Tuhannet opiskelijat jonossa – nämä asunnot erityisen haluttuja

Opiskelija Alli Pylkkö vaihtoi yksiöstä soluasuntoon 2:09
Alli Pylkkö vaihtoi yksiöstä soluun. Yksi avain onnelliseen yhteiseloon on se, että jokaisella kämppiksellä on oma jääkaappinsa.

Nuoret haluavat asua yksiössä asumisen kustannusten nousemisesta huolimatta, selviää Viiden jälkeen -ohjelman kyselystä.

Tällaisen asunnon moni opiskelija haluaisi: 30 neliön yksiö, hyvällä sijainnilla ja tietenkin edullisella vuokralla.Halutuimpiin opiskelijakämppiin on kuitenkin pitkät jonot ja toivelistan kärjessä ovat soluasuntojen sijaan juuri yksiöt.

Esimerkiksi Helsingissä opiskelija-asuntosäätiö HOASin jonossa on tällä hetkellä lähes 8 600 hakijaa jonossa. HOASin toimitusjohtaja Matti Tarhion mukaan tilanne on kireimmillään aina alkusyksystä. 

– Kevättä kohti asunnon saanti helpottuu. Toki soluun on helpompi päästä kuin yksiöön, Tarhio kertoo. 

HOAS:in jonossa olevista yli 70 prosenttia haluaisi nimenomaan yksikön. Soluasuntoja on muutama Helsingissä jopa tyhjillään.

– Meillä on tyhjillään seitsemän soluasuntoa, joihin voi mennä suoraan. Mutta kyllä soluasuntoihinkin on kiinnostusta. Moni on niissä tyytyväisempiä kuin moni uskookaan, Tarhio sanoo.

Opiskelijoiden toiveissa lukunurkka ja punttisali

Viiden jälkeen -ohjelma kysyi asuntotilanteesta Helsingin lisäksi Tampereen ja Jyväskylän opiskelija-asuntosäätiöistä eli TOASilta ja KOASIlta. 

Tampereella opiskelija-asuntoa jonottaa noin viisituhatta hakijaa. 64 prosenttia heistä haluaisi yksiköön. 

Jyväskylässä hakijat ovat Helsinkiä ja Tamperetta valmiimpia asumaan myös kimppakämpässä: Koasilla yksiön haluaa 56 prosenttia hakijoista.

HOASin toimitusjohtaja kertoo, että opiskelijoiden asuntotoiveita on myös kuunneltu tulevaisuuden opiskelijakämppien suunnittelussa. Helsingissä Pasilaan on nousemassa yli 300 asunnon talo vuonna 2026.

– Sinne on tulossa erikseen lukutilaa ja ryhmätyötiloja. Opiskelijoiden toiveita on kuunneltu. Rakennukseen tulee myös punttisali, Tarhio sanoo.

Video alla: HOASin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo yksinasumisen olleen trendi opiskelijoiden keskuudessa jo monta vuotta

Millaiset jonot opiskelija-asuntoihin –  kuka haluaa enää asua solussa? 9:49

Lue myös:

    Uusimmat