Näin kannattaa varautua eläkepäiviin, sanovat asiantuntijat – verotus yllättää monet

Tulotason putoamisen lisäksi sopeutumista vaatii vapaa-ajan määrän suuri lisääntyminen.

Pitäisikö eläkepäiviin varautua työuran aikana? Asiantuntijoiden mukaan ainakin oman eläkkeen taso on hyvä tiedostaa.

– On hyvä tarkistaa oman eläkkeen taso eläkeyhtiön palvelusta tai verkkolaskureista ja tiedostaa, mikä se euromääräinen taso on, sanoo Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen Kauppalehdelle.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto on sitä mieltä, että eläkettä ei kannata murehtia vielä nuorena. Mutta kun eläkeikään on muutamia vuosia, on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa tilannetta ja tulevaa tulotasoa.

– Ei esimerkiksi kannata ottaa isoja lainoja, koska kyllä tulotaso joka tapauksessa vähän laskee. Eläke ei ole yhtä iso kuin palkka. Kannattaa myös orientoitua siihen, että vapaa-aikaa tulee rutkasti lisää”, sanoo Kannisto.

61-vuotias voi loiventaa siirtymää vanhuuseläkkeelle aloittamalla osittaisen vanhuuseläkkeen. Tämä voi olla keino harjoitella eläkkeellä olemista.

Verot yllättävät

Outi Pekkarisen mukaan ihmisten tietoisuus oman tulevan eläkkeen tasosta on nykyisin melko hyvällä tasolla. Sen sijaan verotus tulee välillä ihmisille yllätyksenä.

– Eläkkeestä tosiaan menee myös veroa, samoin eläkeiässä tehdystä palkkatyöstä, sanoo Pekkarinen.

Mitä voi tehdä, jos eläkkeelle siirtyminen pelottaa?

– On paljon vapaaehtoistyömahdollisuuksia ja jos työkykyä ja -halua on, niin miksei tekisi palkkatyötä. Kannattaa selvitellä palveluntarjoajat, jotka rekrytoivat senioriväestöä. Ja harrastaakin voi, sanoo Pekkarinen.

– Kyllä joillekin tulee shokkina, että putoaa tietyistä ystäväpiireistä ja vapaa-aikaakin on enemmän. Kyllä tätä on hyvä miettiä etukäteen, sanoo Kannisto.

Millaisia eläkesuunnitelmia asiantuntijoilla itsellä on?

– Minun unelmani on aika tavallinen. Toivon, että olen terve ja voin puuhastella jotain, vapaaehtoistyötä tai palkkatyötä, sanoo Outi Pekkarinen.

Jari Pekkarinen sanoo, että terveys eläkeiässä määrittelee aikanaan sen, millaisia eläkepäiviä voi viettää.

– En minä täysipäiväiseksi eläkeläistyöntekijäksi aio ryhtyä, mutta kyllä jotain töitä voisin tehdä, jos niitä on tarjolla.

Uima-allas ja luonnon"solarium"– eläkeläispariskunta esittelee Espanjan kotinsa 2:01
Katso myös: Näinkin eläkepäivät voi viettää! Suomalainen eläkeläispariskunta esittelee Espanjan-kotinsa.

Lue myös:

    Uusimmat