.

Kaikkien palkansaajaperheiden ansiotulojen ennustetaan kasvavan tänä vuonna viisi prosenttia ja neljä prosenttia molempina seuraavina vuosina.

Ansiotason ja inflaation kehityksessä hyödynnetään Laboren syksyn talousennustetta ja perhekohtaisen inflaatiovauhdin laskemiseen hyödynnetään Tilastokeskuksen kulutustutkimusta.

Eläkeläisten tulot nousevat eniten

Eläkeläisten käytettävissä olevat nimelliset tulot kasvavat lähivuosina esimerkkiperheistä prosentuaalisesti eniten, kun sekä työ- että kansaneläkeindeksiin sidottuihin eläkkeisiin tehdään ansiokehitystä suurempia korotuksia tänä ja ensi vuonna.

Vaikka Laboren esimerkissä eläkeläispariskunta asuu omistusasunnossa, nostaa eläkkeiden hyvä kehitys perheen ostovoiman kehityksen parhaaksi raportin seitsemästä perheestä vuosina 2023–2025.

Yksinhuoltajan tulot eivät kasva

Huonoin tilanne on ansiosidonnaista saavalla työttömällä, jonka käytettävissä olevat tulot pienenevät vuoteen 2025 mennessä reilusti alle vuoden 2022 tason. Hallitus on ilmoittanut, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa muun muassa porrastetaan ensi vuonna.

Työmarkkinatukea saavan työttömän ostovoimassa ei tapahdu merkittäviä muutoksia ennustejakson aikana, koska tukeen tehtävät leikkaukset kompensoidaan täysimääräisenä toimeentulotuella.

Yleiseen asumistukeen kohdistuvien leikkausten seurauksena myös yksinhuoltajaperheen ostovoima laskee yli kuusi prosenttia ensi vuonna. Ostovoiman lasku jatkuu myös vuonna 2025, mutta pudotus ei ole yhtä iso kuin ensi vuonna.

Hyvätuloisten ostovoimassa pudotus

Hyvätuloisen perheen ostovoimassa on iso pudotus tänä vuonna omistusasumisen kulujen kasvun takia.

Laboren arvion perusteella perheen ostovoima alkaa kuitenkin kasvaa seuraavina vuosina ripeän ansiotason kasvun ja ensi vuonna tehtävien veronkevennysten seurauksena.

Ennusteen mukaan omistusasumisen vuonna 2021 kasvuun lähteneet kustannukset jatkavat entistä vahvempaa kasvua tänä vuonna, mutta kääntyvät laskuun vuonna 2025.

Kustannusten kasvu hidastuu

Toimihenkilöperheellä on muista esimerkkiperheistä poiketen asuntolainaa, ja siksi korkojen nousu heikentää sen ostovoimaa kaikista perheistä eniten tänä vuonna.

Positiivinen ansiokehitys ja omistusasumisen kustannusten kasvun hidastuminen kääntää ostovoiman kehityksen kuitenkin positiiviseksi seuraavina kahtena vuotena.

Vuokralla asuminen suojaa työntekijäperhettä

Vuokrat nousivat selvästi vähemmän kuin omistusasumisen kustannukset myös tänä vuonna. Se ja suotuisa ansiokehitys suojasivat työntekijäperhettä isommalta ostovoiman heikentymiseltä. Työntekijäperheenkin ostovoima kehittyy positiivisesti seuraavina vuosina.

Vuokralla asuvat perheet kärsivät myös inflaatiosta vähiten.

Lue myös:

    Uusimmat